Magyar gyökerei vannak a leghíresebb vámpírvadásznak

Sarah Michelle Gellar
Vágólapra másolva!
Sarah Michelle Gellar kétségkívül a Buffy, a vámpírok réme idején volt a csúcson, de ma is szívesen foglalkoztatják, még ha több tévés projektje fuccsolt is be mostanában. A színésznő hatéves kora óta jelen van a képernyőn, a hollywoodi viszonyokhoz képest kimondottan tartós házasságban él, egyébként pedig magyar gyökerei is vannak. 
Vágólapra másolva!

Sarah Michelle Gellar legutóbb a Kegyetlen játékok sorozatváltozatában ismételte volna meg tizennyolc évvel ezelőtti szerepét, de a pilot után végül nem lett semmi a projektből.

Nem volt sokkal sikeresebb a Robin Williamsszel készített Eszementek sem, amelyet egy évad után elkaszáltak,

de mint kiderült, a folytatást amúgy is nehezen tudták volna megcsinálni, hiszen Williams pár hónappal később meghalt.

Sarah Michelle Gellar a Kegyetlen játékok folytatásának forgatásán Forrás: Instagram/Sarah Michelle Gellar

A színésznő korábbi sorozata, a 2011–2012-ben futott Ringer – A vér kötelez is csak egy szezont ért meg, nem mondhatnánk tehát, hogy Gellar szerencsés passzban van, hiába is próbálkozik folyamatosan, hogy képernyőn legyen. Maradtak a szinkronmunkák, a Robot Chicken-ben rengeteg szerepben hallhattuk, jelenleg pedig a Star Wars: Lázadók-ban kölcsönzi a hangját az egyik karakternek.

Vámpírvadászként ismerte meg a világ

Gellar már hatéves korában képernyőre került, miután egy ügynök felfigyelt rá egy New York-i étteremben, és bevitte az An Invasion of Privacy című tévéfilmbe. Egy sor kisebb szerep után

1991-ben már a tinédzser Jacqueline Bouvier-t, vagyis a későbbi Jackie Kennedyt játszotta

Az asszony, akit Jackie-nek hívtak című minisorozatban, aztán a következő évben jött is a Swans Crossing című széria, ebben már ő volt az abszolút főszereplő.

A Buffy, a vámpírok réme idején Forrás: WB

Ez után az All My Children című szappanoperában kapott szerepet, 1996-ban pedig elindult a Buffy, a vámpírok réme, amely a világhírig repítette a színésznőt, a számos címlap mellett Golden Globe-jelölést is hozott. Mindez nem így alakult volna, ha az alkotók nem ébrednek rá a meghallgatáson, hogy ő lehetne a tökéletes főszereplő – Gellar ugyanis eredetileg Cordelia Chase szerepére pályázott.

A szériából végül hét évad készült, 2003-ban lett vége, utána Gellar sokáig csak filmekben szerepelt, 2011-ben indult csak a Ringer – A vér kötelez. A moziban olyan alkotásokban láthattuk időközben, mint az Átok és folytatása, a Lélegzet vagy a Veronika meg akar halni.

Közel húsz év ugyanazzal a férfival

Férjét, Freddie Prinze Jr.-t 1997-ben, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron forgatásán ismerte meg, de csak 2000-ben kezdtek el randizni. A következő évben viszont már el is jegyezték egymást, 2002-ben pedig megvolt az esküvő is. Egy fiuk és egy lányuk született, a házasságuk ráadásul – Hollywoodban nem gyakori módon – a mai napig tart.

Gellar erről így vallott 2003-ban, egy évvel az esküvő után:

Mindig is siralmasan ment, amikor férfiakkal kellett csevegnem.”

Férjével, Freddie Prinze Jr.-ral Forrás: Getty Images/AFP/Evan Agostini

A színésznő közben társalapítója volt a Foodstirs nevű, konyhai eszközöket forgalmazó cégnek is, az utóbbi időben pedig Stirring up Fun with Food című, Gia Russóval közös szakácskönyvén dolgozott, ez elvileg áprilisban fog megjelenni.

Az ükszülei még Magyarországon születtek

Nekünk, magyaroknak még érdekes lehet Gellarral kapcsolatban, hogy anyai ágon magyarországi zsidó családból származik. Az életrajzában az IMDb-n is megemlítik, hogy anyai nagyszülei magyar emigránsok voltak, máshonnan csak az derül ki biztosan, hogy az ükszülei még Magyarországon születtek: az ükapja, Moshe Frishman Sátoraljaújhelyen, az ükanyja, Feiga Tolza Lefkovitz a mai Tiszabercelen. A családfát itt tudja tanulmányozni, ha szeretne még többet megtudni.