Szörényi Levente ásatását is bemutatják a Travel Channelen

Szörényi Levente, interjú
Vágólapra másolva!
Attila hun vezér nevét mindenhol a világon ismerik, miatta érkezett Magyarországra a Travel Channel stábja is. A csatorna egyik legnépszerűbb sorozata, az Expedíció az ismeretlenbe egyik epizódját forgatták Budapesten és környékén. A történelmi rejtélyeket kutató sorozat Attila legendás sírját próbálta magyar szakemberek, köztük Szörényi Levente – aki 15 éve végez csapatával ásatásokat – segítségével megtalálni. Az epizód magyarul február 11-én lesz képernyőn.
Vágólapra másolva!

A Travel Channel stábja tavaly januárban kezdett foglalkozni az Attiláról és Magyarországról szóló epizóddal, a forgatásra júniusban került sor. A sorozat 2015-ben forgatott, Szulejmán haláláról szóló részéhez hasonlóan ezúttal is a Shooteasy Kft. volt a magyar produkciós partnerük.

A műsorvezető Forrás: Travel Channel

A régész végzettségű műsorvezető, Josh Gates ezúttal is Indiana Jones módjára kutat, lemerül a Duna mélyére, igyekszik elsajátítani a hunok lovasíjász technikáját is. Helikopterrel köröz a Pilis fölött, majd Dr. Lánszki Imrét követve Árpád fejedelem hajdani városa, Sicambria helyét próbálja fellelni. A professzor biztos abban, hogy itt van Árpád és Attila sírja, a filmben pontosan meg is mutatja, szerinte hol található.

Josh Gates útja ezután a Pilis egy másik részére, a Holdvilág-árokba vezet. Itt kutat több mint 15 éve Szörényi Levente és csapata, egy római kőbánya feltárásán dolgoznak. Az Illés és a Fonográf egykori énekese-gitárosa, az István, a király és az Atilla, Isten kardja rockopera zeneszerzője 2000-ben hozta létre régészeti alapítványát, hogy válaszokat kapjon azokra a kérdésekre, amelyek gyermekkora óta izgatják.

Szörényi Levente Fotó: Hirling Bálint -ORIGO

Az Expedíció az ismeretlenbe csak egy kis részét tudja bemutatni Szörényiék ásatásának.

A kibányászott hegyoldalt láthatóan visszatöltötték, majd hirtelen elhagyták. Mindezek azt sejtetik, hogy valamit elrejtettek a sziklák alatt, méghozzá nagyon gondosan" – állítja Szörényi. Úgy véli, egy-két éven belül kiderülhet, mit rejt a mély: vannak-e sírboltok az árokban, és ha igen, kit vagy kiket temettek ide. Nem állítja, hogy Attilát vagy Árpádot, de abban biztos, hogy nagy felfedezés előtt állnak.

Varga Gergely, a műsor magyarországi producere elmesélte, hogy a szinte végig szakadó eső miatt épp a Holdvilág-árokban töltött napok jelentették a forgatás során a legnagyobb kihívást.

Az Expedíció az ismeretlenbe sorozat Attila, a hun című epizódja 74 országban látható, Amerikában már tavaly novemberben bemutatták. Magyarországon február 11-én, szombaton 21.00-kor lesz először látható a Travel Channelen.