Hol kapirgált eredetileg Kukori és Kotkoda, kinek nem kellett Mikrobi?

Vágólapra másolva!
Mint korábban írtuk, életének 84. évében meghalt Mata János rajzfilm- és televíziós rendező, többek közt a Kukori és Kotkoda és a Mikrobi című rajzfilm egyik alkotója. Miért nem lett több epizód ezekből a rajzfilmekből, és hol kapirgált eredetileg a tyúk és a kakas?
Vágólapra másolva!

Mata János riport- és dokumentumfilmeket forgatott, stúdióműsorokat rendezett, animációs filmeket 1964-ben kezdett rendezni. Az ő keze alól került ki többek közt a Kukori és Kotkoda, illetve a Mikrobi, amelyek több generációt szórakoztattak tévéképernyőn keresztül.

Forrás: MTV

A rendező az Origónak elmondta, hogy Bálint Ágnesék egy hatalmas kerttel rendelkező házban laktak Vecsésen, ott kapirgált az eredeti, hús-vér Kukori és Kotkoda. „Ági imádta a természetet. Volt egy nagy baromfiudvara, kacsákkal, tyúkokkal, de voltak ott nyulak is, egy kis állatkert. Ő mesélte, hogy abból az állati populációból kiemelkedett egy tyúk meg egy kakas, ezeket nevezték ők el Kukorinak meg Kotkodának" – mesélte egy korábbi interjúban az Origónak.

„Hogy a figura miért lett ilyen? Szűk határidők voltak, ráadásul dialógus is volt, tehát szájszinkront is kellett rajzolni, ez pedig nem volt kis feladat. Könnyen rajzolható figurák kellettek. Sikerült a gazdaságos animációs technikával hatezerre leszorítani a rajzdarabszámot, és egy hónap alatt el tudtunk készíteni egy hat-hét perces epizódot. Három ministáb így havonta három filmet tudott gyártani" – emlékezett.

Rengeteg tévétársaság vetítette. „Az hiszem, bejárta a világot. Csak abból tudom, hogy nagyon sok olyan zöld cédulám van még otthon, amit nem bírtam befizetni, hogy kiváltsam a valutát. Volt, ami 75 ezer forintról szólt, akkor autót lehetett volna venni ennyiért. Még Dél-Afrikába meg Izlandra is eladták a jogokat, vagy azon is sokat derültünk, hogyan kukorékol Kukori csehül, Moszkvában pedig én segítettem, amikor Kukoriékat ott szinkronizálták" – mesélte.

Nem tetszett egy fontos kisgyereknek?

Mata János a Mikrobiról is megemlékezett. „Rádiójátéknak írta Botond-Bolics György a hatvanas évek végén, óriási sikere volt, Csákányi Laci adta a hangot. Hihetetlenül jó volt, a gyerekek lógtak rajta. Folytatásokban ment, közben a tévében Bálint Ágiék kiírtak egy pályázatot, gyerekek számára, hogy rajzolják meg, milyennek képzelik Mikrobit. Sajnos nem voltak nagyon animálhatóak ezek a figurák, de Ágit megbízták azzal, hogy Botond-Bolics hangjátéka nyomán írjon pár forgatókönyvet."

Forrás: MTV

Ehhez a szerző átküldött egy szinopszist, de az is használhatatlan volt animációs szempontból. „Amit egy rádiójátékban el lehet mondani hat-hét percben, az látványban, hogy fel lehessen fogni, nem fér bele ugyanilyen hosszúságú filmecskébe. Ági átírta az egészet, gyökeresen, persze Botond-Bolics meg protestált. Aztán sikerült kiegyezni, a főcímben a szerző Botond-Bolics lett, Ági pedig dramaturg" – mondta Mata.

Forrás: MTV

De miért lett hamar vége, miért nem kapott folytatást? „Állítólag egy fontos ember fiacskája nem így képzelte el rajzfilmnek, és szólt apukának. Így aztán az MTV nem rendelte meg a folytatást. Igaz, nem igaz? Nem tudom. Hiába volt nagy siker, s adták el a fél világnak" – sóhajtotta a rendező.

A teljes interjút – sok tévétörténeti érdekességgel – itt találja.