Erdélyi Mónika: Ha megpróbálnak lenyomni, harcias leszek!

Erdélyi Mónika
Vágólapra másolva!
A Chili TV Cukrászok című műsorában tért vissza a képernyőre Erdélyi Mónika. Elkezdte felépíteni a saját YouTube-csatornáját, ahol már egy teljesen új generációt sikerült meghódítania. Párkapcsolati tréninget is tart és vágni tanul: azt mondja, ma már kifejezetten örül annak, hogy több lábon áll, mert bármi történik az életükben, nem dőlhet össze az, amit felépített.
Vágólapra másolva!

Miben más a Cukrászok azoktól a műsoroktól, amiket korábban készített?

Beszélgetni kell ebben a műsorban is, így alapvetően nem más. Az persze igen, hogy nem egy stúdióban ülünk, és amíg a cukrászok sütnek, én kérdezgethetem őket a fortélyokról.

De szerencsére már kifejlesztettem magamban azt a képességet, hogy elkészítek bármilyen tortát anélkül, hogy egy szeletet is ennék belőle. Persze a krémeket megkóstolom, anélkül nem lehet megtölteni a süteményeket.

Forrás: TV2

Cukrász iskolát is elvégzett. Mi motiválta ebben?

A legtöbb cukrász ilyen, de találkoztam olyannal is a forgatások alatt, aki elárulta, hogy a kedvenc édességéből mindig megeszik napi 1 szeletet. Én nem vagyok édesszájú, ha felszalad rám néhány pluszkiló, az általában a stressz miatt van, de akkor sem édességeket eszem, hanem valami jó, magyaros kaját.

És a forgatások alatti kóstolgatás?

A Cukrászok része, hogy a végén megkóstoljuk az elkészült süteményeket. Nem mérlegem, hogy csak egy falatot eszem, vagy azt, hogy mi, mennyi kalória. Van, hogy megeszem egy szelettel, van, hogy két falatot. Majd másnap salátázom. Ebben is, mint minden másban az egyensúly a lényeg.

Mennyire szereti ezt a műfajt?

A főzőműsorokat? Nagyon. Nagy kedvencem a holland sztárséf, Rudolph van Veen műsora. De kedvelem az angol Lorraine Pascale, és Anna Olson adásait is. Leginkább azokat kedvelem, ahol érzem a sütés és főzés iránti szenvedélyt, lelkesedést.

Önöknél mindig van otthon sütemény?

Sokat kísérletezem, szóval a fagyasztónk tele van sütikkel. Általában oroszkrémtorta vagy könnyedebb gyümölcskrémes, joghurtos torták, sütemények. De Mollika nagy kedvence a dobostorta, aminek én a krémjét tejcsokiból készítem, viszont a tetejét nagyon utálom elkészíteni, mert rettentő nehéz pontosan eltalálni a karamell állagát, hogy még vágható legyen, és ne törjön.

Forrás: TV2

Közben elkezdett a lányával egy elég sikeres YouTube-csatornát is felépíteni. Majdnem 25 ezer feliratkozójuk van, és a legsikeresebb videójukat 185 ezren nézték meg.

Molli szeretett volna saját csatornát, de nem akartam, hogy egyedül vágjon ebbe bele. Szerintem még nagyon fiatal ahhoz. Így ketten kezdtük el. Kiműveltem magam, beszereztünk lámpákat, három kamerát és mondhatni egy mini stúdiót csináltunk a lakásunkban.

Teljesen autodidakta módon tanulta meg a vágást, a szerkesztést?

Áthívtam egy operatőr barátomat, akinek volt egy órája arra, hogy megmutogassa nekem a vágóprogramban az alapokat. Onnantól magam kezdtem el megtanulni, felfedezni a dolgokat. Bevallom, hogy korábban nem gondoltam volna, hogy egy 5-6 perces videóban egynapos munka van.

Forrás: TV2

Meglepődött a sikeren?

Igen. Eleinte azt sem tudtam, hogyan kell engedélyezni a videó alatti kommenteket, aztán megmutatták és azt láttam, hogy 1600 hozzászólás vár elfogadásra. Az 1600 vélemény 99%-a pozitív visszajelzés volt.

A közönség inkább az ön generációja, vagy a lányáé?

Inkább a fiatalok, ami számomra is nagyon meglepő. Amikor például Mollival megyünk valahová és a fiatalabbak felismernek, akkor nem azt mondják, hogy „Itt van Mónika, a Mónika Show-ból”, hiszen ők azt nem is ismerhetik. Azt mondják, hogy láttak minket a YouTube-on, és mennyire

Rettentően feltölt, hogy ennyi szeretet van ezekben a gyerekekben. Nem egy elveszett generáció, nem szabad leírni őket!

Volt, hogy önről megjelent cikkekre reagált a csatornán. Tíz évvel ezelőtt erre kevésbé volt lehetőség. Miért fontos ez a része?

Mert itt azt mondhatom, amit én szeretnék. Úgy vághatom meg, ahogyan én szeretném. Az újságíró végzi a dolgát, egy tévés szerkesztő is végzi a dolgát, de ahol maximálisan az én gondolataim és szavaim jönnek vissza, az egy YouTube-ra, vagy egyéb közösségi oldalra feltöltött videó.

Mi a célja a csatornával hosszútávon?

Nyilván nem fogunk a maghasadásról értekezni, de szeretnék továbbra is pozitív, vidám videókat készíteni. Azt megmutatni, hogy nekünk mennyire fontos a család, a közösen eltöltött idő.

Forrás: Chili TV

Hogy nézne ki Erdélyi Mónika ideális hete, ha a munkát nézzük?

Hétfőn és kedden tévéznék, mert imádom, és amíg megtalál a lehetőség én örömmel elvállalom. Szerdán a YouTube-csatornával foglalkoznék. Csütörtökön tortát készítenék. Pénteken párkapcsolati tréninget tartanék. Szombaton pedig egy új hobbimnak a szappankészítésnek hódolnék.

Nincs fontossági sorrend, mert mindegyiket imádom és mindegyik egyformán fontos. Nagyon büszke vagyok, hogy ennyi mindenben kiképeztem maga és több lábon tudok állni.

Néhány hete Joshival beszélgettem és a közös munkáikról kérdeztem. Önnek milyen emlékei vannak?

Joshi egy olyan kolléga, akivel nagyon jól és gördülékenyen tudtam együttdolgozni.

Alapvetően könnyen kijön a műsorvezetőtársaival?

Alapvetően igen. Azt gondolom, hogy sokáig tudok alkalmazkodni, ugyanakkor rajtam, a személyiségemen senki nem tud változtatni.

Azt mondta, hogy sokáig tud alkalmazkodni. Eljön az a pont, amikor már nem?

Ritkán, de eljön az a pont, amikor azt érzem, hogy megpróbálnak lenyomni, akkor harcias leszek.

Hogyan viseli a konfliktusokat?

Nem jól. Nem is tudok sokáig úgy élni, hogy valakivel folyamatosan, meg nem beszélt konfliktusban vagyok. Tudok békülést kezdeményezni, nyitott vagyok arra, hogy megbeszéljük a dolgokat. Máshogy nem lehet nyugodtan élni. És ez a lényeg.