A legjobb magyar, nyaralós sorozatok a tévéből

egynyári
Vágólapra másolva!
Kitört a vakáció, és amennyiben nem akar hőgutát kapni a kiskertben kapálás közben, nyálkás angolnával összeúszni a Balatonban, a büfé előtti hosszú sorban, a napon gutaütést kapni az olajtól tocsogó lángos ára láttán, dugóban araszolni a forró aszfalton az Adria felé, akkor helyezkedjen el egy légkondicionált szobában, egy hűs üdítőital meghitt társaságában engedje le a rolót, és tévézzen nyugodtan. Mondunk pár jó, vakációs sorozatot a nehéz napokra.
Vágólapra másolva!

Egynyári kaland

A második évad épp a hétvégén ért véget a Duna TV-n, de visszanézhető a neten. A magyar tévéipar hosszú, évtizedes adósságát kezdte törleszteni ezzel a sorozattal, ugyanis a hetvenes-nyolcvanas évek gyerek- és ifjúsági filmjei és szériái után mintha elfelejtettek volna ilyesmit gyártani: a közmédia nem rendelt ifjúsági sorozatokat, a kereskedelmi tévéknek meg sokkal olcsóbb volt venni külföldit, szinkronra küldeni, mint leforgatni egy egész szériát. Az Egynyári kaland pedig döcögősen indult, de

az idei évad minőségi ugrást hozott,

a sztorik is jobbak, a zene passzol a hangulathoz, és sokszor kifejezetten humoros, ami nagyon kevés hazai szériáról mondható el.

Forrás: Megafilm

A sorozatról sokat írtunk, itt mesélnek a szereplők a forgatási kalandokról.

Vakáció a halott utcában

Már a második ajánlatunknál csalunk egy picit, hiszen ez tévéfilm, nem pedig sorozat, de ha az 1 óra 7 perces játékidőt három részletben nézzük meg, akkor felfoghatjuk minisorozatnak. Csala Zsuzsa, Hacser Józsa, Inke László, Harsányi Gábor, Venczel Vera, számos ismert név tűnik fel ebben a szerethető kis történetben. Csukás István könyve generációs alapmű, csodálatos gyerekregény, lehetett volna készíteni belőle egy rendes, kétórás filmet, vagy akár egy 5-6 részes sorozatot is. Alább meg is nézheti:

Tüskevár

1966-ban forgatott, 1967-ben bemutatott, nyolcrészes ifjúsági filmsorozat: a Magyar Televízió Fekete István híres regényéből készítette, Fejér Tamás rendezte. A sztori szerint Ladó Gyula Lajos vézna budapesti fiú, akit féltenek a szülei, ezért még a nyári úttörőtáborba sem engedik el. A fiú egyetlen lehetősége a nyaralásra az, ha a tanév vége után a rokonaihoz utazhatna a Kis-Balatonhoz. Élvezhetőségéből sokat levon, hogy fekete-fehér, így a mai, ingergazdag képi világhoz, sok akcióhoz szokott gyerekeket nem biztos, hogy felizgatja, hacsak nem nagy pecások.

Forrás: mtv
Forrás: mtv

Seregi Zoltán játszotta a főszereplő Tutajost, ő itt mesélt az Origónak a sorozat utáni időszakról. Itt olvashat érdekességeket a szériáról, és mivel épp idén volt 50 éves a Tüskevár tévés verziója, egy kvízzel is tesztelheti tudását a témában.

Vakáción a Mézga család

Sokak szerint a három Mézga-széria közül a legjobb, legkalandosabb, tényleg nagyon szórakoztató látni a kispolgári, pesti család kéjutazásnak csöppet sem mondható kálváriáját a világ körül – hiszen „meghívást küldött a jó Hufnágel Szteve... ausztrál milliomos? Áldassék a neve." Mint elég hamar kiderül, Paula volt udvarlója, a szélhámos disszidens egyben csekkhamisító is, már eleve miatta kerülnek bajba Ausztráliában, de a helyzet egyre rémisztőbb – és viccesebb.

Forrás: MTV

Nehezen tudunk elképzelni okot, ami miatt valaki ne látta volna ezt a magyar, animációs klasszikust, de ha mégis akad ilyen személy, pótolja menten!

Le a cipővel!

Kétrészes minisorozat, szinte hibátlan. Egy nagy hibája azonban mégis van, túl rövid, még elnéznék egy darabig a számháborúzó srácok kalandjait a szigeten, a dadogó közértest, Paudits Bélát, Bánhidi Lászlót és a többieket.

Természetesen ebben is játszott Zana József, Csala Zsuzsa és Hacser Józsa, az egésznek pedig nagyon kedves, nyári, laza hangulata volt: sok gyerek álmodozott a hetvenes években (is) arról, hogy szülők nélkül, csak haverokkal, milyen remek móka lenne teljesen nomád körülmények közepette eltölteni pár nyári napot egy dunai, tiszai szigeten, akár valami tónál (nyilván Huckleberry Finn kalandjainak olvasása után különösen). Palánknak, Bádogosnak, Csepcsányinak ez megadatott, irigyeljük őket. Nézze meg itt:

A fantasztikus nagynéni

Egy igen szórakoztató Nemere István-gyerekregényből készült, ebben egy ikerpár megkap maga mellé egy Argentínából sok évtized után hazatelepülő, extrovertált és nagyhangú nagynénit, aki rozoga autóval elviszi őket a Balatonhoz. A srácok, Csaba és Huba új barátra lelnek, a néni pedig megtalálja a szerelmet: a regényt anno a gyerekek is szerették, így több folytatást is kapott (A várúr fia, A titokzatos padlás, Merénylet a Balatonon).

A fantasztikus nagynéni kétrészes tévéfilm, 1985-ben készült, Ruttkai Éva egyik utolsó, de nagyszerű alakításával. Ott van még a stáblistán Zenthe Ferenc, Újlaki Dénes, és szegény Szilágyi István is, amit épp mostanában juttatott kórházba a fia.

Átok

A családi drámában olyan színészek játszottak, mint Pálfi Katalin, Szamosi Zsófia, Bánsági Ildikó, , Thuróczy Szabolcs, Németh Alexandra vagy Hevér Gábor. Ugyan a Balatonnál játszódott egy része, azért nem mondanánk könnyed, nyári tévésorozatnak, hiszen elég durva dolgok történtek benne. Nálunk bekerült 2012 legjobb szériái közé, igényes képi világával, remek alakításaival.

Forrás: MTV

Van még tovább, a cikknek nincs vége, lapozzon!