Honnan vették művésznevüket a sztárok? - 2. rész

Miley Cyrus
Vágólapra másolva!
Számos sztár van ma Hollywoodban, akit nem azon a néven ismerünk, amelyen megszületett, valamilyen okból művésznevet vett fel. Hogy Carlo Pedersoliból a kedvenc söre (Budweiser) és a kedvenc színésze (Spencer Tracy) miatt lett Bud Spencer, az egy viszonylag közismert történet, de vajon honnan jött Whoopi Goldberg, Miley Cyrus, Olivia Wilde, John Wayne vagy Jamie Foxx neve?
Vágólapra másolva!

Hogy egy sztár mi okból változtatja meg a születési nevét, azt cikkünk első részében már fejtegettünk, akkor több példát is felhoztunk a névváltoztatásra. Most további sztárok történetét meséljük el röviden, lássuk, ki miért lett az, aki!

Louis C.K. (Louis Székely)

Forrás: FX

A merész poénjairól ismert magyar származású komikus esete tipikus példa arra, amikor valakinek azért kell megváltoztatnia a nevét, mert a célközönség egyszerűen nem tudja kimondani az eredetit. Az amerikaiak a szóvégi ly-t li-nek mondják, kiejtésben még a C.K. variáns áll a legközelebb a Székelyhez.

Whoopi Goldberg (Caryn Elaine Johnson)

Forrás: AFP/Noam Galai

A komika ahhoz is elég öniróniával bírt, hogy gúnynevét kamatoztassa, pedig az nem volt éppen hízelgő, hiszen egy időben fingópárnának, whoopee cushionnek becézték. A Goldberget már a saját családnevének tartja, édesanyja mondta neki mindig, hogy a Johnson „nem elég zsidós” ahhoz, hogy a lányából sztár válhasson.

Olivia Wilde (Olivia Jane Cockburn)

Forrás: Dennis Van Tine / Geisler-Fotopress / DPA

A Doktor House egykori Tizenhármasa, a Bakelit-ben anyaszült meztelenül is látott színésznő családjában sok író és újságíró volt, akik jobbára művésznéven alkottak, így a lány sem látott semmi kivetnivalót abban, hogy művészi tevékenységéhez más nevet használjon. És hogy ki ihlette új vezetéknevét? Nem más, mint Oscar Wilde.

Alan Alda (Alphonso Joseph D'Abruzzo)

Forrás: AFP/2014 Getty Images/Eugene Gologursky

A M.A.S.H. tévésorozattal ismertté vált színész olasz származású, de már édesapja, Alphonso Roberto D'Abruzzo is angolosabb néven, Robert Aldaként lépett fel különféle színházakban, jobbára burleszkelőadásokban. Művésznevét a fia is átvette, amikor szerepelni kezdett, az új alteregó egyébként közös keresztnevük és eredeti vezetéknevük első betűiből állt össze.

John Wayne (Marion Robert Morrison)

Forrás: AFP/Kobal/The Picture Desk

El tudjuk képzelni az igazi férfi, a hős vadnyugati cowboy megtestesítőjét Marionként? Ugye, hogy nem? Morrisonnak, amikor színészkedni kezdett, kellett valami férfiasabb név, az őt felfedező rendező, Raoul Walsh ekkor javasolta az Anthony Wayne-t az azonos nevű polgárháborús tábornok után – ezt azonban a Fox egyik akkori főnöke, Winfield Sheehan „túl olaszosnak” tartotta, így lett belőle John.

Jamie Foxx (Eric Morlon Bishop)

Forrás: AFP

Az 1996 és 2001 között futott The Jamie Foxx Show sem ezzel a címmel vált volna népszerűvé, ha Eric Morlon Bishop megtartja az eredeti nevét. Nála pont fordított volt a helyzet, mint John Wayne-nél: ő pont hogy nőiesebb, vagy legalábbis kétértelmű nevet akart, miután gyakorló stand-up komikusként észrevette, hogy a nőket általában előbb szólítják a színpadra a klubokban – az új vezetéknévhez a nagy példakép, Redd Foxx adta magát.

Demi Moore (Demi Gene Guynes)

Forrás: AFP

A színésznő elég zűrös családból indult – erről itt írtunk bővebben –, nincs azon mit csodálkozni, hogy a nevétől is szabadulni akart. 17 évesen hozzáment a nála 12 évvel idősebb zenészhez, Freddy Moore-hoz, fel is vette a nevét – más kérdés, hogy már 1985-ben elváltak, a Ghost pedig csak 1990-ben jött, vagyis akár Demi Willis néven is megismerhette volna a világ a színésznőt, hiszen akkor már Bruce Willis felesége volt.

És hogy miben különbözik Miley Cyrus a többi névváltoztatótól? Lapozzon, és megtudja!