Kevesebbet tévézünk, szórakoztató tartalomra vágyunk

tévézés, tévénéző, tévé
Smiling man watching interesting movie
Vágólapra másolva!
A Nielsen Közönségmérés adatai alapján 2016 utolsó negyedévében a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 58 percet töltött a tévékészülékek előtt, 4 perccel kevesebbet, mint egy évvel korábban. 
Vágólapra másolva!

2016 negyedik negyedévében a teljes népesség naponta átlagosan 4 óra 58 percet töltött a tévékészülékek előtt, amely 4 perccel kevesebb, mint az előző év ugyanezen időszakában. A 4-17 évesek tévénézéssel töltött ideje 3 óra 20 perc volt, a 18-49 éves korcsoporté pedig 3 óra 54 perc, ami a gyerekek esetében 8 perces, a 18-49 éveseknél pedig 11 perces csökkenést jelentett. Az 50 évnél idősebbek naponta átlagosan 6 óra 43 percet tévéztek az év negyedik negyedében, amely 2 perccel több, mint egy évvel korábban.

Forrás: Nielsen Közönségmérés

Az időeltolásos tévénézésre irányuló kutatások szerint a teljes népesség a napi tévénézéssel töltött idejének 1,3%-át, átlagosan 3,7 percet fordított időben eltolt televíziós tartalom fogyasztására 2016 negyedik negyedévében. A 4-17 és a 18-49 éves korosztály a tévénézésre fordított idejének 1,4, illetve 1,7 százalékát töltötte késleltetett tévés tartalom fogyasztásával, az 50 év felettieknél ez az arány 1% volt.

Változás a magyar nyelvű kínálatban

2016. év során számos változás történt a magyar nyelvű csatornák kínálatában. A 4 évnél idősebb, tévés háztartásban élők körében az általános szórakoztató csatornák részesedése 2 százalékponttal, a filmcsatornáké 1,6 százalékponttal nőtt 2015 utolsó negyedéhez képest, és további 1-1 százalékpontos növekedést könyvelhettek el az ismeretterjesztő és hírcsatornák is.

A többi tematikus csatornacsoport részesedése a változások ellenére is viszonylag stabil maradt: 1 százalékpontnál kisebb volt az elmozdulás a tavaly mért értékektől az életmód, gyerek-, zene- és sportcsatornák esetében, ugyanakkor a két országos kereskedelmi csatorna (RTL Klub + TV2) együttes közönségaránya 3,6 százalékponttal, a közszolgálati csatornáké pedig 1,8 százalékponttal csökkent.

Forrás: Nielsen Közönségmérés

Műsortípusok fogyasztása

A sugárzási időből és műsorfogyasztásból való részesedések az egyes műsortípusok esetében eltérően alakultak. A vizsgált időszakban a mozifilm műsoridőből való részesedése 10,5%-os volt, míg a műsorfogyasztás 17,2%-át tette ki. A "hírek, aktuálpolitika, gazdaság" tematikájú műsorok a sugárzási idő 2,4%-át alkották, de a tévénézési idő tekintetében közel négyszeres arányt – 9,4%-ot értek el.

A művelődéssel, tudománnyal, kultúrával kapcsolatos műsorok a programkínálat 9%-át alkották, de a tévénézésre fordított időből csupán 3,8%-ban részesedtek. A sportműsorok esetében a 7,2%-os sugárzási arányhoz képest a műsorfogyasztási részesedés éppen a fele - 3,6% volt, de a kínálati arányhoz viszonyítva csekélyebb mértékben nézték a zenei műsorokat is.

Forrás: Nielsen Közönségmérés