A YouTube-sztárok menőbbek itthon, mint a többi híresség

Szirmai Gergely
Szirmai Gergely
Vágólapra másolva!
A magyar fiatalok körében a legkedveltebb tíz híresség közül ma már nyolc YouTube sztár - derül ki a Gemius legfrissebb kutatásából.
Vágólapra másolva!

A felmérésből azt is megtudhatjuk, hogy ez a korosztály saját bevallása szerint naponta átlagosan fél órával több időt tölt YouTube-videók megtekintésével, mint a tévé előtt. Az általuk kedvelt sztárok is sokkal inkább a vlogger világból kerülnek ki.

A megkérdezett 10-19 éves fiatalok válaszaiból összeállított listán, a kedveltségi index szerint az első tíz helyen összesen nyolc YouTube-sztár szerepel.

Szirmai Gergő a legnépszerűbb,

őt Pamkutya és JustVidman követi. A 20-29 éves korosztályon belül szintén egy vlogger végzett az első, valamint a harmadik helyen. Náluk Pamkutya, Hosszú Katinka és Dancsó Péter ért el dobogós helyezést.

Így készült a kutatás

Az 10-29 éves magyar internethasználókra nézve reprezentatív kutatást a Gemius végezte 2016. szeptember 19. és 29. között. A felmérés a fiatalok médiahasználati szokásait és a körükben ismert és kedvelt hazai és külföldi hírességeket vizsgálta. Ennek keretében először 748 fiatalt kérdeztek médiahasználati szokásaikról és a körükben spontán ismert magyar és külföldi hírességekről.

Az itt kapott adatokból kiválasztották a legismertebb tíz YouTube és tíz mainstream hírességet. Ezt követően egy 226 fős kiegészítő mintán ennek a húsz hírességnek a kedveltségét mérték. Az így kapott adatokból készült a fent látható két kedveltségi lista, melyen a százalékok az adott híresség kedveltségi szintjét mutatják.

Az interneten egyre inkább terjednek a videós tartalmak, a YouTube-ra ma már percenként több mint 400 órányi anyagot töltenek fel és naponta több százmillió órányi videót néznek meg az internetezők. A 2005 májusában indított YouTube mára már több, mint egymilliárd felhasználót tudhat magáénak, ami az internetezők közel egyharmadát jelenti. A platformot már 88 országban hangolták a helyi piacra a Google mérnökei, a magyar verzió 2012 óta elérhető.