Szép szerelem ez, kutya és ember között

High Maintenance
Vágólapra másolva!
A kenderfutár az egyik legötletesebb és legkülönösebb őszi sorozat. Eddig négy rész került fel az HBO GO-ra, önmagában mind egyedi és szórakoztató.
Vágólapra másolva!

A High Maintenance 2016 őszének egyik legfurább sorozata, a Dr. Csontot, NCIS-s, Szulejánt fogyasztó magyar átlagnak bizonyára nem is jönne be, de ezen nem bánkódik különösképp az HBO, amely vezetői többször is nyilatkozták, hogy nem a legszélesebb néprétegeket akarják bevonzani a saját tartalmakkal. A magyar fordításban A kenderfutár elég messze van a rozzant 3-as metrón zötykölődő magyar valóságtól, New York-i szubkultúrákat, családokat, baráti társaságokat, csoportokat mutat be, röviden, de mégis szuggesztíven, emlékezetese karaktereket kreálva.

Őt várja mindenki Forrás: HBO

Katja Blichfeld és Ben Sinclair műve a sorozat, utóbbi fűárus figurája az összekötő kapocs az eddigi négy epizód közt, amelyek önmagukban is megállnak. A marihuána-dealer jön-megy a nagy New York-i éjszakában, közben interakcióba kerül a legkülönfélébb népekkel, társadalmi osztályokkal, de úgy, hogy van olyan 24 perces rész, amelyben jóformán alig látható.

Nem az ő karaktere a hangsúlyos tehát, sőt, hangsúly sincs,

csak azt igyekeznek bemutatni, hogy a fűfogyasztás mennyire normális vagy hétköznapi dolog abban a lüktető megapoliszban, függetlenül attól, hogy kínai, muszlim vagy fekete valaki.

Ezért is érdekes a sorozat: az első részben kicsit olyan, mintha a Ponyvaregénybe csöppennénk, legalábbis a feketékkel forgatott feszült, fura jelenetekben, a második epizódban egy muszlim család hétköznapjaiba pillantatunk be, miközben megismerjük a konzervatív hagyományokat szemrebbenés nélkül felrúgó, fű után sóvárgó tinilányukat. A negyedikben megint egészen mások a főszereplők, eleinte egy kínai házaspáron keresztül pillantunk be egy vadidegen kultúrába. De van itt minden, meleg addiktok klubja, szvinger csoport, bódult raveparty a kertben, hatvanas átlagéletkorral.

Forrás: HBO

És a harmadik rész, amit átugortunk? Az a fura sorozaton belül is egy különös, speciális darab, a legkevésbé passzol a többihez, de szellemes és megható. Az első percekben úgy érezhetjük, hogy végig majd egy kutyát mutatnak csak, ember nem is lesz derékon fölül, de aztán csak látunk arcokat, hallunk emberi szöveget is.

A komplett epizód olyan, mint egy 24 percre összesűrített, picit beteges Disney-mozi,

egy kedves kis film egy megtermett, bozontos ebről, amely szerelmes lesz egy kutyasétáltató hippi nőbe. Amikor vele van a csaj, boldog, minden szép, szivárványszínű és vidám, ha viszont nem jön, teljes az apátia, jön a szorongás, a depresszió. Ha nem lenne piálás és füvezés az epizódban (persze nem a kutyák művelik), tényleg elmenne egy gyerektévén is.

Forrás: HBO

Az eddigiek alapján a High Maintenance top 5-ös az ősz újoncai között, biztos maradunk a folytatásra. Jó hír a követőinek, hogy két hete az HBO berendelte a folytatást, 2017-ben sem maradunk új részek nélkül.

2016 őszi pilotkritikáink:

Halálos fegyver-sorozat
Ördögűző-sorozat
Designated Survivor
Válás, Sarah Jessica Parker új szériája