A szexuális erőszak az emberi természet része?

2016.08.03. 21:36

Trónok harca, Aznap éjjel, a közelgő Westworld: néhány cím azok közül az HBO-sorozatok közül, amelyekben nők elleni erőszak és szexuális abúzus jelenik meg – ami miatt gyakran bírálják a csatornát. Az HBO egy sajtóeseményen védte meg magát a vádakkal szemben.

A Westworld című, október 2-án érkező sci-fi széria első epizódjában a hírek szerint egyértelműen utalnak az egyik központi figura megerőszakolására – és ez csak az utolsó láncszem abban a sorban, miszerint az HBO-s produkciókban egyre nagyobb teret nyer a nők elleni erőszak, különösen a szexuális abúzus bemutatása mint a cselekmény fontos eleme.

A szóban forgó széria egyik ötletgazdája és executive producere, Lisa Joy azonban tiltakozott ez ellen a kritika ellen. „Hosszasan és mélyen megvitattuk ezt a kérdést, amikor az érintett jeleneteken dolgoztunk. A Westworld az emberi természetről szól, ami magában foglalja annak legmagasabb rendű és legalantasabb részét egyaránt. Ez utóbbinak pedig az erőszak és a szexuális erőszak is a része" mondta Joy az észak-amerikai tévékritikusok szövetségének nyári sajtóturnéján.

Az alkotó – aki egyébként Jonathan Nolan Oscar-jelölt forgatókönyvíró felesége és a neves rendező, Christopher Nolan sógornője – azt is leszögezte, hogy mindannyian nagyon komolyan vették az erőszak kérdését a produkciós munkálatok során, és arra törekedtek, hogy ezeket a cselekményeket még véletlenül se fetisizálva jelenítsék meg.

Ahogy arról korábban már írtunk, a Michael Crichton 1973-as sci-fije, a Feltámad a vadnyugat alapján készült Westworld egy olyan kalandparkban játszódik, ahol az emberekre tökéletesen hasonlító androidok szolgálják ki az oda érkezők igényeit.

Trónok harcaForrás: HBO

Ugyanezen a sajtóeseményen szóba került az HBO többi sorozatának nőábrázolása is, hiszen az említett probléma más szériáikat, például a Trónok harcát és az Aznap éjjelt is érinti. A csatorna új programigazgatójának, Casey Bloysnak ennek kapcsán azt a kérdést tették fel: nem gondolja-e, hogy az HBO és más kábelcsatornák túl gyakran támaszkodnak a nők elleni erőszakra mint a cselekmény fontos elemére?

Trónok harcaForrás: HBO

„Szeretném azt gondolni, hogy nem. Azt elárulhatom, hogy az erőszak nem specifikusan a nők ellen irányul. Teljesen diszkriminációmentes, hiszen rengeteg férfi is ugyanúgy kegyetlen halált hal" – védekezett Bloys. Arra a felvetésre pedig, hogy nem áll-e fenn annak a veszélye, hogy ezáltal normalizálódik a nők elleni szexuális erőszak, a szakember annyit mondott, hogy ezt a gondolatot abszolút megalapozottnak érzi, és ez valami olyasmi, amit folyamatosan számításba kell venniük és mérlegelniük kell.

A Westworld inkriminált részének és a Trónok harca megerőszakolós jeleneteinek felhánytorgatásán kívül Bloysnak azt a konkrét kérdést is nekiszegezték, hogy vajon akkor is adásba került volna az Aznap éjjelnek az a kompozíciója, ami a női áldozat testét vérrel borítva mutatja, ha a meggyilkolt személy történetesen férfi.

A programigazgató ez ellen a kifogás ellen úgy érvelt, hogy a széria egyik executive producere nő, tehát a női érdekek is képviselve vannak, ezenkívül a krimisorozat – amely arról szól, hogy egy pakisztáni-amerikai diákot egy alkalmi nőismerőse meggyilkolásával vádolnak – az angol Criminal Justice-on alapul, és nem akarták jelentősen megváltoztatni a forgatókönyvet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK