Szörnyű véget ért a vad egyéjszakás kaland

John Turturro Aznap éjjel The Night Of
Vágólapra másolva!
Képzelje el, hogy egy csinos lány felhívja magához, beisznak, betablettáznak, vadul szeretkeznek, hajnalban pedig a konyhaasztalra borulva találja magát. Ez eddig lehetne akár egy átlagos pesti vagy New York-i éjszaka vége is, a hálószobában azonban holtan fekszik közben a csaj, azzal a késsel ölték meg, amit előző este ön is használt. Hogyan tovább? Az HBO új sorozatából, az Aznap éjjel-ből kiderül.
Vágólapra másolva!

John Turturrót először talán Az ötödik sarok-ban láttam, egy pszichopatát alakított zseniálisan, dühében agyonvert egy pingvint, amelyet a bronxi állatkertből lopott. Szerelmi ajándéknak szánta, Jodie Foster karaktere azonban nem úgy fogadta, ahogy azt ő elképzelte.

John Turturro az Aznap éjjelben Forrás: HBO

A helyszín ismét New York, Turturrón pedig még mindig érzi az ember, hogy bármikor simán péppé verne egy pingvint, csak hát közben eltelt harminc év, így most már inkább unalomból csinálná, mintsem dühből.

– veti oda foghegyről egy zsarunak, Kipling indiai hősén a fogdában ücsörgő pakisztáni srácot értve. Már az első mondatából látszik, hogy egy igazi, kiégett seggfej, akinek minden mindegy, eleinte az is, hogy ügyvédként ki tudja-e hozni a fiút a sittről.

Bambán pislog a pakisztáni gyerek

Kétségkívül Turturro személye, karaktere húzza az Aznap éjjel-t, még úgy is, hogy az általam látott első részben csak az utolsó tíz percben jelenik meg. Hozzá képest a főszereplő, az Éjjeli féreg-ből is ismert Riz Ahmed halovány, többnyire csak pislog bambán – igaz, ez is a dolga, egy riadt gyereket játszik, aki már csak a származása miatt sem kerül be szívesen az amerikai igazságszolgáltatási rendszerbe.

A lány még nem tudja, mi vár rá az éjjel Forrás: HBO

A muszlimok lettek ugyanis az új feketék, már a feketék is utálják őket, kinézik őket az országból.

A rasszizmus témaköre amúgy is nagy, elsőre talán túl sok teret is kap a sorozatban,

még oda is bebiggyesztenek egy-egy sztereotip megjegyzést, ahol egyébként nem annyira lenne helye – a viszonylag jó környéken lakó, szemre hófehér szemtanúnak is odaböki a kihallgató tiszt, hogy mostanában ne utazzon Európába.

Megismerjük a rendőri intézkedés minden állomását Forrás: HBO

Ugyanígy túl aprólékos a rendőri munka bemutatása is, a széria inkább csak arra használja fel a fiú történetét, hogy bemutassa az igazságszolgáltatás folyamatát, a nyomozók, a helyszínelők, az orvos szakértők, az ügyvédek munkáján át – még annak is tanúi lehetünk, hogyan vesznek mintát a srác péniszéről. E mellett

jóformán elsikkad az érzelmi szál,

talán izgalmasabb, ám kevésbé újszerű krimit lehetett volna készíteni, ha többet foglalkoznak a történetben rejlő emberi drámával.

Pótlék a True Detective híveinek

Ezzel együtt az ember át tudja érezni a fiú helyzetét, amiben nagy szerepet játszik a kifinomult operatőri munka, a sok, már-már zavaróan közeli felvétel. A készítők még annak is sikeresen ellenálltak, hogy New Yorkot meghatározó helyszínné tegyék: egyetlen jelenet van, amelyben hosszan mutatják a George Washington hidat, de egyébként egy-egy utcasarokról lehet csak azonosítani a várost, ami arra utal, hogy ez a történet szinte bárhol, bárkivel lejátszódhat.

Összességében egy jól felépített, ám igen lassan csordogáló krimit kapunk, ami a True Detective rajongóinak biztosan tetszeni fog – a tempó, a sötét tónus és a téma szokatlan megközelítése mellett még a főcím is hasonló, csak nem annyira markáns a zenéje.

Az Aznap éjjel július 11-én indul az HBO magyar adásán, az első rész már megnézhető az HBO GO-n, regisztráció nélkül is.