Columbo hadnagy feleségét is kár volt előcibálni - a legrosszabb spin-offok

Columbo Peter Falk
Vágólapra másolva!
A tévéiparban nem ritka, hogy egy sikeres sorozat kis testvért kap maga mellé, a Helyszínelők-ből tavaly indult el a negyedik önálló széria, és a még mindig hihetetlenül népszerű NCIS is egy másik produkcióból, a JAG – Becsületbeli ügyek-ből nőtte ki magát annak idején. Készültek azonban életképtelen, pár epizód után elkaszált spin-offok is szép számmal, most ezekből válogatunk.
Vágólapra másolva!

Számos sorozat sikerét lovagolták már meg úgy az alkotók, hogy előálltak egy másik történettel, amely valamilyen módon köthető az eredetihez: így indult többek között a Xena vagy az NCIS – előbbi a Herkules-ből, utóbbi a JAG – Becsületbeli ügyek-ből ágazott le.

A Helyszínelőkből tavaly indult az utolsó, a CSI: Cyber Forrás: CBS

A két példa jól mutatja, hogy általában mi köti össze a spin-offokat az anyasorozattal: az első esetben egy mellékszereplőből lesz főszereplő, a Xena mellett például a Doktor Addison-ban, a Cleveland Show-ban vagy a Better Call Saul-ban is ezzel a megoldással éltek az alkotók. A második esetben a tematika adja a hasonlóságot, az NCIS-en kívül ilyen a négy Helyszínelők-széria vagy a három Gyilkos elmék, illetve a The Walking Dead és a Fear The Walking Dead is.

Vannak elvadult ötletek

Persze akadtak már furcsább ötletek is a tévétörténetben, legalább két olyan esetről tudunk például, ahol az eredeti sorozat és a spin-off között nem egy karakter vagy a téma, hanem

egy épület volt az összekötő elem.

A CBS-en 1972-től 1977-ig futott a Sanford and Son című széria, amelyből mindenképp szerettek volna egy spin-offot készíteni, de az egyik szereplőt elcsábította egy másik csatorna, a másik pedig túl sok pénzt kért – megjelent tehát egy addig nem látott barát, aki megvette a házukat, és hotellá alakította.

A másik, még vadabb ötlet az All In The Family köré épült: az Egyesült Államokban igen népszerű vígjátéksorozat hőse a szűk látókörű, konzervatív Archie Bunker volt, így a készítők azt gondolták, vicces lenne, ha egy másik sorozatban, a 704 Hauser-ben egy fekete család költözne a nézők által már jól ismert házba. Az ötlet nem jött be, a rendhagyó spin-off csupán öt epizódot ért meg, a Sanford and Son-ból kivált Sanford Arms pedig csak négyet.

Sok hűhó (majdnem) semmiért

Tudunk még nem egy elvetélt próbálkozásról, volt pár olyan ötlet is, amelyből aztán egyáltalán nem lett semmi. A Doctor Who-ból például már a hatvanas években akartak egy amerikai verziót csinálni, abban a dalekek, a sorozat kitalált, mutáns földönkívüli lényei álltak volna a középpontban – végül azonban csak a pilot forgatókönyve készült el, egy kockányi film nem sok, annyit sem forgattak le belőle. A nyolcvanas években aztán egy animációs széria is született volna a dokiról, de az sem valósult meg.

A Twin Peaks spin-offja helyett készült el a Mulholland Drive Forrás: Universal Pictures

A Buffy, a vámpírok réme háza táján is sokáig pletykáltak egy Ripper című testvérsorozatról, a nézők azonban hiába várták. Valamiképp a Twin Peaks spin-offjának tekinthető viszont a Mulholland Drive, miután Naomi Watts ottani karakterét a kultikus sorozatban látott Audrey Horne figurája ihlette. Az Audreyt játszó Sherilyn Fenn egy 1997-es interjúban el is mondta, hogy Lynch beszélt neki egy testvérsorozatról, amely a lány történetét vinné tovább, immár Hollywoodban.

A Star Trek is másként alakult volna, ha a készítők ragaszkodnak az eredeti terveikhez.

Az első, 1966-os sorozat után ugyanis megcsinálták volna a Star Trek: Phase II-t, amelyben a már ismert legénység ötéves küldetését mutatták volna be. Végül a kétórás pilotból született meg a Star Trek-mozifilm, két epizódot pedig átemeltek a Star Trek: Az új nemzedék-be.

Nem éltek sokáig

A Greatest American Hero-t folytató Greatest American Heroine-ból csupán a pilot készült el, de azt sem adta le az NBC, a Jackee pedig megmaradt a 227 című – egyébként öt évadot megért – szitkom egyik epizódjának, nem nőtte ki magát önálló sorozattá, hiába tervezték úgy az alkotók.

Columbo hadnagy felesége sem maradt sokáig képernyőn, miután végre megjelent, 1979-ben készült ugyanis egy Mrs. Columbo című sorozat is – bár ettől mind az eredeti széria alkotója, mind Peter Falk elhatárolódott. Az NBC ezzel együtt bevállalta a produkciót, Kate Mulgrew-t kérve fel a címszerepre, tizenhárom rész után azonban kénytelen volt levenni a műsorról.

A Walker, a texasi kopó spin-offja, a Sons of Thunder még ennél is kevesebb ideig húzta, hat epizód elég volt a nézőknek és a producereknek is. A széria egyébként Walker egyik barátjának, Thunder Malloynak a fiáról, Trentről szólt, aki egy gyerekkori barátjával együtt oldott meg pár bűnügyet.

Matt LeBlanc-nak sem a Joey volt az egyetlen gyenge spin-offja, már 1991-ben megkapta egy tinédzser fiú szerepét, aki apjával (Joseph Bologna) együtt volt a Top of the Heap központi karaktere. A szériából hét epizód készült, de abból a pilotnak szánt rész még az anyasorozatban, az Egy rém rendes család-ban ment le.

Az X-akták spin-offja, a Mulder geek haverjait középpontba állító The Lone Gunmen már tizenhárom epizódig húzta, a Hazárd megye lordjai-t kiegészítő Enos pedig tizennyolcig, de azért ezek sem mondhatók sikeres produkcióknak. Nem mindig elég tehát ez eredeti sorozat népszerűségére alapozni, eredeti ötlet, jó megvalósítás is kell ahhoz, hogy a nézők a spin-offra is felfigyeljenek.