Ha egy embernek nincs karja, azon ne humorizáljunk

Szabó Balázs Máté, Magyarország, szereplek! stand-upos tehetségkutató
Vágólapra másolva!
Szabó Balázs Máté nyerte a közönségdíjat a Comedy Central stand-upos tehetségkutatóján, a Magyarország, szereplek!-ben. 2014 októberében lépett fel először, a nagy kedvence Bödőcs Tibor volt, a döntő után viszont Kőhalmi Zoltán bátorította. Pár csaj már próbált vele ismerkedni a fellépése óta, de ő nem efféle lehetőségként gondol a stand-upra. 
Vágólapra másolva!

A Comedy Central stand-upos tehetségkutatóját a zsűri döntése alapján Zabolai Margit Eszter nyerte, a közönségtől a legtöbb szavazatot azonban Szabó Balázs Máté kapta, ő lett a műsor közönségdíjasa.

Igazából fogalmam sincs, miért én lettem a kedvenc, annyi biztos csak, hogy magamhoz képest egy nagyon jó fellépésem volt. Hatalmas szerencsém volt, hogy ilyen jól sikerült, a közönség nagyon sokat segített. Voltak a mezőnyben olyanok, akik szintén iszonyatosan jók, de akkor valamiért nem tudtak annyira érvényesülni. Az én elődöntős videómat nagyon felkapták, én csak háromszor osztottam meg a szavazási időszakban, a többi már az osztálytársak, barátok és az ismeretlenek műve volt” – mesélte az Origónak a 18 éves fiú.

Szabó Balázs Máté a közönségdíjjal Forrás: Comedy Central

2014 októberében volt egyébként az első fellépése, a Bethlen Téri Színházban szokásos open mic estek egyikén állt először színpadra: „Kis közönség volt, jobb napokon is csak 20-30 ember jött ott össze, általában a fellépők barátai, rokonai.

Fogalmam sem volt, hogyan lehetne ebbe belevágni, nem is nagyon beszéltem róla, hogy ilyen elképzeléseim vannak, de aztán a családban valahogy szóba került – édesanyám akkor olvasta valahol, hogy a Bethlen Téri Színházban van ilyen lehetőség, én meg kipróbáltam magam.”

Az elődöntős fellépés:

„Ahogy a legtöbb magyar ember, a stand-uppal én is a Showder Klub-on keresztül ismerkedtem meg, de akkor még fogalmam sem volt arról, hogyan működik ez az egész, hisz még gyerek voltam. Annyit láttam csak, hogy áll egy ember a színpadon mikrofonnal, a közönség meg nevet rajta, nem voltam vele tisztában, hogy emögött mennyi munka van. A kedvencem Bödőcs Tibor volt, szerintem ő valósította meg a magyar stand-upban azt a stílust, amit az amerikaiak nagyon jól csinálnak” – tette hozzá.

Kőhalmi biztatta

A Magyarország, szereplek! döntőjében a zsűri három humoristája – Felméri Péter, Kőhalmi Zoltán és Litkai Gergely – közül mindenki véleménye fontos volt neki, nem tett ilyen szempontból különbséget. „Az kifejezetten szimpatikus volt, hogy a fellépés után mindenkihez odamentek, és elmondták a véleményüket, én Kőhalmi Zoltánnal beszélgettem úgy öt percet. Végig bátorított, nagyon jólesett” – mondta.

A döntőben a fellépés közben Forrás: Comedy Central

A többiek előadását is értékelte: „Ha csak a döntőbe bejutott tíz emberről beszélünk, mindenkinél tudnék olyat mondani, ami tetszett. Musimbe Dáviddal elég sokat beszéltem a verseny kezdete óta, Facebookon is dumáltunk, az ő előadása nagyon-nagyon jó volt, de Lakatos László is egy nagy figura, alapból is rendkívül vicces.”

Mit szóltak a barátok?

És hogy mit szóltak az ismerősök? Balázs erről így mesélt: „A közelebbi barátoknak nyilván tetszett, amit csináltam, de ami még jó érzés volt, hogy olyanok is vették a fáradságot egy pozitív üzenetre, akikkel évek óta nem beszéltem. Sőt vadidegen emberek is írtak, erre egyáltalán nem számítottam. Pár lány is írt, valószínűleg lehet csajozni is ezzel a műfajjal, de még nem így gondolok rá.”

Szerinte bármiről lehet beszélni a színpadon Forrás: Comedy Central

„Ennek a műfajnak nem csak az a lényege, hogy vicces legyél, kell a sokkolás, a meglepetés ereje is. Szerintem bármiről lehet beszélni, bármiből, bárkiből lehet viccet csinálni, csak ne abból, amiről az illető nem tehet.

Magyarországon amúgy sem szeretik a megosztó előadásokat, nincs politikai stand-up, a vallást is kerülik, miközben az Egyesült Államokban egy csomó fellépés erről szól” – fejtette ki a véleményét.

Miben kell még fejlődnie?

Végül arról beszélt az Origónak, hogy miben kell még fejlődnie: „Az nemcsak nekem probléma, hanem a legtöbb kezdőnek velem együtt, hogy nem tudom, miről beszéljek. Folyton agyalok, hogy miről kéne beszélnem, de végül csak nagy nehezen állok elő valamivel. A másik dolog, ami nehéz, hogy megtaláljam a saját stílusomat, ami rám illik, és hitelesen is tudom előadni” – zárta a mondandóját.