Albániában kevés pénzből is császárnak érezhetjük magunkat

Albánia, Ozone utazás
Vágólapra másolva!
Az expedíciós- és útifilm kategóriában első díjat nyert az Ozone utazás Albánia című filmje a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, a kétfős csapat öt napot töltött az országban. Filmjük eltér a szokásos utazós szériáktól, sokkal lazábbak és spontánabbak, mint az átlag, azt szeretnék, hogy a néző velük élje át a kalandokat. Bárány Róbert mesélt élményeiről és a díjról az Origónak.
Vágólapra másolva!

A kis stáb nagyjából kéthavonta kel útra, Albániát két ok miatt választották úticélként. "Egyrészt a kevésbé ismert helyek érdekelnek leginkább, másrészt

Izgatta a fantáziámat, hogy milyen lehet. Molnár Gábor operatőrrel ketten utaztunk, lényegében egy felfedezőútra, elég spontán alakult az egész, utána nagyjából egy hónap alatt állt össze a film, Szekeres Zoltán vágó segítségével."

A kevésbé ismert helyek vonzzák leginkább Forrás: Bárány Róbert

Sokan úgy gondolják, hogy veszélyes az ország, a filmmel próbálták ezt a sztereotípiát cáfolni. "Nem látom veszélyesnek Albániát. Balkáni nyugalom jellemzi, ahol olcsók és finomak ételek, állandó a napsütés. Nekem egy paradicsomi utazás volt az egész. Nincs nagy tömeg, szinte alig érkeznek turisták, pedig szuper tengerparti részek vannak és látnivalókat is találni, az pedig külön érdekes, hogy szamarak mászkálnak össze-vissza. Egyáltalán nem drága, kevés pénzből is császárnak érezhetjük magunkat, nem úgy, mint mondjuk Norvégiában, ahol háromezer forint egy alap hamburger" – mesélte az Origónak.

Az Albán Alpok Forrás: Bárány Róbert

Különösen büszke a díjra

A Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon kapott díjra különösen büszke, megérzésből küldte be Albániá-t a pályázatra. "Fontos szempont volt, hogy ismeretanyagot adjon át, modern legyen és innovatív. Nemzetközi zsűri értékelte a beküldött filmeket, nagyon örültünk, hogy az első helyen végeztünk.

Azóta Japánról is készült anyagunk, ami szerintem még ennél is jobb lett, nem kizárt, hogy pályázunk majd azzal is."

A Japánról szóló filmet még jobbnak tartja Forrás: Bárány Róbert

Az Ozone Network utazós szériája saját ötleten alapul, nem követték külföldi formátumok mintáját. "Nincs nagy stáb, nincsenek előre megírt szövegek és előre leszervezett programok, minden nagyon spontán alakul. Sok utazós műsorból hiányolom az érzést, hogy részesévé válok az eseményeknek. Hosszasan mutatnak épületeket, tájakat, de a képernyőn nem jön át a hangulat. Mi a saját fejünk után mentünk, magukat adtuk az első résztől, ez pedig bejött a nézőknek. Úgy érzem, sikerült hiánypótló műsort készíteni."

Bárány Róbert, az Ozone utazója Forrás: Bárány Róbert

A nézői visszajelzések pozitívak, nagyobb csatornára pedig nem vágynak. "Azt szokták mondani, hogy milyen gyorsan elrepült az 50 perc, ami nagy szó a mai világban, hisz egyre kevésbé tudnak az emberek ennyi időt eltölteni a tévé előtt. Elégedettek vagyunk a nézőszámmal is, nagyobb csatornára nem mennénk.

- mondta.

Az Albánia című filmmel nyerte a díjat Forrás: Bárány Róbert

Sokat beszélget a helyiekkel

Ha nem forgat, akkor is járja a világot, magánemberként azonban gyakran hiányzik neki a munka, ha úton van. "Nagy utazó vagyok, geográfusként végeztem, egész életemben ezzel foglalkoztam. Ez jól jön, hisz nem kell különösebben készülnöm az utazások előtt. Ha külföldön vagyok, sokat mászkálok, sokat beszélgetek a helyi emberekkel, így olyan dolgokat is megtudok, amik nincsen leírva a könyvekben. Nem luxus utakra megyek, kinézek olcsó repülőjegyeket, szállást, aztán indulok, spontán alakulnak ezek is általában. Észak-Ciprus, India és Marokkó van tervben, ezekre nagyon kíváncsi vagyok, valószínűleg film is lesz belőlük."

Albánia romvárosa Forrás: Bárány Róbert

Ennyi utazás után még inkább megkedvelte Magyarországot, szerinte Budapest az egyik legszebb és legélhetőbb város. "A legjobb hely a világon, szabadon élhet az ember, nincs annyi szabály. Nem kell messze utazni ahhoz, hogy szépet lásson az ember, Prága és Krakkó is mesés helyek."

A terrorveszély miatt soha nem aggódott, de érzi, hogy megváltozott a hangulat a reptereken. "Soha nem volt ez téma nálam, de legutóbb mikor Japánba mentem, átsuhant a fejemen.

Azt gondolom, hogy bármikor bárhol lehet gond, nem kell ahhoz repülőre szállni. Öt-hat éve sokkal lazább volt minden, most érzem a nyomást az embereken, de nem szabad, hogy ez a kedvünket vegye."

A film itt megnézhető: