Keleti dominancia az Eurovízió 2. elődöntőjén

Eurovízió 2016
Stockholm, 2016. május 12. A svájci Rykka a 61. Eurovíziós Dalverseny második elődöntőjében a stockholmi Globe Arénában 2016. május 12-én. (MTI/EPA/Maja Suslin)
Vágólapra másolva!
Továbbjutott a fináléba Lettország, Grúzia, Bulgária, Ausztrália, Ukrajna, Szerbia, Lengyelország, Izrael, Litvánia, Belgium. Kiestek az írek, svájciak, dánok, norvégok.
Vágólapra másolva!

A magyaroknak ezen az estén már nem kellett izgulniuk versenyzőjük továbbjutása miatt, hiszen Fehérvári Gábor Alfréd, művésznevén Freddie kedden már bizonyított, bejutott a szombati fináléba. A hazai tévézők magyar előfizetéssel nem is szavazhattak csütörtök este, így nyugodtan lehetett nézelődni és reménykedni abban, hogy a sok jellegtelen dal, álmosító popsláger-kezdemény közt megbújik pár eredeti koncepció, merészebb nóta, vicces vagy karakteres előadás.

Macedónia nagy ívű, beleélős, drámai dallal jött, akárcsak Szerbia, Lengyelország egy különös fazonnal, de fülbemászó refrénnel próbálkozott, Litvánia pedig egy jóképű, szőke, atletikus fiút küldött, hogy bezsebelje Európa összes nagymamájának szavazatát. Tizedikként egy ázsiai lány énekelt ausztrál színekben, mindezt az Eurovízión.

A svájci Rykka Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Maja Suslin

Szlovénia egy csinos lányt küldött, ManuEllát, dinamikus produkciója közben – ki tudja mi okból – egy félmeztelen úr körözött a levegőben egy hatalmas rúdon. Bulgária delegáló közmédiája szintén szőke nőben bízott, Poli Genova fekete rúzzsal jött, egy olyan cuccban, mintha épp egy csehszlovák sci-fit menne forgatni 1979-ben: ő helyes volt, a dala kissé jellegtelen.

Dánia egy fiútriót delegált, a fiatalok nagy beleéléssel, tengermély őszinteséggel, világító mikrofonállvány mellett énekeltek – persze a szeretetről, mi másról. Soldiers of love, ez volt a cím, el lehet képzelni, de pont az ilyen nóták szoktak aratni ezen a fesztiválon.

A lengyel Michal Szpak, Zámbó Jimmy-jelmezben Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Maja Suslin

Az ukrán induló daláról jót vagy semmit, tehát inkább semmit, majd megint egy óriási beleéléssel daloló énekesnő volt soron, a norvég Agnete mutatta meg emocionális oldalát. Tizenöt előadás lement, de egyik sem volt kiemelkedő, szellemes vagy őrült kreatív.

Végre jöttek a grúzok, rockzenekarral, a gitáros-énekes úgy nézett ki, mint a fiatal Bob Geldof, legalábbis addig, míg le nem vette kalapját. A Midnight Gold nem minden idők legerősebb rockszáma, de üdítő volt a sok női lassú, érzelmes-érzelgős előadás után.

A lett Justs Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Maja Suslin

Eneda Tarifa dala hallatán világos lett, hogy miért nem világhírű az modern albán popzene, majd utolsó fellépőként Laura Tesoro jött Belgium színeiben, egy kellemes bulis diszkóval érkezett, helyes is volt. A végén a kitartó néző megnézhetett még egy kedvesen ironikus, szellemes kisfilmet arról, hogyan görcsölt rá Svédország arra, hogy eurovíziós nagyhatalommá váljon, milyen gyász volt, amikor az Abba nem akart indulni többet, és milyen elszántan keresték az új tehetségeket.

A fehérorosz Ivan Forrás: MTI/EPA/TT NEWS AGENCY/Maja Suslin

Továbbjutott a fináléba Lettország, Grúzia, Bulgária, Ausztrália, Ukrajna, Szerbia, Lengyelország, Izrael, Litvánia, Belgium. Kiestek az írek, norvégok, svájciak, dánok. Az este összes indulóját, dalának címét, klipjét itt találja.

Szavazzon!

Tetszett a második elődöntő?