Cicciolina úgy esett ki a Farmból, mint a pinty

Vágólapra másolva!
Több mint negyven ország vette meg A Farm formátumát, amelyet az RTL Klub itthon március 21-én indít. A reality egykor a Viasat3-on ment, de jobbára észrevétlenül, a Való Világ és a Big Brother 1 árnyékában, 2002 őszén. Vadászpuskás öngyilkosság is történt a helyszínen, de nem a forgatás alatt.
Vágólapra másolva!

Újnak tűnik, de nem egészen az A Farm, amely március 21-én startol itthon: 2002-ben a Viasat3 adta az első magyar verziót, de maroknyi ember nézte csak, hiszen az ősz a magyar kereskedelmi tévéken Renátóról, BB Éviről, Pongóról, Majkáról, Lorenzóról szólt, akkor csapott össze először a Big Brother és a Való Világ. A nézettségi kudarc elvette a Viasat kedvét a folytatástól, a formátum pedig pihent, röpke 13 évet. Most az RTL-csoport megvette, leporolta, átalakította, nyomott bele rengeteg pénzt (sokkal több kamera, 130 munkatárs, komolyabb technika, kitelepülés), és így indítja el.

Jelenet a brazil verzióból Forrás: http://afazenda.r7.com/

Egy svéd formátumról van szó, és ahogy írtuk, a koncepció az, hogy száz évvel ezelőtti állapotok közé csöppennek a szereplők. Áram nincs, folyó víz sem,

a szellős, ám meghitt budi kinn van,

egy pajta mellé felhúzva. Lesz henyélés is, nyilván, de minden ételért meg kell dolgozniuk a szereplőknek, akik értelemszerűen internet és telefonok nélkül töltenek majd két és fél hónapot a szlovéniai tanyán. Papíralapú levelet talán kapnak, sms-t biztosan nem.

Imádják a brazilok, a svédek

Negyven ország vette meg a realityt, a legtöbben 12 szereplővel indítják, itthon 14 játékos lesz az elején. Készült arab verzió, belga, holland, balti, de leginkább a brazilok, a svédek és a norvégok kaptak rá, előbbi két országban 9-9, az észak-európaiaknál 11 évad ment belőle. A bolgárok, chileiek, kolumbiaiak is kipróbálták, a franciáknál három, az olaszoknál négy évadot láthattak a nézők, Szerbiában hetet, Szlovákiában hatot.

A 2. brit Farm

A briteknél is erős a reality műfaja, de ebből a formátumból csak két évad ment le. Az elsőt Jeff Brazier tévés személyiség nyerte, és az itthon is ismert Vanilla Ice rapper lett a második, a következőben Keith Harris hasbeszélő diadalmaskodott, a magyar-olasz pornósztár, Staller Ilona, azaz

Cicciolina elsőként esett ki,

itt pont nem tudta megmutatni magát. Abban a celebes évadban nem ő volt az egyetlen, aki a felnőttfilmek világából érkezett, Ron Jeremy is ott sürgött-forgott a tanyán.

Megkapja a Híradó nézőit

Ha a felvezetést nézzük, ennél jobbat nem kaphatott volna A Farm, hiszen rögtön az RTL Híradó után rajtol, az pedig az elmúlt hét legnézettebb műsora volt. A casting viszont minden valóságshow-nál kulcsfontosságú, hiszen ha nincs elég rokonszenves figura, karakteres fickó, belevaló nő a csapatban, könnyen lankadhat az érdeklődés: a mostani szereplőket itt megtekintheti.

Öngyilkos lett valaki a magyar helyszínen

Ha már a castingnál tartunk, a BB1 és VV1 mögött az első magyar Farm valószínűleg akkor is szélárnyékban maradt volna, ha parádés a casting – de nem volt az. Ökrös Gergely ma a TV2 programigazgatója, de 2002-ben még a Viasatnak készülő Farmban dolgozott, ő mesélt az Origónak a hibákról: „Mai szemmel már látom, hogy az itthoni döntéshozók igencsak elszúrták a castingot.

akik ott szerencsétlenkednek nomád körülmények között. Bekerült egy falusi srác, aki tudott tehenet fejni, értett az állatokhoz, volt egy idősebb férfi, ő mindenhez értett, egy asszony pedig elfoglalta a konyhát, és főzött az egész csapatra. A többi szereplő csak ott lézengett, ami nem volt szerencsés.”

Ez már a 2016-os Farm helyszíne Forrás: RTL

Lassú, de szépséges realityként emlékezett rá Ökrös. „Nagyon szép műsor volt. Emlékszem, egy hosszan tartó stábbuli dacára felkeltem reggel fél ötkor, kimentem Szőke János operatőrrel felvenni vágóképeket: a harmatos rétet, a párás pókhálón megcsillanó hajnali napfényt, a száradó gumicsizmákat. Amúgy vicces volt, mert olvastam, hogy esni fog, és vidéki gyerekként vittem gumicsizmát, amin jót derültek a budapesti kollégák. Aztán, amikor két nap eső után mindenki sportcipőben vagy szandálban ott cuppogott a nagy sárban, akkor már azt kérdezgették, hol lehet ilyet venni.”

Volt egy csúnya sztori is a háttérben: „Ez a József Attila-forrás környékén forgott, egy szépséges vadászházban. Amikor az erdészt kérdeztem, miért nem lakik itt, azt válaszolta, hogy ott, a teraszon fejbe lőtte magát az elődje a vadászpuskával.”