A tévében, a Facebookon rengeteg a brutális jelenet

erőszakos ember
Vágólapra másolva!
Mindenhonnan az erőszak képei zúdulnak ránk, el sem kell hagynunk a lakást, hogy robbantást, fegyvereket, lövöldözést, háborúkat és öngyilkos merényleteket lássunk. Bár az agresszió a mindennapjaink részévé vált, és sokakat félelemben is tart, a Spektrum új sorozata, az Erőszak ember szerint a világ legbékésebb korszakában élünk, nincs ok az aggodalomra. A négyrészes széria az emberi agressziót vizsgája, tudományosan, de érhető és élvezhető formában.
Vágólapra másolva!

Négyrészes, saját gyártású sorozatban mutatja be a Spektrum az emberi agressziót: az elsőben a biológia hátterét vizsgálták, a másodikban a háború és a terrorizmus volt a téma, a harmadik a családon belüli agresszióról, az utolsó pedig az internetes bűnözésről szól majd.

Magyarországon nem készült korábban ismeretterjesztő film az erőszakról, de ez ma a tudományban is vakfoltnak számító terület: az egyes szakterületek kutatói egymástól elszigetelten foglalkoznak az agresszió és a brutalitás kérdésével.

Az első magyar sorozat, ami az agressziót vizsgálja Forrás: Spektrum

Az erőszak nem tűnik el

Az ötlet Lévai Balázs producer fejéből pattant ki másfél éve, az ő elképzelései alapján készült el az Erőszakos ember. A második rész október 20-án volt képernyőn, és 25 percben mutatta be a háborúk, a fegyveres összecsapások, a terrorizmus és az utcai harcok hátterét. Mint minden résznek, ennek is Steven Pinker a kulcsfigurája, aki

arra volt kíváncsi, hogy a modern korban tényleg erőszakosabb-e az ember, mint valaha.

A professzor végignézett az emberiség történelmén, és azt a meglepő, de igazolható eredményt kapta, hogy az agresszió csökkent. Nem mondja, hogy a csökkenés tovább tart, és biztos, hogy az erőszak nem fog eltűnni a Földről, de az is igaz, hogy minden eddiginél kisebb az esély arra, hogy egy ember egy másik ember által ember okozott erőszakos halált haljon. A sorozatban ezt a témát járják körül, tudományos és történelmi tényekkel alátámasztva, mégis érthető, és élvezhető formában.

Steven Pinker professzor a sorozat egyik kulcsfigurája Forrás: Spektrum

"Ha nekem több almám van, mint amit meg tudok enni, neked meg több tejed, mint amit meg tudsz inni, akkor a tejért cserébe adok neked almát, és mindketten jól járunk. Ez pozitív összegű játszma" - ilyen egyszerű példán keresztül mutatja be a professzor, hogy ha a békéből gazdasági előnyünk származik, akkor csökken az erőszak.

A háborúk történelme

A terrorizmus tulajdonságait is bemutatják, Gary Laffry kriminológus professzor szerint ősidők óta jelen van az emberek életében, csak a célpontok változtak. Szó esett a World Trade Center elleni támadásról, de a nagy fegyveres háborúkról is - a pontos narrációt látványos képsorokkal, grafinokkal ehászítik ki.

Mint elhangzott, a 20. század történelme a háborúk történelme, minden idők legtöbb áldozatát a második világháború követelte, hatvanhat millión vesztették életüket - ennek ellénére arról beszélnek a szakértők, hogy a történelmünket tekintve egyre kevésbé agresszív az ember, és erre érdekes magyarázatokat is adnak.

A sorozat második részében megszólalt egy magyar dandártábornok, a brit különleges kommandó egyik harcosa, egy terrortámadás túlélője és egy fotós is, aki Afrika legvérsebb háborújában fényképezett az életét kockáztatva - ezek a személyes beszámolók valahogy még közelebb hozzák a témát, megdöbbentő, hogy miket éltek ezek az emberek.

A második rész a háborúkról szól Forrás: Spektrum

Mivel minden eddiginél több forrásból látjuk az erőszak képeit, úgy érezzük, hogy szörnyű a világ,

a tévében, rádióban, a közösségi oldalakon rengeteg brutális, véres jelenetbe futunk bele, amire a korábbi időkben nem volt lehetőség.

Az Erőszakos ember meglehetősen tág értelemben vizsgálja az agressziót, miközben azt próbálja alátámasztani, hogy minden benyomásunk és érzésünk ellenére az erőszak mára valójában kevesebb. Az epizódok tömörek, de jól összefoglalják a témákat, hosszabban feldolgozva talán nagyon nyomasztó is lenne ennyit nézni és hallgatni a brutalitásról, a gyilkosságokról. Még két új rész lesz képernyőn, a harmadik a családon belüli agressziót, a negyedik pedig az internetes agressziót járja majd körül a szakértőkkel.