Ezt nézheti majd 2016-ban a magyar tévékben

A farm
Vágólapra másolva!
A tavaly újműsor-dömping után a piacvezető RTL-csoport 2016-ot is jól meghúzza, az új tulajdonoshoz került TV2-nél pedig még csak körvonalazódnak az új irányok, nagyszabású show-ból csak egyet jelentettek be. A közmédia irdatlan pénzekből gazdálkodik, a legtöbbet az M1 hírtévé és az M4 sport viszi el – utóbbival 2016 nyarán erősen számolni kell a nézettségi listákon is. 
Vágólapra másolva!

Tavaly a TV2 – amelynek tulajdonosváltása már-már komikus helyzetet teremtett – pár alkalommal elkapta az RTL Klubot, de csoportszinten a négy csatornájával nem fejtett ki jelentős ellenállást. Igen mozgalmas év volt a hazai tévéiparban amúgy is a 2015-ös, a Sony megvette a Viasat-tévéket, így egy családba kerültek az AXN-csatornákkal, de így sem tudták megszorongatni az RTL-csoportot, amely 18–49-ben a négy legnézettebb tévéből hármat birtokol.

Nagy kérdés idénre, hogy az alapos tőkeinjekcióval megerősített TV2 izgalmasabbá tudja-e tenni a nézettségi versenyt,

az RTL pedig meg tudja-e tartani népszerű képernyőseit,

vagy ők átmasíroznak a konkurenciához több lehetőség és több pénz ígéretére. A hazai sorozatgyártás sokak örömére nagy lendületet vett (itt a tavalyi toplistánk), négy-öt nézhető magyar széria született, és várjuk, hogy újak jöjjenek idén. A 2016-os évre beharangozott jelentősebb műsorokat vesszük most sorra.

Közmédia

Zajlanak az elbocsátások, és több külső gyártásban készülő műsor büdzséjét megvágták, de maradnak. A szórakoztatóműsorok közül visszatér a Virtuózok, amit sok komolyzene iránt fogékony néző vár, de ez aligha termel jelentős nézettséget. Szintén lesz A Dal a Duna TV-n, ez korábban az M1 nézettségi adatain erősen javított, de az eurovíziós előszobának számító, öt adásból álló műsorfolyam 2015-ben már nem hozott olyan nézettséget, mint két évvel korábban. Ennek ellenére sokan nézik majd, mert

ez a leglátványosabb versenyterep,

ahol összemérhetik magukat a Voice-ból, Rising Star-ból, Megasztár-ból, X-faktor-ból és Csillag születik-ből jött előadók, tehát olyan RTL- vagy TV2-szülte énekesek, együttesek, amelyeket már felkapott a média egy-két ízben.

A Dal 2016: indul a Sztárban sztár nyertese, Gáspár Laci is Fotó: Marton Szilvia - Origo

Az M1 hírtévének tavaly márciusban sok szakmabeli 1-2 százalékos nézettséget tippelt, de az előre nem kiszámítható események sora (hónapok óta tartó migránsáradat, feszült európai helyzet, párizsi merényletek) ennél jobbat hozott a csatornának, amely

az M4 Sporttal együtt elviszi a közmédia műsorokra költhető összegének jelentős részét.

Utóbbi csatorna nyáron lesz különösen népszerű, hiszen kerek 30 év után újra komoly világversenyen vesz részt a magyar futballválogatott, így az érdeklődés garantáltan meghaladja majd a korábbiakat. És lesz olimpia is, amelyre csak az MTVA-tól 83 ember utazik, el lehet képzelni mennyibe kerül ez: de az MTI-s, a rádiós, a tévés is külön dolgozik, és a stúdiót is magyarok szerelik össze és szét Rióban.

Nagyon kellett a siker a magyar focinak – ez pedig az M4-nek hoz sok nézőt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Arról nem tudunk, hogy az egyre gyérebb nézettséget termelő Játék határok nélkül-ből lesz-e újabb évad, mert ez is igen drága, de azt tudjuk, hogy nyárig megy még a Maradj talpon Gundel Takács Gáborral, és új vetélkedőt is kiszemelt a közmédia a Duna TV számára. Bagi és Nacsa márciusban jön, mint megtudtuk, átvariált, új műsorral, új díszletekkel, és eztán már színészekkel – azaz nem csak ők adnak elő minden figurát. Lesz fikciós magyar sorozat, a Színház és más semmi, január 10-től heti sorozatban láthatjuk Schell Juditot, Csányi Sándort, Szervét Tibort, Szávai Viktóriát, Vecsei Miklóst és másokat.

Zűrös hónapok után tápászkodna fel a TV2

A négy csatornából álló tévétársaság tulajdoni viszonyai most sem teljesen egyértelműek, a bíróság előtt derülhet ki még pár cifra dolog, de Andy Vajna van már birtokon belül, január 4-én elkezdett dolgozni a Róna utcában az RTL volt vezére, a hétszer legbefolyásosabb magyarországi médiaszemélyiségnek választott, jó kapcsolatokkal rendelkező Dirk Gerkens, persze itt is vezérigazgatói poszton (korábban már tárgyalt hirdetőkkel, ügynökségekkel). Terveiről, ötleteiről az Origónak nyilatkozott még pár hónappal ezelőtt.

Dirk Gerkens és Andy Vajna bejelent Fotó: Polyák Attila - Origo

Tegnap, január 4-én is felhívtuk: elmondta, hogy szerinte vége a bizonytalanságnak (két éven át lehetett hallani, hogy eladják-megveszik a TV2-t), a tévétársaság dolgozóinak megnyugtató lehet, hogy van új vezetés, volt is egy összejövetel. Rákérdeztünk az új műsorokra, hiszen arról volt szó, hogy 2016-ban 50 százalékkal több jut rájuk, mint korábban, de Gerkens csak annyit válaszolt, hogy pár hét kell, míg tisztábban látja a benti folyamatokat, már meglévő projekteket, és hamarosan bejelentik, milyen programokkal mennek a piacvezető helyért – mert Vajna korábban ezt emlegette célként.

Szépen ment az Összezárva Friderikusszal Forrás: TV2

Tavaly a teljes lakosságban a hagyományosan erős Tények mellett a TV2-nek hozott némi örömet január-februárban az amúgy méregdrága Rising Star, de tippünk szerint ez nem jön vissza idén. Az Ének iskolája huzamosan jól teljesített, műsorsávjában verte a riválist, ennek

a helyére tavasszal gyerek-tehetségkutató jön,

tehát nem csak énekesek lepik el a képernyőt, hanem mini stand-uposok, kis táncosok, iskoláskorú bűvészek. Az éves top 20-as nézettségi listára a csatornától már csak az Összezárva Friderikusszal fért fel, ez alighanem visszatér a képernyőre, főleg, ha találnak még tíz-tizenöt izgalmas – és egymillió embert érdeklő – művészt, sportolót, celebet, és Fridi meg tud állapodni a gázsiról a producerként ügyködő Hajdú Péterrel. Szinte biztos, hogy visszatér a Sztárban sztár, hiszen 2015 legnézettebb show-ja volt.

Realitydömping és nagy show-k az RTL-en

Nekik nem is kell nőni, elég, ha tartják a pozícióikat, hiszen a nyolc csatornából álló portfólió nagyon erős, ráadásul 2015 húsz legnézettebb műsorából tizennégy az RTL Klubon futott. Ennek ellenére lesznek újítások, mert az RTL mindig szeretett innovatívnak mutatkozni a hazai piacon, így kisebb bukások vagy haloványabb nézettséget szállító műsorok (Szelfi, Butiquehotel, Partyzánok) is elfértek a sikerek mellett, főképp az RTL II-n, amelyet amúgy nagy erőkkel szeretnének felhozni a Cool és a Film+ mellé, amelyek szintén RTL-tulajdonban vannak.

A farm lesz a nagy tavaszi reality Forrás: Origo

A Farm lesz az első nagy dobás, és mivel a csatorna profin készít valóságshow-kat, borítékolható, hogy ez is szépen megy majd, és megjelenik március-április környékén az izmos sármőr Farm Erik és a szűzien szexi Farm Karolina a bulvárlapokban, VV Fanni és VV Aurelio mintájára. A gasztrohullám újabb darabja a cégnél A Főzd le anyámat! lesz, szintén tavasszal jön, de az RTL II-re: a párkereső után ezt Istenes Bence kapta.

Valami VV-BB hibrid jön ősszel Forrás: Istvan Ruff

Különös műsorforma lesz 2016 őszén az RTL II-re kerülő Való Világ powered by Big Brother, médiapiaci spekulációk szerint az RTL azért vette meg a BB-t, hogy a TV2 már ne férhessen hozzá a száznál több országban – nagyon sok helyen sikerrel – vetített formátumhoz. Ezt az RTL programigazgatója kérdésünkre nem kívánta kommentálni, de azért sok mindent elmondott az új műsorokról itt.

Visszatér a Konyhafőnök Forrás: RTL Klub

A gasztroműsorok nagyon mennek manapság itthon, így lesz Konyhafőnök és Konyhafőnök Junior is, de az őszi – már hatodik! – X-Faktor mellett elereszt az RTL Klub még egy heti tehetségkutatót, ez a Kicsi Óriások. Ezt a TV2 hasonló műsorának bejelentése után két héttel jelentette be az RTL, de Kolosi szerint annyi történt csak, hogy a konkurenciánál megneszelték, hogy ők megvették a formátumot, így csak bedobtak egy műsorötletet a semmibe.

Mint látható, az RTL viszonylag nyílt lapokkal játszik, sok drágább műsort bejelentett már 2016 tavaszára és őszére, kérdés, mit lép az MTVA a Duna TV elég gyatra nézettségének emelése érdekében, és mivel próbálja elkapni a volt RTL-vezér immár a TV2 vezetői székéből a régi kollégákat.

További fúziók és felvásárlások is várhatók,

Gerkens például egyértelműen jelezte, hogy a TV2 nagyobb csatornacsaládban gondolkodik, és akár már idén felvásárolhat pár kisebb tévét.

Szavazzon!

Hány csatornát néz rendszeresen?