Újságosnál ilyet még nem látott

blocks magazin
Vágólapra másolva!
A nyomtatott sajtó kapcsán legtöbbször arról lehet hallani, hogy lapok szűnnek meg, és csökken az eladott példányok és az előfizetők száma. A print lapok térvesztése kétségtelen, de még így is sokan látnak lehetőséget a piacban és az új kiadványokban. Az egyik legújabb szereplő ráadásul nem is a még mindig erős női magazinok sorát bővíti, hanem egy olyan témát dolgoz fel, amit korábban itthon még senki: a legót. A Blocks Magyarország ráadásul nem a fiatalokat célozza, hanem a felnőtt olvasókat.
Vágólapra másolva!

A Blocks nem magyar „találmány", a kiadásért felelős Wit Print Kft. az Egyesült Királyságban 2014 óta megjelenő magazin magyar változatát kínálja az olvasóknak, jobbára az eredeti kiadványban megjelent cikkek fordításaival, de már az augusztusban megjelent első számban is találkozhatunk olyan írásokkal,

amelyek teljes egészében a hazai szerkesztőségnek köszönhetőek.

Habár a legó elsősorban gyerekeknek készül, az 1958 óta létező játéknak legalább akkora rajongótábora van a felnőttek körében, mint a kisebbek között, és a 64 oldalas magazin főleg az idősebb közönséget veszi célba – ugyanakkor bőven szórakoztató és érdekes lehet az olvasni tudó gyerekek számára is.

A Blocks magazin 2014-ben kezdte a karrierjét az Egyesült Királyságban, augusztustól pedig már magyarul is olvasható Forrás: Origo

Minden, ami legó

A Blocks mindennel foglalkozik, ami legó, így olvashatunk benne híreket és érdekességeket, bemutatókat és teszteket az aktuális, jelenleg is kapható készletekről, ismertetőt a konzolos és mobilos legó-videojátékokról, a kockák világával foglalkozó könyvekről, továbbá találunk visszatekintést kifejezetten régi, klasszikus szettekre.

Az augusztusi magazinban az 1998-as focis játékokról, és a 80-as évek nagy durranásáról, a gyönyörű Castle-készletekről készült kimerítő összefoglaló.

Nemcsak az új készletekről olvashatunk a lap hasábjain, de gyerekkorunk nagy kedvencei is visszatérnek, részletes bemutatók formájában Forrás: Origo

A kiadvány ezenfelül komolyan foglalkozik az úgynevezett MOC (My Own Creation) építményekkel is, olyan legóból készült alkotásokkal, amiket nem a dán cég tervezői álmodtak meg, hanem lelkes, jobbára felnőtt rajongók.

Ezek kockacsodák a legtöbbször lekörözik a Billundban megálmodott hivatalos legószetteket, és még a laikusokat is nemegyszer szájtátásra késztetik.

A magyar kiadás első számának egyik teljesen saját cikke ráadásul pont egy olyan interjú, ami egy magyar alkotót állít a középpontba, Dóczy Balázst, aki olyan fővárosi nevezetességek pontos mását épített meg legóból, mint a Bazilika vagy a Zeneakadémia.

Kritikus hang

A Blocks teljes egészében a legó körül forog, de ettől még nem reklámkiadvány, hanem egy olyan tematikus magazin, amit a kockák elkötelezett rajongói készítenek az érdeklődők és fanatikusok számára.

A hivatalos készletek mellett a rajongók által készített csodálatos legóalkotások is komoly hangsúlyt kapnak Forrás: Origo

Az építőjáték iránti lelkesedés ugyan süt a kiadvány minden oldalából, ugyanakkor a magazin nincs híján a kritikus hangoknak sem. A bemutatott készletek alaposan ki vannak elemezve, és ha éppen arról van szó, a szerzők nem titkolják el a boltokban kapható szettek hiányosságait.

A cikkek alapján könnyedén tudunk dönteni, hogy az adott készleteket érdemes-e megvenni a gyereknek, vagy beszerezni a saját gyűjteményünkbe.

Továbbgondolva

A magazin ugyanakkor nem áll meg az elemzésnél, egyes készletek esetében részletes fotósorozattal kiegészített tippekkel segíti az olvasót, hogy miképp lehet igazán kiválóvá alakítani egy gyári készletet.

A magyar Blocks első számában egy Star Wars (LEGO 75137 – Szénfagyasztó kamra) és egy marveles szett (LEGO 76051 - Szuperhős repülőtéri összecsapás) kap alapos tuningot, és a végeredmény tényleg mindkét esetben részletesebb és szebb, mint amit a dobozból kihulló építési útmutató alapján rakhat össze az ember.

A szuperhősöknek manapság nagy a divatjuk, és a magazinnak hála most bárki könnyedén építhet magának egyet Forrás: Origo

A szükséges kockákat akkurátusan felsoroló, képekkel bőven megtűzdelt útmutatók között ugyanakkor nemcsak már létező szettek feljavítását találhatjuk,

de a Blocks teljesen egyedi építési útmutatót is kínál.

Az augusztusi számban például egy jópofa, kocka Amerika Kapitány részletesen levezetett terve kapott helyet, ami nemcsak arra jó, hogy magunk is megépítsük, de inspirációul szolgálhat kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Lesz közönsége?

A Blocks Magyarország kéthavonta jelentkezik új lapszámmal, a második októberben jelenik meg, és az első alapján nyugodtan állítjuk, hogy a hazai kiadó tényleg odafigyel a magyar változatra. A papír minősége kiváló, a tördelés és a dizájn teljesen rendben van, továbbá a fordítások, illetve a saját cikkek minőségére sem lehet panasz.

A magazin elsősorban a felnőtt rajongókat veszi célba, de a fiatalabbak számára is érdekes és inspiráló olvasmány lehet Forrás: Origo

Az egyetlen riasztó tényező a magazin ára, ugyanis a 64 oldalas magazinért prémium árat kell fizetni: 1599 forintot kérnek érte az újságosoknál.

A legó persze eleve meglehetősen költséges hobbi, szóval nem elképzelhetetlen, hogy az igazán elkötelezett rajongók és gyűjtők az olcsónak semmiképp nem nevezhető szettek vásárlása mellett egy tematikus lapot is képesek lesznek eltartani Magyarországon.