Senki nem gondolta, hogy eddig mehet a Barátok közt

Barátok Közt 8000 RTL 8000. Barátok Közt rész alkalmából nyílt napot tartottak a sorozat színészei.
8000. Barátok Közt rész alkalmából nyílt napot tartottak a sorozat színészei.
Vágólapra másolva!
A Barátok közt 8000. része lesz ma este képernyőn, a közel 18 év alatt kilószám használtak a sminkesek púdereket, több ezer ruha és kiegészítő gyűlt össze a ruhatárban, és 210 ezer oldalt írtak a forgatókönyírók. Az RTL Klub nyílt nappal ünnepelt, pár órára megnyílt a Barátok közt stúdiója a fóti Károlyi István Gyermekközpont lakói előtt, akik belebújhattak kedvenceik ruháiba, bejárhatták lakásaikat, és közös jelenetet is forgathattak a színészekkel.
Vágólapra másolva!

Az első rész 1998. október 26-án volt képernyőn, az akkor feltűnt színészek közül már csak Varga Izabella, Várkonyi András, Szőke Zoltán és Tihanyi Tóth Csaba szerepel, a többiek idővel elhagyták a szériát. Az első részben érkezett meg a Mátyás király térre Berényi András, Zsuzsa, Kata és Dani, akik azóta már nincsenek képernyőn, ahogy a Hoffer család tagjai is eltűntek az évek alatt. Az első epizódban ott volt még Berényi Claudia és fia, Ákos is, valamint Novák Laci barátnője, Gabi. Bartha Zsolt, Kertész Géza és a Szilágyi család csak később érkeztek, a közel 18 év alatt több ezer színész fordult meg a stúdióban.

A napi sorozatot hamar megszerették a nézők, fél év után már hozta a várt számokat, egy év után pedig az RTL Klub legnépszerűbb műsora lett. A Barátok közt-öt 1998-ban 5-600 ezer 18–49 éves kor közti néző követte, a teljes lakosságból 1 milliót mért akkor az AGB, ami ma Nielsen. Az első években gyorsan nőtt a népszerűség, 2002-ben 2,3 millió volt a csúcs a teljes lakosságnál, de 18–49-ben is megvolt az 1,2 millió – manapság is vezeti a nézettségi listákat, a teljes lakosságban és a 18–49-es célcsoportban is népszerű, egymillió nézőt ültet le a tévé elé esténként – még több adatot a sorozat nézettségéről itt talál.

Jöhet még pár 1000 rész

Közel tizennyolc év alatt ment le a 8000 rész a tévében, azóta is időről időre megy a fejtegetés, hogy mitől ilyen sikeres a Barátok közt – a mai napig a legnézettebb tévéműsor itthon. De hogy mennyi van még a produkcióban, arról Rozgonyi Ádámot, a sorozat kreatív producerét kérdeztük. „Még sok van, és ezt egész őszintén mondom. Azon múlik, hogy mennyire tud egy sorozat izgalmas, változatos maradni, és mennyire tudják szeretni a nézők a hőseiket. A szeretésben benne van az is, hogy olykor utálni kell, és dühösnek lehet lenni rá, aktív érzelmi viszonyban kell maradni. Azon dolgozunk, hogy így maradjon, és az öregedés legkisebb jelét sem látom.”

Rozgonyi Ádám szerint még sok van a sorozatban Fotó: Polyák Attila - Origo

A széria korábban is igyekezett az embereket foglalkoztató témákat és problémákat bevonni, ez a mai napig így van, most is van a képernyőn drogproblémával küzdő fiatal, Parkinson-kóros idősebb szereplő, meleg srác és szülés utáni depresszióval küzdő nő. „Ez a sorozat van olyan erős, és van olyan változatos, hogy elviselje a társadalmi problémák felvetését, és nem mindig csak a felszínen mozogva. Fontosnak tartom, hogy az életnek ne csak a rózsaszín oldalát mutassuk, mert minden ember életében ott van az öröm mellett a bánat is.

hisz a szereplőink mégiscsak ugyanazt az életet élik 18 éve, mint a nézők.”

Nem új a kapcsolat

A gyerekek először járnak a Barátok közt székházában, de a kapcsolat nem új a sorozat és a gyermekotthon között, több éve látogatják és segítik a lakókat a szereplők. A 8000. részt a stúdióban ünnepelték együtt, vendégül láttak állami gondozott gyermekeket és nevelőtanáraikat.

Állami gondozott gyerekek voltak a produkció vendégei Fotó: Polyák Attila - Origo

„Úgy gondoltuk, nagyon nagy élmény lehet, ha egyszer nem mi megyünk, hanem őket hívjuk meg ebbe az illúziókkal teli világba, megnyitjuk nekik az önleleplezés kapuját. Minden második mondatuk arról szól, hogy »Jé, ez ilyen kicsi a valóságban?« – minden helyszín nagyon más a tévében, ők most megnézhetik, hogy néz ez ki valójában. Óriási élmény nekik, hogy testközelből látják azokat az embereket, akiket esténként a tévében néznek” – mesélte az Origónak Rozgonyi Ádám.

Nincs különbség, mindenki lelkes

És valóban, a kisebbek el sem eresztik kedvenc szereplőjük kezét, a nagyobbak pedig tátott szájjal járnak körbe a Berényi Kft. irodája, az udvar és a képernyőn oly sokat látott lakások között. A vendégek közt több sérült gyermek van, többen kerekesszékkel közlekednek, de a fogyatékkal élők és egészségesek ugyanolyan lelkesedéssel figyelnek a színészekre és a stábtagokra, akik izgalmas programokkal készültek.

A gyerekek egy napot tölthettek kedvenceikkel Fotó: Polyák Attila - Origo

A gyerekeknek több állomással készült a produkció, kipróbálhattak különböző frizurákat és parókákat, profi sminkes készített nekik monoklit és sebeket, de belebújhattak kedvenceik ruháiba is.

Mindenkinek több száz ruhája van Fotó: Polyák Attila - Origo

A hatalmas öltözőben névre szólóan sorakoznak kosztümök, zakók, szoknyák és egyéb ruhadarabok ezrei, Vili bácsi ruhakészletének ránézésre nyolcvan százaléka kockás ing, és Balogh Nóra ügyvédnőnek aligha van mackónadrágja.

A színészek szerződésében áll, hogy nem fogyhatnak vagy hízhatnak drasztikusan,

hisz akkor minden ruhájukat le kellene cserélni – egyébként a hajuk hosszát és színét sem változtathatják csak úgy, egyik napról a másikra.

Parókát húztak, frizurákat készítettek egymásnak Fotó: Polyák Attila - Origo

A gyerekek szemlátomást leginkább a forgatást élvezték, ott a két legfrissebb szereplő, Sztárek Andrea és Mezei Léda osztotta ki a szerepeket és a szövegeket, majd két próbakör után a felvétel is elindult. „Nagyon izgalmas a hangstúdió is, ahol részesei lehetnek annak, hogy egy felvett részlet, ami csak egy egyszerű dialóg, hogyan kap zajt, zörejt, zenét, vagyis hogyan öltöztetik fel a jelenetet, hogyan lesz életszerű” – mondta Rozgonyi.

Ott már a hangmérnök és a zenei producer avatta be a csapatokat a kulisszatitkokba, elmesélte például, hogy a Rózsában néma háttérrel felvett beszélgetés alá olyan hangokat is játszottak már be, amiket előző este ő vett fel egy étteremben ülve a feleségével, de a konyhában sem mindig készül az étel, miközben a serpenyő sercegését halljuk.

A hangstúdió a kedvenc állomások egyike volt Fotó: Polyák Attila - Origo

A konyhákban nem mindenütt van víz, ha mégis kell egy jelenethez, akkor oda vezetik a csöveket. Balogh Nóra lakásában nincs hálószoba, se gyerekszoba és fürdő, amikor ezekbe tart, üres térbe ér. A színésznő a forgatásra vitt személyes tárgyait, mint a mobiltelefon és a púder, a mikróba rejti a kamerák elől, Szőke Zoltán pedig a fagyasztót használja erre a célra. A produkción több mint százan dolgoznak, eddig több ezer színész fordult meg a díszletek között,

20 kiló púder és 5 kiló rúzs fogyott el, az írók több mint 210 ezer oldalt írtak tele ennyi idő alatt – ilyen kulisszatitkok hangzottak el.

Több kiló púder és rúzs fogyott eddig, most monoklit és sebeket kaptak Fotó: Polyák Attila - Origo

Csillogás a szemekben

Míg a gyerekek járták az épületet, és sorra gyűjtötték az emlékeket, az udvaron közel 300 palacsinta készült el, ennek a feladatnak az oroszlánrészét a sorozat Berényi Attilája, vagyis Domokos László vállalta magára, de minden csapatnak is sütnie kellett egy-egy adagot.

Az udvaron több száz palacsinta készült Fotó: Polyák Attila - Origo

A vendégeken kívül a stábtagoknak és a színészeknek is nagy élmény volt a gyermekekkel eltöltött nap, Mérai Kata több közös képet és videót is készített a csapatával. „Nagyon készültem erre a napra, főleg lelkileg, hisz úgy kell élményt adnunk, hogy közben partnerként kezeljük a gyerekeket. Volt egy fiú, aki azt mondta, hogy őt ne szánja senki azért, mert nem egészséges. Különös ajándékot kaptak túl azon, hogy együtt lehettünk, hiszen olyasmibe láthattak bele, ami bár távolinak tűnt, nem is olyan túl távoli tőlük. Volt egy kisfiú, akiről megtudtam, hogy sokat foglalkozik informatikával, ő például nagyon élvezte, amikor a hangutómunkánál jártunk.

Mérai Kata több közös képet készített csapatával Fotó: Polyák Attila - Origo

A Zsófit alakító Kiss Ramónát rögtön az elején megtalálta egy kis rajongó, aki az állomások alatt el sem engedte a kezét. „Mindenki élvezte, hogy titkokat tud meg, hogy megfoghat ismert kellékeket, és járhat az ismerős helyszíneken. Elég érzékeny típus vagyok, a gyerekekkel töltött nap és az újabb 1000 epizód is meghat, mert bár mindennap öröm a forgatás,

Itt nőttem fel, mindenki tudja rólam már egy grimaszról, hogy rosszkedvű vagyok, úgy ismerjük egymást, mintha egy család lennénk.”

Fotó: Polyák Attila - Origo

„Megható volt, ahogy az első perctől ragaszkodtak hozzánk, nyilván ebben benne van, hogy nem idegenként néztek ránk, hanem olyan ismerősökre, akiket már sokszor láttak” – mesélte az Origónak Varga Izabella.

Egy kislány csak vele volt hajlandó közlekedni, ha eltávolodott tőle, már kérte, hogy ő tolja tovább.

„Rengeteg kérdést zúdítottak ránk, ami azért volt nagyon jó, mert bennünk is felelevenedtek régi emlékek, illetve kicsit felnyitják a szemünket, hogy újra úgy tekintsünk a saját dolgunkra, mint ami különleges és nem mindennapi” – mesélte.

Egy évet terveztek

A sorozat Vili bácsija is a gyerekekkel ünnepelte a 8000. részt, szívesen idézte fel az első emlékeit, hisz mint mondta, meghatározó élmény volt számára az első időszak.

Akkoriban sok sorozat elindult, és sorra buktak meg, az ötletgazda eleve bizalmat szavazott nekünk, ő egy évet tervezett, bizakodott. Bevált az a taktika. Én nem nagyon akartam vállalni a szerepet, azt sem tudtam, mi az a szappanopera, és a karakterről is kiderült, hogy tíz évvel idősebb nálam” – mesélte.

Kezdetben pár hónapot jósolt a sorozatnak Fotó: Polyák Attila - Origo

Ennyi idő alatt Kertész Vilmos és Várkonyi András egybeforrt a nézők szemében, de egyáltalán nem zavarja, ha Vili bácsinak szólítják az utcán. „Hallgatok rá, és mivel ebből élek 18. éve, úgy vagyok vele, hogy ez ezzel jár. A sorozatban még sok van, a kérdés az, hogy bennem mennyi van még, de bízom abban, hogy még sokáig tudok forgatni.”

A fiatalabb szereplők is járnak úgy, hogy összekeverik őket a karakterükkel, a Fekete Alizt alakító Nagy Alexandrát sokan tartják olyan kelekótya lánynak, mint amilyennek a képernyőn látják.

most például a szőnyegemet tisztítattam ki, és az eladó százszor elmondta, hogy jól rakjam el a kis papírt, amivel vissza kell jönnöm érte, mert nagyon jól tudja, milyen kis szétszórt vagyok, és úgyis elhagyom. Egyébként Aliz is sok változáson ment át a közel 2000 rész alatt, fejlődik a személyisége, és sokat komolyodott” – mondta.

Gyakran hiszik róla, hogy olyan, mint Aliz Fotó: Polyák Attila - Origo

A Barátok közt estére meglepetéssel készül a nézőknek, a 8000. részt különleges adással ünneplik, de erről többet nem árultak el.