Kényelmesen és ingyen a tengerpartra kerülhet

Egynyári kaland
Nehezen váltak el egymástól a forgatás befejeztével
Vágólapra másolva!
Lassan véget ér a tanév, indulhat a vakáció. A szünidőben játszódó tévésorozatok alapján a gyerekeknek és a kamaszoknak csupa nagy kalandban, életre szóló élményben lesz részük ebben az időszakban, akár a Balatonnál, akár Saint Tropez-ban süttetik a hasunkat – a felnőttek sem maradhatnak ki azonban a jóból, az ő nyaralásukról is szólnak tévés produkciók.
Vágólapra másolva!

Az amerikai televíziózásban nemcsak karácsonyi vagy hálaadás napi epizódokat szoktak becsempészni a sorozatokba, de kimondottan nyári, nyaralós részeket is, amikor a szereplők elutaznak valahová. A Flavorwire például itt gyűjtött össze ezekből hetet, többek között a Simpson család-ban és a Mad Men – Reklámőrültek-ben is volt emlékezetes vakációzás.

Vannak azonban olyan sorozatok is, amelyeknek az egésze nyaralás idején játszódik, akár ezekkel is készülhetünk a közelgő vakációra. Természetesen rengeteg olyan van, amely tengerparton, de nem nyaralás közben játszódik, ezekről itt értekeztünk.

Egynyári kaland

Kezdhetjük rögtön egy újabb magyar szériával, az Egynyári kaland-dal, amely hat fiatal balatoni nyaralását mutatta be. A három lány és a három fiú az érettségi után vágott bele a bulizásba, a magyar tenger kínálta örömökbe, könnyebb és súlyosabb szerelmekbe, némi szexszel megspékelve. A sorozattal elég sokat foglalkoztunk, lassan érkezik belőle a második évad is.

Nagy bulit csaptak a lányok a Balatonon Forrás: MTVA

Tüskevár

Ha klasszikusabb – és szolidabb – magyar szériára vágyunk, ott van például a Tüskevár, amely vélhetően egy egész generációnyi panelgyereket mozdított ki a természetbe annak idején (és sokan dühöngenek ma, amikor kötelező olvasmánynak kapják). Az 1967-ben bemutatott sorozat Fekete István regényéből készült, a történet középpontjában Tutajos állt, aki Bütyök nevű cimborájával együtt nyaralt a Kis-Balatonnál, miközben Matula bácsitól leste el az élethez szükséges fortélyokat. A produkcióról itt osztottunk meg pár érdekességet.

Zenthe Ferenc és Seregi Zoltán a Tüskevárban Forrás: Mokép

Szerelmek Saint Tropez-ban

A tizenhárom évadot megért francia sorozat egy huszonéves fiatalokból álló társaságot mutatott be, amelynek tagjai minden évben Saint Tropez-ban, a tengerparti plázson, ugyanannál a családnál töltötték a nyarat. Mint arra a címből könnyen következtethetünk, nyakló nélkül szövődtek és haltak el közöttük a szerelmek – míg egy nyáron döbbenten hallották, hogy a családfő el akarja adni a part bérlési jogát.

Álomhajó

1981 óta megy a német Álomhajó, amelyben egy luxushajó világkörüli utazását követhetjük nyomon, minden epizódban más-más úti céllal ismerkedve meg. Újabban A klinika Udója, Sascha Hehn játssza a kapitányt, de korábban is ott volt már a személyzetben, ahogyan az itthon is népszerű kórházas széria több színésze, például Gaby Dohm vagy Klausjürgen Wussow is feltűnt a fedélzeten.

Az Álomhajó legénységének egy része, balra Sascha Hehn Forrás: ZDF

Paradicsom Szálló

Az Álomhajó-hoz hasonlóan szintén a ZDF-en ment annak idején, sőt ötletgazdája is a hajós sorozat producere, Wolfgang Rademann volt. A középpontjában egy német család állt, akik Mallorcán üzemeltettek egy patinás hotelt, miközben az ide érkező vendégek néha megkeserítették, néha megédesítették az életüket.

Verano Azul

Egy csapat kiskamasz a Costa del Solon töltötte a vakációját, ahol egy helybeli hajóskapitány vezényletével bonyolódott számos kalandba – az öregúr aztán meghalt, így a gyerekek kicsit felnőttebbé is váltak a nyaralás során. A nyolcvanas években készült sorozat hazájában, Spanyolországban óriási népszerűségre tett szert, egy-egy epizód átlagban 20 millió nézőt vonzott, és azóta sem nagyon akad olyan nyár, amikor ne adnák le valamelyik ottani csatornán.

Salute Your Shorts

Az Egyesült Államokban a kilencvenes évek elején ment ez a komédiasorozat, amely egy nyári táborban, a Camp Anawannában játszódott, az itt összeverődött tinik szokásos problémáival foglalkozott. A cím – Tisztelegj a gatyádnak! – is egy hagyományos kitolásból származott, a gyerekek ugyanis sűrűn ellopták egymás alsónadrágját, hogy felvonják a tábor közepén álló zászlórúdra.

Egy idióta külföldön

Kicsit kilóg a sorból, hiszen dokumentumsorozat volt, viszont roppant vicces, érdemes belenézni, ha nem ismeri. A rendhagyó útifilm főszereplője Karl Pilkington volt, aki nem szeret utazni, nem is érdeklik más országok látványosságai – kollégái, egyben az Office alkotói, Ricky Gervais és Stephen Merchant azonban direkt elküldték őt először a világ hét új csodájához, majd még több helyre.

Még több nyári, pálmafás sorozatért kattintson ide!