Mit néztünk a héten az Eb-n kívül?

EB Magyar Válogatott Marseille Foci Dzsudzsák Balázs Kádár Tamás Szalai Ádám Magyarorszák - Izlan mérkőzés a 2016-os francia európa bajnokság csoportkörében
Magyarorszák - Izlan mérkőzés a 2016-os francia európa bajnokság csoportkörében
Vágólapra másolva!
A nézők elképesztő arányban választják mostanában a futball Eb közvetítéseit – különösen a magyar meccseket –, a focin túl is van azonban élet a tévécsatornákon. A Barátok közt a 24. héten is szépen teljesített, a Cobra 11-nek sem lehetett oka panaszra, a közmédia pedig más sporteseménnyel is sok nézőt tudott bevonzani. 
Vágólapra másolva!

A Magyarország–Izland meccs brutális nézettséget hozott szombaton, a 18–49-es célcsoportban 67,2 százalékos közönségaránnyal ment, de a teljes lakosságban is az éppen tévézők 56,6 százaléka választotta, ami elképesztően magas arány.

Megküzdöttünk a pontért Fotó: Polyák Attila - Origo

A hét végi (péntektől vasárnapig zajló) meccsek közül a másik, minket is érintő csoportmeccs, vagyis Portugália és Ausztria összecsapása 30,6 százalékos közönségarányt hozott, ez után a spanyol–török összecsapást figyelték a magyarok a legnagyobb arányban, az éppen tévézők 24,2 százaléka kapcsolódott be.

A foci Eb-vel kapcsolatos közvetítéseket nem számítva a Barátok közt lett a legnézettebb műsor,

a teljes lakosságban nagyjából 915 ezren követték. A futballmérkőzésekhez képesti hátrányát jól mutatja, hogy a közönségaránya "csak" 21,1 százalék volt.

A teljes lakosságban felfért még a dobogóra az RTL Híradó és a Cobra 11 is, a közmédia pedig még egy sporteseménnyel, a Forma-1-es futammal jutott be a legjobbak közé. Mutatjuk azon műsorok toplistáját, amelyek nem a foci Eb-vel foglalkoztak, minden produkció a legnézettebb adásával szerepel:

Forrás: Origo / Nielsen Közönségmérés

Az izlandiak elleni meccs idején esélye sem volt más műsoroknak, sőt a nézők jó része utána is az M4 Sporton maradt, az elemzésekre és a következő mérkőzésre is kíváncsi volt. Szombat este feltehetően a női nézők húzták fel az RTL Klubon a Miről álmodik a lány? című romantikus vígjátékot, amely végül 14,3 százalékos közönségaránnyal zárt – ez volt a legjobb szombat esti eredmény, ami nem az M4 Sporton született.

Érdemes egy pillantást vetni a csatornák heti átlagos közönségarányára is, itt is világosan látszik az Eb hatása,

az M4 Sport 16,7 százalékkal könnyen az élre került,

5,9 százalékpontot rávert az általában vezető RTL Klubra. A TV2 9,3 százalékkal szerezte meg a harmadik helyet, a Duna TV 5,7 százaléka a negyedik helyre volt elég. A közmédia csatornái közül az M1 szerepelt még az első tízben.

Forrás: Origo / Nielsen Közönségmérés