A nők még harciasabbak a ringben

Dr life, Fiatal magyar sztárok, akik megküzdöttek a rákkal, Miló Viki
Vágólapra másolva!
Miért választ valaki nő létére egy olyan férfias sportágat, mint az ökölvívás? Mi hajtja ezeket a lányokat és nőket? Miért éri meg nekik a gyakori szenvedés és fájdalom? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az Ütős csajok című dokumentumfilm, amelyben Miló Viki mellett három másik női bokszolót is megismerhetünk.
Vágólapra másolva!

Nordin Eszter rendező (Tabu, 7 év, Kulisszatitkok) három éve látott a tévében egy interjút a legismertebb magyar női bokszolóval, Miló Vikivel, ez tette kíváncsivá az iránt, hogy a sportágat űző lányoknak mi a motivációja. A kezdeti érdeklődést tett követte, alámerült ebbe a zárt világba, és két éven keresztül követte három, általa kiválasztott szereplő sorsát, az elején hétéves Apostol Csenge mellett két fiatal nő, Némedi Csilla és Chamie Gina meccseire járt el rendszeresen.

Az előzetes:

Ebből készült el az HBO Magyarország új, saját gyártású dokumentumfilmje, az Ütős csajok, amelyet május 22-én mutat be a csatorna. Aki csak arra kíváncsi, hogy fiatal, jobbára csinos csajok hogyan gyepálják egymást, az valószínűleg csalódni fog, hisz

a film alapvetően lelki oldalról közelíti meg a jelenséget

– van olyan mérkőzés, amelyről nincs is felvétel, miután a stáb csak a meccsek szünetében forgathatott, a küzdelmet mutató bejátszásokat külön meg kellett vásárolnia, mintha sportközvetítést venne.

Viszonylag kevés a meccsen készült felvétel Forrás: HBO

Az Ütős csajok inkább azt mutatja be, hogy ezek a lányok és nők miként próbálják összhangba hozni ezt a férfias sportágat a saját nőiségükkel, hogyan küzdenek az önbecsülésért, az elismerésért és a sikerért, miközben számos félelmük is van, amikkel nap mint nap fel kell venniük a harcot. Mindezt Nordin tárgyilagosan próbálja tálalni, nem akar véleményt alkotni – azt szeretné, ha a nézőben magától alakulna ki.

A motiváció érdekelte

„Elsősorban az érdekelt, hogy mi indította el őket, nem az, hogy mennyire sikeresek, vagy nem sikeresek. Kíváncsi természet vagyok, egyszerűen többet meg szerettem volna tudni a témáról: beszéltem természetesen más lányokkal is, de

Úgy érzem, nemcsak nekem volt szerencsém velük, de a produkciónak is” – mondta Nordin a bemutató utáni kerekasztal-beszélgetésen, ahol a három főszereplő is jelen volt.

A rendező és három főszereplője - balról jobbra: Chamie Gina, Apostol Csenge, Nordin Eszter, Némedi Csilla Forrás: HBO

Némedi Csilla a filmben is elmondja, hogy némileg kompenzálni akart egy ilyen kemény sportággal, de szerinte nem feltétlenül kell óriási törés ahhoz, hogy egy nő a bokszot válassza. „Jó családi háttérrel is előfordulhat, hogy az embernek vannak önmagával olyan harcai, amiknek a megvívásához hozzá tud segíteni ez a sport. Nemcsak a női boksz, de nőként az összes erőszakos sportág segíthet olyan energiák mozgósításában, amik máskülönben bent maradnának” – vélte.

Segít az energiák mozgósításában Forrás: HBO

„A motiváció mindenkinél egyéni, de azért van közös a női bokszolókban. Ha megnézel egy férfi és egy női bokszmeccset, azt fogod látni, hogy a férfiak sokkal tudatosabbak, a nőknél mintha lehúznának egy rolót – elindul valami, és onnantól kezdve, amíg mozogni tudsz, küzdesz. A nőknél a harciasság, a győzni akarás sokkal hangsúlyosabb, mint a férfiaknál” – tette hozzá Chamie Gina.

Vannak intim pillanatok

Van a filmben jó pár, intimnek mondható pillanat is, például amikor Gina az edzőjébe kapaszkodva zokog egy fájdalmas sérülés és az ebből fakadó vereség után. A lány az Origónak elmondta, hogy ilyen helyzetekben sem zavarta a kamera közelsége, tisztában volt vele, hogy mivel jár egy dokumentumfilm, vállalta minden pillanatát. „Visszanézve sem zavart,

és ez is az életem része. A sérülésem miatt most a kudarcok kerültek előtérbe, de ha a film, mondjuk, 2007-től 2010-ig forog, abból egy másfajta történet kerekedett volna.”

Miló Viki is segített a csajoknak Forrás: HBO

„Mindig van rizikó egy efféle, folyamatkövető dokumentumfilmnél, itt sem tudhattam előre, hogy ki hány meccset fog megnyerni vagy elveszíteni. A kollégák kérdezgettek az elején a dramaturgiáról, de addig nem tudtam dramaturgiát felállítani, amíg az eseményeket sem ismertem. Ezt a kockázatot vállalni kellett, de jogilag és morális szempontból is azt gondolom, hogy ha valakinek nagy gondja van egy jelenettel, akkor ott helyben állítsa le a kamerát, ne utólag reklamáljon” – tette hozzá a rendező.

Félnek tőlük a pasik?

Közben a szereplők magánélete is alakult, a filmben szintén megjelenő Miló Viki arról is beszél, hogy milyen nehéz párt találnia. A másik két lánynak nem volt ilyen gondja, Csilla a forgatás végére például teherbe is esett, így egy időre le kellett állnia a boksszal. „Sose volt téma, hogy féltek volna tőlem a pasik, hisz

– mondta a lány, akivel Gina is egyetértett, szerinte Vikinek azért volt nehezebb annak idején, mert a fél ország tudta, hogy kicsoda.

Az Ütős csajok plakátja Forrás: HBO

„Van egy alcímünk: Küzdelem a boldogságért. Ezzel szerettem volna jelezni, hogy a női boksznál általánosabb témákról szól a film, a lányok sorsán keresztül arról is, hogy mindnyájunknak küzdenie kell a boldogságért, hogy nem könnyű dolog boldognak lenni” – zárta Nordin Eszter.

Az Ütős csajok premierje május 22-én vasárnap 18.45-kor lesz az HBO-n, de aznap reggel már elérhető lesz az HBO GO-n is.