Amikor valóra válik a sorozatrajongók rémálma

sarah connor chronicles
Vágólapra másolva!
Egy sorozatrajongó számára nagy bánat lehet, ha a kedvenc szériája véget ér, főleg, ha az alkotóknak nincs lehetőségük rendesen lezárni a történetet – márpedig ez viszonylag gyakran megesik az amerikai tévéiparban. A hirtelen elkaszált produkcióknál a finálé eredetileg csak évadzáró rész lett volna, így nem egyszer úgynevezett cliffhangerrel, váratlan csavarral ér véget, a hívek pedig kaparhatják a fotel karfáját a tévé előtt, mert sosem tudják meg, hogyan végződött volna a kedvenc sorozatuk. 
Vágólapra másolva!

Képzeljük csak el, mi történt volna, ha a Trónok harcá-t valamilyen különös indokkal elkaszálták volna az ötödik évad végén, és sosem tudhattuk volna meg, hogy mi történt Havas Jonnal. Vagy ha a The Walking Dead most nem folytatódna, és sosem derülne ki, hogy kire sújtott le Negan a szögesdróttal megspékelt baseballütőjével. Akkora népharagot, ami ilyen esetben kitörne, valószínűleg még nem látott a tévéipar.

Legutóbb a Castle alkotói kerültek bizonytalan helyzetbe,

csak napokkal a nyolcadik évad fináléja előtt tudták meg, hogy nem lesz kilencedik szezon. Ők már rutinosak voltak, és eleve kétféle befejezést forgattak az ominózus epizódhoz, nem minden sorozat rajongói voltak azonban olyan szerencsések, hogy kapjanak egy korrekt lezárást. Összegyűjtöttünk pár idegesítő finálét.

Twin Peaks

1991-ben a Twin Peaks második évadja azzal ért véget, hogy Cooper ügynököt megszállta a gyilkos Bob, átvette az irányítást a személyisége felett. Az ügynök másnap felkelt, és fogmosás közben nem a saját arca nézett vissza rá a tükörben, ezért utolsó erejével belefejelt az arcmásába, majd egyre azt ismételgette, hogy „Hogy van, Annie?”. Befejezésnek igen nyugtalanító, kérdés, hogy ezek után miként folytatódott volna a történet.

A sorozattól a második évadra már elfordultak a nézők, az ABC le is vette a műsorról, a következő évben pedig hiába jött ki a Twin Peaks – Tűz, jöjj velem! című film, arra nem adott magyarázatot, hogy mi történt Cooper ügynökkel. 2014-ben jelent csak meg a Twin Peaks – The Entire Mystery című kiadvány, amelyben a kimaradt jelenetek között van egy alternatív befejezés is, amely szerint Cooper elvesztette a harcot a gonosszal szemben.

Kérdés, hogy a 2017-ben érkező Twin Peaks hol veszi fel a fonalat, annyi biztos csak, hogy Kyle MacLachlan – és vele az ügynök figurája – meg fog jelenni. Kíváncsian várjuk, milyen formában.

A nevem Earl

Ki Earl Jr. apja, ha nem Darnell? Ezt már sosem tudjuk meg, mint ahogy azt sem, hogy Earl befejezi-e végre a listáját – hiába is írták ki a negyedik évad záró epizódjában, hogy „To be continued…”, vagyis „Folytatása következik”.

Aki nem ismeri a sztorit, annak elmondjuk, hogy Joynak egy fehér és egy fekete gyereke született abban az időben, amikor a fehér Earllel és a fekete Darnell-lel is kavart. Az utolsó részben aztán Earl csináltatott egy apasági tesztet, és kiderült, hogy ő valóban a fehér gyerek, Dodge apja, a fekete viszont nem Darnelltől volt. De akkor kitől? Ez csak az ötödik évadban derült volna ki, de az, ugye, nem készült el.

Joyra mindig lehetett számítani, ha hűtlenkedésről volt szó Forrás: AFP/Getty Images/Michael Buckner

A producer, Greg Garcia átvitte volna a sorozatot egy másik csatornára, hogy választ adjon a kérdésre, de a nagyokkal nem sikerült megegyeznie, a TBS pedig csak alacsonyabb költségvetéssel fogadta volna be a produkciót. Garcia ebbe nem ment bele, főleg, hogy a történetet egy igazán nagy durranással akarta volna lezárni.

Halottnak a csók

Itt kaptunk valamiféle befejezést, de azért érződik, hogy az epilógust sebtében biggyesztették a történet végére – ráadásul voltak olyan szereplők, Ned és Chuck apja, akiknek a sztorija épp csak beindult volna, a rajongók kíváncsian várták volna a folytatást. A készítő, Bryan Fuller először képregényben akarta továbbvinni a sztorit, aztán egy lezáró tévéfilmről, illetve színpadi változatról is volt szó, de végül egyikből sem lett eddig semmi.

Terminátor – Sarah Connor krónikái

Egy záró tévé- vagy mozifilm terve a Terminátor – Sarah Connor krónikái-nál is felmerült, de ez sem valósult még meg. Így csak megválaszolatlan kérdések maradtak, hiszen a második évad végén John Connor elutazott a jövőbe, de egy olyanba, ahol senki még csak nem is hallotta a nevét. Mi történhetett? Nem valószínű, hogy valaha kiderül, hiába is indítottak több kampányt a csalódott rajongók.

FlashForward – A jövő emlékei

Az alkotók nem csak úgy belevágtak a sztoriba, eleve öt évadra terveztek, ennek megfelelően fokozatosan csepegtették a történet elemeit. Az első évad zárását már leforgatták, amikor megtudták, hogy a második évadot már nem kéri az ABC, így számos kérdés megválaszolatlanul maradt, arról nem is beszélve, hogy közben egy új történet is éppen elindult volna, a szereplők ezúttal nem egy hat hónappal, hanem egy húsz évvel későbbi élethelyzetükbe láthattak bele.

Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai

A sorozat azzal ért véget, hogy a címbeli szerelmespár kiment a hálószobából, és egy csecsemőt talált a nappaliban. Hogy kinek a gyereke volt, az már nem derült ki, az írók csak később, a széria kaszája után mondták el, hogy a Krypton bolygóról származó királyi sarj volt, akinek jó családba kellett kerülnie, valószínűleg H. G. Wells időgépével érkezett.

Alf

A készítők a szóbeli ígéretet már megkapták az ötödik évadra, ezt azonban nem követte valós szerződés, így a negyedik szezon egy óriási cliffhangerrel ért véget. Az ottani történések ráadásul szomorú színezetet is adtak az amúgy kedves vígjátéksorozatnak, hisz nagyon úgy nézett ki, hogy a címbeli űrlényt elkapta az amerikai hadsereg, a stáblista végén pedig hallani lehetett, amint jajveszékel. Itt legalább egy tévéfilmmel feloldották a talányt, hogy mi lett vele.

Minden rossz, ha a vége rossz

Előfordulhat persze olyan is, hogy a készítők a saját szándékuk szerint zárják le a történetet, de pont ezzel idegesítik fel a rajongókat. Sokan kiborultak például a Dexter végétől, de az Így jártam anyátokkal keserédes fináléja sem tett mindenkit boldoggá. A Lost hívei számos kérdésre egyáltalán nem kaptak választ, és valószínűleg a Maffiózók nézői közül sem kevesen szidták az alkotókat – netán képhibára gyanakodva –, amiért a sorozat így ért véget.

A tévétörténet addigi legemlékezetesebb sorozatfináléit jó hét éve szedtük össze, de írtunk már megdöbbentő, furcsa lezárásokról is.