Ukrajna nagyot hajrázva megnyerte az Eurovíziót

A fináléba jutást mindenki elvárta
Vágólapra másolva!
Ötödikként lépett színpadra az Eurovíziós Dalfesztivál idei döntőjében Freddie, azaz Fehérvári Gábor Alfréd, a magyar induló. A legnagyobb esélyesnek az orosz versenyzőt tartották a fogadóirodák, de a végén Ukrajna örülhetett.
Vágólapra másolva!

Nincs igazság, de a show-bizniszben pláne: az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége engedi indulni a 23 milliós lakosságú, 7,7 millió négyzetméteren terpeszkedő, igen távol fekvő Ausztráliát az európai versenyen, miközben San Marinót közben 31 ezren lakják, és 61 négyzetkilométer az egész - az ellenfélnek behozott Ausztrália 126 ezerszer nagyobb! Moroghatunk, mert kizárták Romániát, és vele sok potenciális, erdélyi Freddie-szavazót, és zsörtölődhetünk azért, mert a szláv országok mindig egymásra szavaznak, a déliek is összetartanak, a skandinávok pláne – de akkor mit szóljon a parányi San Marino?

Dami Im: koreai lány, ausztrál színekben

Nincsenek százezrével külföldön, hogy onnan támogassák a saját versenyzőt, úgyhogy még azt a trükköt is bevetették, hogy egy török énekest indítottak, hátha rászavaz rengeteg, Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkás. A számítás nem jött be, a pici San Marino már az első körben kipottyant, a jöttment vendég Ausztrália meg kacagva bemasírozott a döntőbe - egy koreai énekesnővel. Hát van igazság? (Mielőtt valaki felháborodna: csak viccelődünk, ugyanis ez nem háború, csak egy zenés show.)

Keleti front

Csütörtök este kialakult a döntő 26-os mezőnye a stockholmi 61. Eurovíziós Dalfesztiválon, miután a második elődöntőből újabb tíz előadó jutott a szombati fináléba. Igazi keleti hengerről volt szó, örült Lettország, Grúzia, Bulgária, Ausztrália, Ukrajna, Szerbia, Lengyelország, Izrael, Litvánia, Belgium tévézői, kiestek az írek, svájciak, dánok, norvégok. Talán nem véletlenül fejtegette a minap a Telegraph egyik szerzője, hogy kissé unalmas, hogy a kelet-közép-európai blokkban a szomszédokra szavazgatnak a nézők.

Lehet fanyalogni, de egy jó buli az egész Forrás: MTVA Mudri-Molnár Simon

A magyar énekes a keddi elődöntőben kvalifikálta magát, ezzel nem tört meg a hagyomány: 2008-ban és 2009-ben Csézy és Ádok Zoli ugyan elhasalt az első lépcsőnél, utána viszont Wolf Kati, a Compact Disco, ByeAlex, Kállay-Saunders András és Boggie is tovább tudott jutni csoportjából, azaz Freddie-vel már hatból hat az arány. Kállay-Saunders 5. lett 143 ponttal (a Compact Disco és Boggie csak 19-et zsebelt be a fináléban), sőt, pár ország voksainak összegzése után még vezetett is egy időre.

Előjelek

Természetesen minden évben a magyar média sokat foglalkozik a hazai versenyzővel, de ez főképp azért van, mert van igény ezekre a cikkekre, tudósításokra (ezt mi is látjuk az olvasottságon). A nagy felhajtás mellett az is normális, hogy egy idő után sokan elkezdik elhinni, hogy nagyon esélyes a magyar versenyző, és legfeljebb egy gaz összeesküvés, netán az ország megítélése miatt nem nyer. Wolf Kati indulásakor is jelentős volt a hisztéria, prognózisok jelentek meg arról, hogy jó eséllyel befut győztesként - erre a 22. lett, amire más lett egyből dala címének jelentése is („Mi van az álmaimmal?”).

A fináléba jutást mindenki elvárta Forrás: MTVA Mudi-Molnár Simon

Május 13-án, tehát egy nappal az idei finálé előtt a legtöbb nemzetközi fogadási irodánál az orosz versenyző, Szergej Lazarev You Are The Only One című száma volt a befutó, minden feltett euróra csak 1,5-1,6 eurót fizettek, ha ő nyer. Náluk az ausztrál, majd az ukrán versenyző volt még favorit, bár utóbbinál már 8-10-szeres pénz nyereménye is megcsillant. A 20-22 fogadási iroda oddsait összegyűjtő eurovíziós oldalon azt kellett látnunk egy nappal a döntő előtt, hogy Freddie-t a 22. helyre teszik a 26 döntős között: volt olyan, amely hatvanszoros, egy másik viszont háromszázszoros pénzt fizetett volna a magyar énekes győzelmére.

Netes szavazások

Lehetett szavazni az Eurovisonworld.com oldalon, aminek eredménye persze nem mérvadó, hiszen nagy népességgel bíró országok nyilván előrébb állnak, mint mondjuk Macedónia (itt mindenki nyomhatott egyet a saját országára is, nem úgy, mint a dalversenyen, élesben). 72 ezer voks után Ukrajna vezetett az orosz és a francia induló előtt, utánuk a holland, a máltai és az ausztrál versenyző settenkedett. Itt a magyar Freddie 2%-ot tudott összekapirgálni, ami a 11. helyre volt elég.

Így örült a csapat a továbbjutásnak Forrás: eurovision

De mennyivel másabb képet mutatott a hazai szavazás az Origón: május 6-án, délelőtt 10 óráig a tévérovatban lehetett szavazni, 32 ezer 110 voks érkezett. Kerek 10 százalék meg volt győződve arról, hogy Alfréd nyer, és 2017-ben Budapesten rendezik a következő show-t. További 20 százalék vélte úgy, hogy ott leszünk a legjobb ötben, még 16 százalék pedig a top 10-be várta a magyar indulót. 24 százalék szerint csak szimpla továbbjutásban lehetett bízni, utána már nem terem babér. Olvasóink mindössze ötöde látta sötétnek Freddie eurovíziós jövőjét, ők elődöntős kiesést prognosztizáltak, ez utóbb kiderült, nem jött be.

A pontozás

Justin Timberlake után még minden fellépőt újra megmutattak, majd a 23.50 körül, amikor már sokan elbóbiskoltak, a szakmai zsűri pontjait ismertették. Az azeriektől négy pontot kaptunk, San Marinótól kettőt, a cseheknek bejött nagyon Freddie, 10 pontot adtak, az ír szakmai zsűri nem volt fogékony a magyar dalra. A spanyol zenészek is 10 pontot adtak a magyar produkciónak, a finnek viszont egyet sem, ennyit a nagy finnugor rokonságról.

Freddie a 19 lett végül Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A francia szakmai zsűri nulla ponttal jutalmazta a Freddie-t, akárcsak az örmény, a holland, viszont a ciprusi muzsikusok úgy vélték, 4 pontra jók vagyunk. A szakmai zsűri pontjai alapján Ausztrália ekkor már nagyon elhúzott, Ukrajna és Svédország követte, Németország egy ponttal szerénykedett a végén. Az oroszoktól kaptunk egy pontot, hosszú elhanyagoltság után ennek is lehetett örülni, a horvátoktól kapott ötnek pedig pláne. A görög szakmai zsűri is adott hármat, az albán egyet, az ukrán kettőt, ezzel együtt is csak a 16-17. hely környékén tanyáztunk.

Michal Szpak: a lengyelt lepontozta a zsűri Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Szlovénia adott még hármat, majd Magyarországról Tatár Csilla jelentkezett be talpig sárgában. 10-et adtunk Máltának, 12-őt Ausztráliának. Montenegró rögvest ezután hét ponttal szórt meg minket, a legvégén a svéd zsűri jött: az ausztrálok 320 ponttal zártak, a németek eggyel, Freddie a 18. helyen állt a zsűripontok összegzése után.

Nem nyertünk, de ez nem is baj Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen

Eztán a közönség összesített szavazatait mutatták, de már nem országonkénti bontásban. 56 pontot kaptunk más országok szavazóitól, 108 ponttal fejeztük be a 2016-os versengést. A közönségszavazatokkal Ausztria elénk került, és feltűnő volt, hogy a lengyel előadó roppant népszerű lett a nézőknél (222 pont), miközben a zsűri csúnyán lepontozta (7 pont), azaz egészen mást látott-halott a tévéző, mint a zenészek. Ukrajna a végén megelőzte Ausztráliát, így a közönségszavazatok alapján meg is nyerte az összesített versengést. Ukrajna örülhet, Freddie a 19. helyen végzett.

Sanja Vucic, Szerbia Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen
Szergej Lazarev - az orosz sokáig esélyes volt Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand
Donny Montell, Litvánia Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand
A spanyol versenyző Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand
A horvát Nina Kraljic Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen
Poli Genova, Bulgária Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen