90 évesen is új sorozatot tervez David Attenborough

U.S. Premiere Of The Smithsonian Channel Special "Rise Of The Animals: Triumph Of The Vertebrates" GettyImageRank2 Natural History Museum EVENT Discussion HORIZONTAL USA New Washington DC David Attenborough Arts Culture and Entertainment 2015 U.S. Premier
WASHINGTON, DC - MAY 07: Sir David Attenborough discusses his new Smithsonian Channel program at the U.S. Premiere Screening of the Smithsonian Channel's Two-Part Series "David Attenborough's Rise Of Animals: Triumph Of The Vertebrates" at the National Museum of Natural History on May 7, 2015 in Washington, DC. Larry French/for Smithsonian Channel/AFP
Vágólapra másolva!
Aligha akad olyan tévénéző, aki ne ismerné David Attenborough nevét, és valószínűleg kevesen vannak, akik nem kedvelik, hitelessége és közvetlensége itthon is sokakat ültetett le a képernyő elé. A legendás természetfilmes ma, május 8-án ünnepli a 90. születésnapját, de szerencsére a szellemi frissessége máig nem hagyott alább, manapság is folyton új projekteken töri a fejét.
Vágólapra másolva!

David Attenborough generációkat tanított meg a természet, az állatvilág tiszteletére és szeretetére, miközben közvetlen, sztorizós modorával maga is sok rajongót szerzett szerte a világon. 2014-ben személyesen is találkozhattam vele, és nem csalódtam: pont az a kiegyensúlyozottság áradt belőle a liverpooli konferencia-központ alagsorában is, mint a képernyőn keresztül.

David Attenborough 2015-ben Forrás: AFP/2015 Getty Images/Larry French

„Az egész a természetes kíváncsiságról szól. Volt korábban rengeteg faj, amely egyszer csak eltűnt a Földről, és senki sem tudta, mi történt velük, mert az állatok történetét sokáig nem térképezték fel a tévében. Vannak aztán olyan fajok, amelyek úgy nemzenek utódokat, hogy nem érintkeznek egymással, és még reggelig sorolhatnám a különös példákat, amelyek mind felébresztették a kíváncsiságomat az állatvilág iránt" – mondta akkor arról, hogy miért vágott bele ebbe az egészbe.

Neki köszönhetjük a Monty Pythont is

1926. május 8-án született az Egyesült Királyságban, 1947-ben végzett a Cambridge-i Egyetemen, utána letöltötte a katonai szolgálatát, és 1952-ben már csatlakozott is a BBC-hez. Az első műsora a Zoo Quest című ismeretterjesztő széria volt, de akkoriban még politikai tudósításokat is készített, vallási műsort vezetett, producerként pedig egy népzenéről szóló sorozatot vitt.

A BBC természettudományi osztálya 1957-ben alakult meg, de Attenborough-t először hiába hívták, mert a részleg Bristolban működött, ő pedig szeretett volna Londonban maradni. Ehelyett megalapította az utazási és felfedezési osztályt, 1965-re pedig már az egész BBC2-t rábízták. A csatorna vezetőjeként

ő mutatta be az első színes tévés produkciót Nagy-Britanniában,

majd 1969-ben, már a BBC programigazgatójaként döntött a Monty Python legendássá vált műsorának, a Monty Python Repülő Cirkuszá-nak az indulásáról is.

Viszonylag hamar megunta azonban az irodai életet, 1973-ban lemondott, és elkezdte készíteni az útifilmjeit. Első nagy dobása az 1979-es Élet a Földön volt, amit aztán több, az életről szóló sorozat követett, például Az élő bolygó vagy Az élet megpróbáltatásai, legutóbb pedig Az élet története.

Magyarországról a szitakötők jutnak az eszébe

Az Élet a növények között egyik része miatt Magyarországon is járt, a tiszavirágzásról is forgatott. Két éve szívesen emlékezett az itteni szitakötőkre is, „amelyek csodálatosan gazdag populációt alkotnak”. Tudományos alaposságára jellemző, hogy először a biológiai rend latin nevét mondta, amit nem értettem, csak ez után javította ki a közkeletű „dragonfly”-ra.

Katalin hercegné társaságában Forrás: AFP/Suzanne Plunkett

Akkor, az interjú másnapján épp Borneóba utazott egy forgatásra. A mai napig aktív. Tavaly még láthattuk a képernyőn a David Attenborough: A természet csodái című szériában, majd a The Hunt című sorozatot narrálta, és a Barack Obamával való találkozásáról is készült egy tévéfilm.

Idén is lehetett már látni vele két tévéfilmet, az Attenborough and the Giant Dinosaur-t és a Zoo Quest in Colour-t, és már készül a Bolygónk, a Föld folytatása, a Planet Earth II, amelynek a tervek szerint ő lesz a narrátora.

1985-ben lovaggá ütötték, szívesen nevezik Anglia nemzeti kincsének is, ő azonban megmaradt természetes, manírok nélküli embernek, akit még arra is rá lehet venni, hogy Adele egyik slágerét narrálja.