19 év alatt rengeteget változott a Tények

Vágólapra másolva!
Változások várhatók a TV2 esti hírműsorában, Azurák Csaba megválik a Tények vezetésétől, helyette a Fókusz eddigi arcát, Gönczi Gábort láthatjuk majd a produkcióban. A Tények-ben már eddig is megfordultak jó páran a műsor tizenkilenc éve alatt, közülük idézzük fel a meghatározó arcokat.
Vágólapra másolva!

Mint arról beszámoltunk, Azurák Csaba otthagyja a Tények-et, hamarosan az RTL Klubtól átigazoló Gönczi Gábor fogja váltani. A hírműsor a TV2 indulása óta a csatorna erős bástyája, az esti sávban gyakorlatilag az egyetlen produkció, amely stabilan fel tudta venni a versenyt az RTL Klub hasonló műsoraival.

A Tények a TV2-vel egyidős, már az első adásnapon, 1997. október 4-én is láthatták a nézők. A csatorna akkori elnöke, Pintér Dezső köszöntötte a nézőket, elindult a Jó reggelt, Magyarország! Albert Györgyivel és Obersovszky Péterrel, este pedig a friss hírekkel köszönt be Stahl Judit és Pálffy István – ők voltak a Tények első műsorvezetői.

Stahl végül öt év, ezerkétszáz adás után hagyott fel a híradózással, 2003-ban megcsinálta inkább a Micukó-t, ahol egy japán riporternek álcázva faggatta az interjúalanyokat – ebben azonban nem volt olyan sok szufla, még abban az évben elindult helyette az életképesebb főzőműsor, a Stahl konyhája.

A műsorvezető a Tények-ből való távozásakor elmondta,

egyszerűen új kihívásokra volt szüksége. Már 2001-ben szeretett volna kiszállni, de akkor megkérték a csatorna vezetői, maradjon még, elsősorban a választások körüli hírműsorok fontossága miatt.

Stahl Judit öt év után váltott Forrás: TV2

2002 szeptemberében a TV2 amúgy is arculatváltáson esett át, mintha a Tények akkori szlogenje – "Ma hír, holnap történelem" – a híradósokra is vonatkozott volna. Stahl műsorvezetőtársa, Pálffy István az akkori MTV-hez ment át, majd a politikai pályával is megpróbálkozott.

akinek komoly rész jutott a TV2 sikertörténetéből" – kommentálta akkor a híradós távozását Pintér Dezső, utalva arra, hogy Pálffy vele és Tolvaly Ferenccel együtt részt vett a csatorna megalapításában. A Tények-ben ezzel együtt voltak néha gondjai, előfordult, hogy elvesztette a fonalat a hírfolyamban:

2002. szeptember 11-től a Tények-et Máté Kriszta és Nika György vezette hétköznaponként, előbbi szintén a TV2-s alapcsapat tagja volt. Nika addig a Bárdos Andrással megújult Jó estét, Magyarország!-ban dolgozott, ott Pachmann Péter váltotta, aki aztán – Bárdossal együtt – szintén bekerült a Tények-be, a TV2 különféle hírműsorokban próbálta ki képernyős arcait.

Jött a nagy megújulás

Nika 2004-ben került át az akkori MTV-hez, az ottani Híradó főszerkesztőségét vette át. Egy évvel később a Tények is megújult, akkor kapott például digitális díszletet az új főcím és az új színvilág mellett. Így nézett ki akkoriban egy híradás, itt a Rubik-kocka kirakásának magyar rekordjáról tudósítottak:

Mint látható, Bárdos András akkor már nemcsak a Tények főszerkesztője volt, de a képernyős feladatokba is beszállt felesége, Máté Kriszta mellett, talán

ők ketten élték át a hírműsor addigi legkellemetlenebb perceit,

amikor a TV2 teljes számítógépes hálózata összeomlott. "Folytatjuk a műsort, amíg tudjuk folytatni – utána meg nem folytatjuk" – jelentette be Bárdos András, miközben a kép folyamatosan villódzott, elcsúszott vagy épp elsötétült. Máté Krisztával valahogy kihúzták a hátralevő perceket, a nézők azonban nem igazán tudták élvezni az adást.

A házaspár végül 2009-ben távozott a TV2-től, az akkori hivatalos indoklás szerint "a csatorna vállalati átszervezése, racionalizálása miatt". Ideiglenesen Várkonyi Andrea és Pachmann Péter vette át a helyüket, majd képbe került Azurák Csaba is, Andor Évával együtt évekig négyen váltották egymást. Utóbbi tavaly májusban fejezte be a munkát, utódja Vitányi Judit lett, akit Pachmann-nal azóta is láthatunk a képernyőn.