Még az X-faktorosok lába is megremeg

Csendben lett 16 éves lett Tóth Andi, az X-Faktor győztese
Vágólapra másolva!
A Dal 2016 döntőjében több olyan énekes is ott van, akiket már korábbról ismert a közönség, a produkciók jelentős része bemutatkozott kereskedelmi csatornák tehetségkutatóiban, egyetlen olyan van, ami nem próbálkozott korábban a tévében. Tóth Andi és Berkes Olivér, Oláh Gergő, Freddie, Kállay-Saunders András, a Mushu, Petruska és Vásáry André is tévéműsoroknak köszönheti ismertségét, ez az előny azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy garantált a siker – néhányan meséltek erről az Origónak. 
Vágólapra másolva!

Rajtuk kívül ott lesz a döntőben a ParnoGraszt is, már csak nyolcan versengenek azért, hogy képviselhessék Magyarországot Stockholmban. Megkerestünk néhány tehetségkutatóst, akik meséltek arról, hogy mit jelent számukra az énekverseny, és mennyiben számítanak a nézői szavatokra.

A döntőbe jutott versenyzők egy része Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pozitív visszajelzések külföldről is

Oláh Gergő szerint mindenképp előny számukra az, hogy a nézők ismerték már őket korábbi tévés tehetségkutatókból, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az is tetszik nekik, amit A Dal színpadán nyújtanak. "Bízom a szavazatokban, de nem garantált, hogy akik szerettek az X-Faktor-ban, azok most is így gondolják. A Dal másról szól, itt meg tudom mutatni az új stílusom, az új dalom, a tét is egész más. Az RTL Klub tehetségkutatója megváltoztatta az életem, most az országot képviselném. Nagy dolgok, de különbözőek" – mesélt az Origónak.

Oláh Gergő énekel A Dal első középdöntőjében Forrás: MTI/Kovács Tamás

Jó visszajelzéseket kapott a zsűritől és a nézőktől, külföldről is megdicsérték, így reménykedik abban, hogy az esélyesek közt szerepel. "Ha a legjobb négyben lennék, már az csodás lenne, de a célom az Eurovízióra való kijutás. Ha nem nyerem meg A Dal-t, akkor is fogok nemzetközi vizekre evezni, ez az új stílus megállná a helyét a határon túl is. Ebben kikértem Geszti Péter tanácsát,

Egyetlen kritikát sem kapott

Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie a Rising Star színpadán mutatkozott be a közönségnek, a középdöntőben ő kapta a legmagasabb pontszámot a közönségtől.

"Mindenki azt gondolja, hogy tehetségkutatóból indulva az embernek nincs dolga, úgy egyszerű. Pedig sok a meló, főleg ha értéket akarunk teremteni. Már nem olyan tehetségkutatók vannak, amik sorra döntögetik a nézettségi rekordokat, egészen más a megközelítése az egésznek média és közönség oldalról egyaránt. Hogy nekem segítene az a tény, hogy egy éve egy tehetségkutatóból kerültem ki? Nem hiszem. Azt a műsort nem nézték milliós nagyságrendű tömegek, ráadásul a dobogóra sem fértem fel" - mesélte.

Freddie a második középdöntőben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Született azonban egy dal amelynek sokkal többet köszönhetek. A Kállay-Saunders András és Szakos Krisztián által szerzett Mary Joe című dal segített abban, hogy összekapcsoljon a közönség valami kézzelfoghatóval. Nagyon hálás vagyok nekik ezért. Szeretném azt hinni, hogy a népszerűségnél komplexebb a, amiről A Dal szól."

"Én egy feltörekvő előadó vagyok, akinek messze nincs akkora tábora, mint egyik-másik jelöltnek, ettől függetlenül hiszem, hogy számít a karakter, a személyiség, az értékrend, az alázat és a szeretet. Izgatottan várom a döntőt, alig várom, hogy kezdődjön a dalunk. Leírhatatlan erőt, energiát es szeretetet kapok a közönségtől, hihetetlen biztatást. Szeretném nekik meghálálni, valamint a zsűrinek is a tanácsokat, amelyek

Segít és ad a közönség

Tóth Andi Berkes Olivérrel áll színpadra, kétszer is a nézői szavazatok juttatták őket tovább. "Már az X-Faktor alatt tudtam, hogy A Dal nagy kihívás, abban az évben a párom is indult, így végig izgulhattam vele. Amikor megérkezett Berkes Olivértől a felkérés, először nagyon megremegett a lábam, hiszen

Berkes Olivér és Tóth Andi A Dal színpadán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Akkor is minden egyes eredményhirdetés nagyon nehéz volt, de most szombatról szombatra azt érzem, hogy meg kell küzdenünk a továbbjutásért. Az X-Faktor alatt is rengeteg mailt, üzenetet kaptam, amikor lebetegedtem, akkor segítettek a gyógyulásban, vagy akár egy éjjeli próbánál sokat számított, hogy kaptam biztató leveket. A Dal-ban már megvan az a közönség, aki korábbról kedvel, és ez hatalmas biztonságot adó hátország. A műsor alatt sikerült megnyernem őket, és mindent nekik köszönhetek. Nekem az X-Faktor adott közönséget, nélküle még mindig Nagyváradon ülnék az iskolapadban" – mondta.

A korábbi években is sok tehetségkutatós indult, de nem csak közülük kerültek ki a győztesek: róluk itt olvashat bővebben.

Alább egy 15 kérdéses tesztünket találja: mekkora sztár lenne ön?

Szavazzon!

Eddig milyen A Dal 2016?