Ne aggódjon, 50 évesen is felfedezhetik

Jászai Jolán
Piliscsaba, 2007. május 21. Jászai Joli néni, aki május 21-én ünnepli 100. születésnapját, elfújja az ünnepi torta gyetyáit a piliscsabai Nagyboldogasszony Házban. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Nem minden színész született művészcsaládba, vannak, akik jókora kitérők után törtek csak be a film- vagy a tévéiparba, előtte ruhabolti eladóként, titkárnőként vagy laborasszisztensként dolgoztak. Íme pár képernyős arc, aki 40 éves kora után kezdte a színészetet, később viszont széles körben ismertté vált. 
Vágólapra másolva!

Néha ön is érzi úgy, hogy rossz pályát választott? Sosem késő váltani, a neves tévés színészek között is akad jó néhány, aki csak negyvenéves kora után jött rá, hogy mivel is szeretne igazán foglalkozni. Mutatunk pár példát, az első szerep időpontjánál az IMDb által jegyzett tévés vagy filmes munkát vettük figyelembe, az esetleg színházi társulatban eltöltött éveket tehát nem.

John Mahoney

Első szerep: 41 évesen. A legtöbben a Frasier – A dumagép-ből ismerhetik, ahol a címszereplő apját játszotta 1993 és 2004 között, legutóbb pedig a Vérmes négyes-ben láthattuk hosszabban. Fiatalkora óta érdekelte a színészet, de sokáig nem mert komolyabban belevágni, egy 1977-es előadás után viszont nem kisebb név, mint John Malkovich biztatta, hogy csatlakozzon a Steppenwolf Theatre társulatához.

A Frasier - A dumagépből lehet ismerős Forrás: AFP/2010 Getty Images/Joey Foley

1981-től kezdve a tévés és filmes szerepek is megtalálták, előtte sokféle munkát végzett. Saját bevallása szerint a legrosszabb melója az volt, amikor ruhabolti eladónak állt a Lewis’s egyik üzletében.

Nem foglalkozom azzal, hogy miként nézek ki, milyen ruhát hordok. Unatkoztam, ráadásul egész nap talpon kellett lennem” – mondta.

Kathryn Joosten

Első szerep: 45 évesen. A 2012-ben elhunyt Joosten volt a Született feleségek Karen McCluskeyja, ez a szerep két Emmy-díjat és további két jelölést is hozott neki. Többek között Az elnök emberei-ben is fontos mellékszereplő volt, ez után olyan sorozatokban vendégszerepelt, mint a Bűbájos boszorkák, a Férjek gyöngye, a Szívek szállodája, a Grace klinika vagy a Dokik.

Pszichiátrián dolgozott, mielőtt színésznek állt Forrás: AFP/2012 Getty Images/Katy Winn

Mielőtt színésznek állt volna, egy chicagói pszichiátrián dolgozott ápolónőként, a férje is pszichiáter volt. 1980-ban elváltak, Joosten ezt követően váltott pályát, 1984-ben megkapta első filmszerepét is a Grandview, USA-ben. Volt még ekkoriban pár vendégszerepe, komolyabban azonban csak a kilencvenes évek második felében kezdték el foglalkoztatni, még 1992-ben is a floridai Disney Worldben szórakoztatta a látogatókat.

Zelda Rubinstein

Első szerep: 46 évesen. Kis növésű, alig 130 centis színésznő volt, aki aktivistaként is küzdött a hozzá hasonlók jogaiért. Az egyetem után laborasszisztensként dolgozott, főként vérbankokban, a színészetben csak középkorúként próbálta ki magát.

Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/ MGM/Mgm

Az 1982-es Poltergeist-ben és folytatásaiban hátborzongató médiumot játszott, ez volt az első komolyabb szerepe, előtte csak három kisebb munkája volt. Később is szívesen bíztak rá olyan karaktereket, akik valamilyen módon kapcsolatban állnak a természetfeletti erőkkel, a Scariest Places on Earth című sorozatnak is ő volt a narrátora. A képernyőn a Kisvárosi rejtélyek-ben láthattuk hosszabban, 44 epizódban.

Liz Smith

Első szerep: 49 évesen. A Magánpraxis-ért BAFTA-díjat kapott, legutóbb 2013-ban tűnt fel a képernyőn a The Tunnel című sorozatban. 1970-től kezdve rengeteg brit produkcióban szerepelt, nevezték már a nemzet kedvenc nagymamájának is – itthon A dibley-i lelkész-ben, a 2,4 gyerek-ben vagy a Candlefordi kisasszonyok-ban láthattuk a képernyőn. A II. világháborúban még a királyi haditengerészetnél szolgált, 1959-es válása után mindenféle munkát elvállalt, hogy el tudja tartani két gyermekét.

Liz Smith a Candlefordi kisasszonyokban Forrás: BBC

Estelle Getty

Első szerep: 55 évesen. Ő volt Sylvester Stallone anyja az Állj, vagy lő a mamám!-ban, de amúgy is gyakran játszott olyan anyákat, akik nehezen tudnak elszakadni a gyereküktől.

Legismertebb tévés szerepét az Öreglányok-ban kapta,

1985 és 1992 között alakította ott Sophia Petrillót, aki később, a The Golden Palace és az Empty Nest című spin-offokban is megjelent.

Állj, vagy lő a mamám! Forrás: Collection Christophel/© Northern Lights Entertainment / Universal Pictures/Northern Lights Entertainment /

Már gyerekkorában érdekelte a színészet, tánc- és énekórákat is vett, az érettségi után színházaknál próbálkozott, sőt a stand-up műfajába is belekóstolt, abban az időben, vagyis a negyvenes években azonban a nők még nemigen jártak ezzel sikerrel – ő sem. 1947-ben férjhez ment egy üzletemberhez, innentől kezdve sokáig titkárnőként dolgozott különféle cégeknél.

Peg Phillips

Első szerep: 67 évesen. A Miért éppen Alaszka? egykori nézői valószínűleg emlékeznek még a Cicelyben vegyesboltot vezető Ruth-Ann Millerre – ez a karakter volt Peg Phillips leghíresebb szerepe. Később a Hetedik mennyország-ban láthattuk négy epizódban, utolsó munkája egy vendégszerep volt a Vészhelyzet-ben. Aktív éveiben egyébként könyvelőként dolgozott, csak a nyugdíjba vonulása után kezdett el leckéket venni színészetből.

Miért éppen Alaszka?-beli kollégájával, Barry Corbinnal Forrás: Wikimedia Commons

Philip Perlman

Első szerep: 67 évesen. Élete java részét a játékiparban töltötte, csak az után kezdett el színészkedni, hogy a Cheers-ben játszó lánya, Rhea Perlman szerzett neki egy szerepet a sorozatban: a Phil nevű törzsvendéget kellett alakítania, aki több mint harminc epizódban ücsörgött a címbeli bár pultjánál.

Danny DeVito apósa volt Forrás: The Hollywood Reporter

A szerepet a Cheers spin-offjában, a Frasier – A dumagép-ben is megismételte, de megjelent többek között a Felhőtlen Philadelphia egyik epizódjában is. Ezenkívül is

többször játszott együtt vejével, Danny DeVitóval,

benne volt például a Dobjuk ki anyut a vonatból, A rózsák háborúja, A nagy likvidátor és a Hoffa című filmekben.

Murray Gershenz

Első szerep: 79 évesen. Nem elírás, az 1922-es születésű öregúr 2001-ben jelent meg először a képernyőn, a Will és Grace egyik epizódjában. Ezután hat évig pihent, 2007-ben azonban a Halottnak a csók-ban rábízták egy rabbi szerepét – innentől kezdve nem volt megállás, 2013-ban bekövetkezett haláláig szívesen foglalkoztatták. Megjelent többek között a Mad Men – Reklámőrültek-ben, a Doktor House-ban, a Modern család-ban és az NCIS: Los Angeles-ben, a Sarah Silverman-program-nak hat epizódjában játszott.

Gershenz szeretett lemezei között Forrás: Music Man Murray

Gyerekkora óta énekelt egyébként, később egy zsinagóga kántora lett, majd Los Angelesben lemezboltot nyitott Music Man Murray néven.

Az évtizedek során nagyjából 300 ezer lemezt gyűjtött össze,

néhány hónappal a halála előtt vált csak meg a kollekciótól, reális áron, de egyben akarta eladni egy másik megszállott gyűjtőnek – az elszállításhoz végül négy kamionra volt szükség.

Jászai Jolán

Első szerep: 79 évesen. Ha máshonnan nem is, Friderikusz Sándor vagy Fábry Sándor show-jából biztosan sokan emlékeznek Jászai Joli nénire, ő szintén 79 évesen kapta első szerepét. A Szerelem első vérig című filmben játszott először 1986-ban, de még a második folytatásban, a 2002-es Szerelem utolsó vérig-ben is ő vitte a karaktert. 101 évesen halt meg, 100. születésnapjáról a híradó is megemlékezett annak idején:

Jászai Mari unokahúga volt, mindig is vonzotta a színpad, de aztán – szülei nyomására – inkább a pedagógusi pályát választotta.

Nyugdíjazásáig tanító és napközivezető volt,

csak 1984-ben egy ünnepségen figyelt fel egy szavalatára az akkori győri színházigazgató, Bor József, aki egyből ajánlott is neki egy szerepet a Mesél a bécsi erdő-ben.