Levadásznák a világ legelvetemültebb emberét

Hugh Laurie Tom Hiddleston The Night Manager
Vágólapra másolva!
Február 22-én itthon is elindult Hugh Laurie és Tom Hiddleston új sorozata, a John Le Carré regényéből készített The Night Manager. A régimódi kémtörténetek kedvelőinek bizonyára be fog jönni a sorozat, a felszínes akcióorgia helyett nagy ívű, lassan építkező produkcióra számítsunk. 
Vágólapra másolva!

Hugh Laurie itthon is akcióba lendült, a Doktor House címszerepe után egy kémdrámával tért vissza a képernyőre, a filmesek körében mostanában népszerű író, John Le Carré (Suszter, szabó, baka, kém; Az üldözött) újabb regényét adaptálta közösen az AMC, a BBC és a The Ink Factory.

Hugh Laurie és Tom Hiddleston a The Night Managerben Forrás: AMC

A magyarul Éjszakai portás címen kiadott The Night Manager középpontjában egy volt brit katona, Jonathan Pine (a Thor és a Bosszúállók Lokija, Tom Hiddleston) áll, aki a történet kezdetén egy kairói luxusszállodában dolgozik, ott felügyeli az éjszakai műszakot. Viszonylag nyugodt életébe egyszer csak belép az arab tavasz, és vele együtt egy helyi rosszfiú barátnője, aki fegyverügyletekről szóló dokumentumokat bíz rá.

Az talán már az alaphelyzetből is látható, hogy

a klasszikus kémtörténetek sok eleme megvan a sztoriban,

John Le Carré 1993-as regényét azonban áthelyezték a mai korba, így kaptak szerepet a közel-keleti események is. A háborúknak, forradalmaknak természetesen mindig akadnak nyugati pénzelői is, a szálak ez esetben "a világ legelvetemültebb emberéhez", a Laurie által játszott Richard Roperhez vezetnek.

A háttérben az arab tavasz is megjelenik Forrás: AMC

Ő az első epizódban szinte meg sem jelenik, az alkotók szép lassan építik fel a történetet, az általunk látott első két részben fegyveres akciók, verekedések is alig adódnak. Persze, nem is ez a lényeg,

egy emberi történetet kapunk, amelyben nagy szerepet kapnak az érzelmek,

a személyes indíttatások, a morális kérdések.

Csak a második rész közepére jutunk el egyáltalán odáig, hogy Pine-t beszervezi egy titkos szervezet, hogy segítsen levadászni Ropert. Hősünk ekkor már egy svájci hegyi hotelben viszi az éjszakai műszakot, de London, később a vidéki Anglia is fontos helyszín lesz, miközben az időben is ugrálunk, a második epizód öt évvel később játszódik, mint az első.

Nehezen barátkoznak össze Forrás: AMC

A földrészeken és éveken átívelő cselekménynek köszönhetően egy geopolitikai, társadalmi tabló is kirajzolódik, az azonban talán sokkal érdekesebb, hogy a (nem is annyira) kisember miként boldogul a különféle miliőkben.

A történet igazi mozgatórugója Pine belső élete,

kínzó emlékképei mellett leginkább az a probléma, hogy neki magának is bűnözővé kell válnia ahhoz, hogy Roper bizalmába férkőzzön – hogy ez mennyire sikerül neki, kiderül az AMC-n.

A The Night Manager hétfőnként megy az AMC magyar adásán.