Dirk Gerkens: Az új TV2 felveszi a kesztyűt, és új csatornákat vásárol

Dirk Gerkens
Dirk Gerkens, Origo interjú 2015.10.28.
Vágólapra másolva!
Dirk Gerkens elképzelhetetlennek tartja, hogy a TV2-t ne Andy Vajna kapja meg. A filmbiztos által kinevezett volt RTL Klub-vezérigazgató, aki most a TV2 élére került, bőszen tárgyal partnerekkel, hirdetőkkel, és irodája is van már a Róna utcai székházban. Azt is reméli, hogy továbbra is független hírforrás lesz a Tények. Nem tartotta magát soha szabadságharcosnak, és elégedett a TV2 vezető arcaival.
Vágólapra másolva!
  • 14 évig volt az RTL Klub, majd az RTL Magyarország vezérigazgatója.
  • 2015. március 10-én Andreas Rudas váltotta, utána enyhült kissé az RTL és a kormány közötti viszony.
  • Hétből hétszer lett az év legbefolyásosabb médiaszemélyisége itthon.
  • Andy Vajna régi ismerőse, barátja, már nyáron szóba került, hogy megveszi a TV2-csoportot, és Gerkens lesz a vezérigazgató.
  • Sokkal többet költ majd tartalomra a TV2-csoport, új csatornákat is vesznek, akár már 2016-ban.
  • Elképzelhető pár RTL-es átcsábítása, de a vezető arcokkal elégedett a TV2-nél.

Ön nagy Real-drukker: Luis Figo a Barcelonától a nagy ellenfélhez, a Real Madridhoz igazolt 2000-ben. Nem érez most némi hasonlóságot?

Jó a párhuzam, hasonló a helyzet.

Utálták őt Barcelonában ezért. Mit gondolnak önről a régi RTL-es kollégák? Lehet, hogy árulónak tartják?

Ha jól emlékszem, Luis Figónak még egy levágott disznófejet is odadobtak a stadionban! De annyiban azonban mégsem hasonló a helyzet, hogy Figót nem rúgta ki a Barcelona, nem akarta eladni, engem viszont elbocsátott az RTL luxemburgi vezetősége.

Több tévétársaság hívta, de itt akart dolgozni Fotó: Marton Szilvia - Origo

Maradtak barátai az RTL-nél?

Nem sok.

Mit szóltak, amikor Vajna bejelentette önt, mint a TV2 új vezérigazgatóját?

Felhívtak, mondták, hogy örülnek, de hangsúlyozom, nagyon kevés barátom maradt a cégnél.

Mi lesz, ha egy médiakonferencián összefut Vidus Gabriellával vagy Kolosi Péterrel?

Nem fogunk vidáman összeölelkezni, és este sem együtt fogyasztunk a pultnál. Ha közös panelbeszélgetésbe kell beülni, persze szakmai okokból megteszem.

2015 márciusában jött a hír, hogy vezérigazgatót vált az RTL Magyarország. Gondolom önnel ezt személyesen közölték.

Igen. Én az Egyesült Államokban voltam, megkeresett az RTL Group azzal, hogy vállaljam el a csoport ázsiai és afrikai terjeszkedését előremozdító projektet. Március 9-re ígértem választ, és ezt meg is adtam: közöltem Luxemburgban, hogy nem vállalom a feladatot. A negatív válasz után a cégvezetés jelezte, hogy levált magyarországi vezérigazgatói posztomról. Majdnem 18 évet voltam itt, 1997-ben jöttem a céghez, akkor még persze nem vezérigazgatóként.

Új csatornákkal bővülhet a portfólió Fotó: Marton Szilvia - Origo

Mi volt az igazi oka a leváltásának?

Andreas Rudas elég sokszor elmondta, a sajtóban is megjelent. Azt mondták, hogy magyar vezérigazgatót akartak, és eszerint cselekedtek, de erről őket kellene megkérdezni. Én szerettem volna kitölteni még a szerződésem, ők viszont nem...

Inkább sértődött vagy mérges volt?

Egyik sem, mert nagy meglepetés nem ért, tudtam, hogy mit jelent nemzetközi cégnél, multikörnyezetben dolgozni, és elég sok dolgot láttam az évek során. Elfogadtam a döntést. Az azonban nem esett jól, hogy sok sikeres év után

a teljesítményemért nem kaptam köszönetet, pedig 14 évig voltam vezérigazgató. Nem láttam az RTL Klub 18 évéről készített összeállítást, de azt mesélték róla nekem a barátaim, hogy egy másodpercre sem bukkantam fel benne. Ez arra emlékeztet, amikor a sztálini diktatúra alatt retusálták a képeket, eltüntetve például Trockijt.

Tortát nem kapott távozáskor?

Nem, de nem is szeretem az édességet.

Nem így kellett volna búcsúztatni, véli Fotó: Marton Szilvia - Origo

Versenyjogi korlátozás nem volt az RTL-es szerződésében?

Volt, de nem érvényesítették.

Van lezáratlan jogi ügye az RTL Grouppal?

Van, bíróságra vittem az ügyet.

Ön szerint az RTL kinti vezetésének döntése nem volt kapcsolatban azzal, hogy megromlott a kormány és a tévétársaság viszonya? A hírműsorok is ezt mutatták.

Talán Guillaume de Posch ügyvezető igazgató és Andreas Rudas tudna erről többet mondani, nekik viszont nem kellett magyarázatot adniuk arra, hogy miért bocsátanak el.

És a felajánlott munka miért nem tetszett? Ázsiai, afrikai terjeszkedés, nem hangzik rosszul.

Több ok miatt sem fogadhattam el ezt a megbízást. Egyfelől nagyon későinek érzem az ázsiai piacon való terjeszkedést, mások 25 évvel ezelőtt megtették. De ugyanilyen nehéz dolga van annak, aki ma Magyarországon egy tejesen új tévécsatornával próbálkozna... Őszintén szólva, nem tűnt nekem egy igazán komoly ajánlatnak, ráadásul ezzel már megkerestek több RTL-es szakembert, és mind nemet mondott. Például a görög RTL vezérigazgatója is, amikor ott eladták a csatornát, ezt a projektet kapta volna, de nem vágott bele.

olyan, mint amikor valaki benyúl egy fiókba, és találomra előhalász valamit. 47 évesen nekem nincs időm ilyesmire.

Az elmúlt fél évet Dubaiban töltötte: csak pihenés volt, netán munka is?

Négy-öt hónapig pihentem. Nyár elején döntött a család úgy, hogy letelepedünk ott. Néhány társammal belefogunk pár üzletbe Dubaiban és Abu-Dzabiban, de erről többet nem mondanék.

Több országba hívták, de nem akarta nulláról kezdeni Fotó: Marton Szilvia - Origo

Szeptemberben még azt mondta megkeresésünkre, hogy nem hívták a TV2-höz. Most mégis?

Ha az ember még csak korai fázisban beszélget egy lehetséges munkáról, azt nem kürtöli világgá. Ha nincs semmi konkrétum, arról nem kell beszélni. Az elég nevetséges helyzet lett volna, ha lenyilatkozom, hogy visszatérek a magyar médiapiacra, miközben még semmi sem biztos.

Ki kereste meg?

Andy Vajna, akivel régóta ismerjük egymást. Azzal hívott, hogy üljünk le beszélgetni. Így is lett, és igen hamar megegyeztünk.

Önök igen, de a helyzet nem egyértelmű. Mit gondol a TV2 körüli botrányokról? (Ezekről itt olvashat - a szerk.)

Nekem egy pillanatig nem volt kérdéses, hogy ki is vette meg valójában a TV2-csoportot. Sok ismerősöm van a korábbi tulajnál, a ProSiebenSat1-nál: ezek komoly emberek, a cég pedig egy német nagyvállalat, több a bevétele, mint bármely más cégnek a német tévés piacon, beleszámítva a német RTL-t is. Profik, nem mennek bele kétes dolgokba.

El tudja képzelni, hogy egy magyar bíró mégis úgy dönt, hogy a TV2 Fonyóé vagy Simicskáé, nem pedig Vajnáé?

Ezt nem tudom elképzelni. Ismerem a ProSiebenSat.1 vezetőit, a természetüket, komoly emberek.

Mi motiválta önt? Olyan sok pénzt ajánlott Vajna, vagy így egyfajta bosszút állhat az RTL-en, amely elbocsátotta?

Több dolog is közrejátszott. Ez egy jó lehetőség volt, hogy visszatérjek abba az országba, ahol életem egy jelentős részét leéltem, ahol karrieremet építettem, ahol sok embert megkedveltem. Örülök, hogy visszatérhetek egy olyan médiapiacra, amit jól ismerek. Az elmúlt hónapokban több ajánlatot is kaptam Európából és a régióból, de

nemzetközi, nagy cégnél. Andy viszont nem multit vezet, ő üzletember, és engem nagyon vonzott, hogy olyannal dolgozzak, aki gyorsan dönt. Vagyis minden adott, hogy a TV2-t az ország piacvezető kereskedelmi televíziójává fejlesszük. Nagy ambíciókkal vágok bele a munkába, de nem a pénzügyi ajánlat volt a legcsábítóbb.

Vajna azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy két év alatt megveri a TV2 az RTL-t. Az anyacsatornákra gondolt, vagy csoportszinten is?

Ezt ő tudja! Amúgy a már említett Figo sem azzal igazolt Madridba, hogy két éven belül megnyeri a Bajnokok Ligáját. Én nem szeretek ilyen időpontokat mondani, mert ismerem az újságírókat, utána egyből jönnek azzal, hogy ki mit ígért, és mikor! Ami viszont nyilvánvaló, hogy az elmúlt években az RTL elképesztően kis ellenállásba ütközött itthon, nem volt igazi verseny. Mi ugyan jó munkát végeztünk az RTL-nél, kiépítettünk egy komoly csatornacsaládot az akvizíciókkal, de sokban segítette a munkánkat, hogy a TV2 lemaradt, nem volt náluk fejlesztés, kevesebb pénzből gazdálkodtak. Ez most megváltozik.

Amely tévé épp eladó, azt megvizsgálják, kellhet-e Fotó: Marton Szilvia - Origo

Az RTL-csoportnak nyolc csatornája van, a TV2-nek négy. Lesz felvásárlás?

Egyértelmű, hogy több csatornára van szükség. A TV2-t is erősítjük, de a kábeltévékre is jobban odafigyelünk. Erősek leszünk, határozott elképzeléseim vannak. Ha lesznek eladó tévécsatornák, akkor megvizsgáljuk, illenek-e a portfólióba.

Nem az van, hogy minden eladó, csak az összeg a kérdéses?

Azért nem csak a pénzen múlik, mert vannak olyan tévék, amelyek nagy társaságok részei, és aligha akarják eladni őket. Ilyen mondjuk az AXN vagy a Discovery. Inkább helyi csatornákat lehet megvásárolni, helyi tulajdonosoktól. Nem sietünk, körülnézünk, és az is lehet, hogy a nulláról építünk fel újat.

Átvisz vagy elcsábít magához a TV2-höz régi kollégákat? Pap Gitka követi magát?

Igen. Ő az RTL-csoport kábelportfóliójának volt az igazgatója. Bízom benne, szép karriert futott be az RTL-nél. Szerintem nagyon jó, hogy egy ilyen tapasztalt szakember a jövőben a TV2-ért dolgozik.

És Rendes Zoltán? Neki is komoly TV2-es és RTL-es múltja van.

Ő is kiváló szakember, de most más dolgokkal akar foglalkozni külföldön. A lényeg, hogy a TV2-nél szívesen látjuk a jó szakembereket. És azt is látom, hogy vannak, akik nem tudnak feljebb lépni sok év után sem, mert a pozíciók be vannak töltve. Ha pedig valaki ambiciózus, feljebb akar lépni, akkor céget kell váltania. De nem arról van szó, hogy a TV2 munkatársait lecseréljük, mert itt is sok tapasztalt tévés dolgozik.

Képernyősök átigazolása várható?

Amikor látom a TV2 képernyőjén Tillát, Majkát, Liptai Claudiát vagy Ördög Nórát, akkor nyugodt vagyok, mert nincs irigyelnivalója a csatornának, ismert, kedvelt arcai vannak.

Mikor kezdi el a valódi munkát? Mely nap veszi át a céget?

Pontos dátumot nem tudok mondani, mert a Gazdasági Versenyhivatalnak is rá kell bólintania az üzletre. Viszont én már most is tárgyalok az ügynökségekkel, partnerekkel, egyeztetjük a jövő évet. Hetek óta már ezen dolgozunk, ehhez nem kell iroda. A héten több találkozóm van a Róna utcában, az átadási folyamat része, hogy egyeztetek a mostani menedzsmenttel.

Irodája mikor lesz benn?

Épp ma reggel mutattak egyet, jövő hétre be is rendezik.

Piacvezető tévétársaságot akar Fotó: Marton Szilvia - Origo

Milyen a kapcsolata Simon Zsolttal, a jelenlegi vezérigazgatóval? Korábban nem voltak túl jóban.

Ezt nem tudom, honnan veszi. Barátok nem voltunk, de szerintem szívélyes, normális kapcsolat volt, figyelembe véve, hogy egymás riválisai voltunk. Tiszteljük egymást.

Yvonne Dederick és Simon Zsolt (volt?) társtulajdonosok most elégedettek a helyzettel?

Őket kéne erről kérdezni, de szerintem igen: senki nem helyezett rájuk nyomást, ők akarták eladni a TV2-t, és ez sikerült is.

Nagyon rosszkor jött a TV2-nek a balhé, épp a karácsony előtti időszakban. Nem bizonytalanodtak el a hirdetők?

Nem látom ennek nyomát, mert főképp éves szerződésekről van szó, amelyeket nagy ügynökségekkel kötnek a tévék. Amíg a reklámozó és a tévéző látja előbbi reklámját, és az sok embert ér el, a hirdetőnek majdnem mindegy, ki a tulajdonosa a cégnek. Ami őket érdekli, az, hogy mennyibe kerül egy szpot, egy elérés.

Egy éve még a magyar sajtószabadság egyik harcosának tartották. Tudjuk, hogy Vajna jó kapcsolatban van a kormánnyal: elképzelhető, hogy a Tények nem mond majd kormánytagokról rossz híreket?

Itt álljunk meg: én nem szabadságharcos voltam, hanem annak az érdekeit védtem, akitől a fizetésemet kaptam. Én a részvényesek stratégiáját ültettem át a gyakorlatba. Az, hogy megváltozott az RTL Híradó hangneme, és az, hogy Strasbourgig, az Európai Parlamentig ment a reklámadó ügye, nem az én kezdeményezésemre történt. Ezt az RTL Group határozta el. Focihasonlattal, ha 4-4-2-t akar az edző, de te 4-3-3-at játszanál, akkor úgyis az előbbi felállást kell alkalmazni. De rátérve a Tényekre: a TV2 jelenleg is független hírforrás, és nem látom, miért kellene ennek változnia.

Már tárgyal a hirdetőkkel Fotó: Marton Szilvia - Origo

Eddig is több állami reklámpénz ment a TV2-höz, és a szakma arra számít, hogy jövőre, Vajna első éve alatt még több lesz. Ezért lehet, hogy a kormánynak nem tetsző hírek meg sem jelennek?

Szó sincs arról, hogy a TV2-ből bármelyik politikai oldalt kiszolgáló televíziót szeretnénk létrehozni.

Az RTL-csoport sokkal többet keresett a szpotokkal, a TV2-n pedig könnyebben lehetett reklámidőhöz jutni. Amúgy az RTL is kapott állami reklámot, például a Szerencsejáték Zrt.-től. Bízom benne, hogy a TV2-t egy letisztult, minőségi és színvonalas programkínálattal még vonzóbbá tudjuk tenni a nézők és a hirdetők számára is.

A programigazgató ki lesz?

Jelenleg Shadia Nugud, vele beszélgetünk majd a tervekről. Neki is vannak ötletei, nekem is nagyon konkrétak, úgyhogy kiderül, ugyanazt gondoljuk-e.

Sokkal több pénz jut majd tartalomra jövőre, mint idén? Mennyivel?

Sokkal több, de a jövő évi költségvetésen még dolgozunk. A nemzetközi stúdiókkal vannak megkötött egyezségek, de többet kívánunk költeni saját gyártásra. Az nem mehet tovább, hogy amint elkezdődik az RTL-en a Barátok közt, a TV2 bedobja a törölközőt.

Eddig korlátozottak voltak a lehetőségek, és a TV2-nek el kellett döntenie, mely műsorsávba invesztál. Azt látom, hogy a Mokka erős, könnyen veri az RTL reggeli műsorát, a sávot nyeri, a délutáni sorozatok is nyernek, sok nézőt ültetnek le a képernyő elé, a Tények pedig ugyanúgy hoz, mint az RTL Híradó. Megvan a reggel, a délután, logikusan a főműsoridőre fogunk koncentrálni, hiszen a többi rendben van.

Vannak világos műsortervei. Konkrétumot hallhatunk?

Olyan műsorok ezek, amelyek Európában már láthatóak, de címet nem mondok még. Azt viszont elárulom, hogy nagy dobást már tavaszra is tervezünk, nem csak jövő őszre.

Mit szeret Magyarországban? Nem egy optimista, vidám hely.

Ha az ember Máté Péter-dalokkal ébred, és a Szomorú vasárnap című dalt hallgatja lefekvéskor, akkor valóban nem az. De ez egy izgalmas ország, ahol nem lehet unatkozni. A piac pedig nagyon dinamikusan változik, bármi megtörténhet.

A TV2 körüli nagy kavarásról minden cikket megtalál itt.