Stohl András: Jó megmutatni, hogyan őrlődik egy ember

Válótársak című heti sorozat forgatása. RTL klub, tv. , Stohl András,
Válótársak című heti sorozat forgatása. RTL klub, tv. , Stohl András,
Vágólapra másolva!
Stohl András szerint a fáradt színész a jó színész – ő pedig mostanában nagyon fáradt, színházi próbák és bemutatók töltik ki az életét. A Válótársak-ról, a színházi féltékenységről és retorziókról, a dohányzásról és az alkoholról is mesélt.
Vágólapra másolva!

Stohl András december 1-jén Krizsó Szilvia könyvbemutatóján válaszolt kérdésekre. A színész a Válótársak-ban Bálint szerepében tűnik fel, akinek felesége nem bírja tovább a sorozatos megcsalásokat, és kiteszi a házból.

Stohl azt mondja, nagyon jó megmutatni, hogyan őrlődik egy ember, és karaktere hibái ellenére is szerethető – tényleg szereti a feleségét és a gyerekeit. "Egy magyar színész nem nagyon mondhatja, hogy szeret vagy nem szeret sorozatban játszani, boldog, ha bekerül egy filmbe. Vicces olvasni, mikor kollégák azt mondják, hogy visszautasítottak egy filmszerepet, ez azért nem igaz. Nincs olyan magyar színész, aki nemet mondana, hacsak nem az van, a bántás szándéka nélkül, hogy napi sorozatba hívják, amit talán nem tart nívósnak."

Az RTL Klub sorozatát május és október közt forgatták, napi tizenkét órát dolgoztak. "Aki látta a sorozatot, tudja, hogy ott egész más a hajam. Minden reggel hajat kellett mosnom, ki kellett vasalni, waxolni. A tizenkét órára így rátettem másfél órát. Fárasztó időszak volt, közben több színházi munkával."

Napi tizenkét órát forgattak, mellette ott volt a színház Fotó: Marton Szilvia - Origo

A színész Krizsó Szilviának azt mesélte, megérzi a színházi közönség, ha fáradt a színész. "A fáradt színész a jó színész, és én most nagyon fáradt vagyok. Délelőtt próbáltam a Salemi boszorkányok-at a Vígszínházban, ma értünk a legvégére, és bár nem szoktam,

Elképesztő az anyag is, és az is, amit kitaláltak. Hátborzongató."

Ha megszólal, őszintén mesél

A tévés és a színházi munkák mellett a magánéletéről is mesélt, a próbák és előadások miatt nagyon kevés ideje jut a gyerekeire, a dohányzásra pedig egy ideje visszaszokott. "Nem is kívántam igazán, de dohányoztak kint a többiek és kimentem velük. Nem fizikai vágyat éreztem, csak hogy ott legyek köztük. Az első szál borzasztó szarul esett, gyorsan rágyújtottam még egyre." Korábban már sikerült leszoknia, akkor elektromos cigarettát vásárolt és folyamatosan csökkentett a nikotinadagját, most is szeretné letenni a cigit, és rengeteg pénzt adna valakinek, aki garantálná, hogy holnaptól nem gyújt rá.

A könyvbemutatón többször hangsúlyozta, hogy ha megszólal, mindig őszintén beszél, akárcsak egy gyerek: ami a szívén, az a száján, nem szokott mérlegelni - emiatt sokszor került már bajba. "Akkor jó egy beszélgetés, ha őszinte. Mikor voltam a Fókusz Plusz-ban interjút adni, megkérdezték előtte, hogy felolvassák-e a harminc kérdést. Mondtam ne, akkor mi értelme lenne az egésznek.

A Móricz Könyvesboltba színházi próbáról érkezett, és rohant is tovább – az éjszaka csak két órát aludt. "Tart a próba este 10-ig, aztán leülünk beszélgetni, átdumálni a dolgokat. Nem ott van vége a próbának, mikor lejövünk a színpadról. Leül az ember a büfébe a többiekkel, megbeszéljük, mi hogy és miért van. A színész a főpróba végére többet tud a szerepéről, mint a rendező, a saját életét beleteszi, amit a rendező nem tud, ő csak pakolgatja a színészeket, mint a sakkfigurákat."

Visszakapta a jogsiját

Krizsó hosszasan sorolta a színházi szerepeket, a tévés felkéréseket, sorozatokat, melyekben feltűnt, arra terelve a témát, hogy biztosan sokan féltékenyek rá. A Vígszínház társulata, úgy érzi, befogadta, de biztosan vannak olyanok, akik a háta mögött beszélnek róla. "Ahova megyek, ott szeretem magam jól érezni és megpróbálom úgy alakítani a dolgokat, hogy körülöttem is jól érezzék magukat az emberek. Nem az a típus vagyok, aki úgy tud dolgozni, ha feszültség van körülötte. Sosem volt bajom a beilleszkedéssel. Dolgozni nagyon tudok, vannak biztos hibáim is."

"Olyan vagyok, mint az udvari bolond, akire azt mondják, hogy hülye. Olyanokat engedek meg magamnak, amit normális ember nem enged meg magának az igazgatójával" - mesélte, mikor a Vígszínház volt a téma. "Olyan szinten lépek túl egy határt, hogy azon csak röhögni lehet" - hogy mire gondolt pontosan, arról többet nem árult el.

"Azt tudni kell, hogy soha nem mentem se színpadra, se kamera elé egy fél korty alkohollal és tudatmódosító szerrel se. Ez az elvem, ezt mindenki tudja a szakmában. Viszont utána,

Most nehezebb, mert már van autóm. Visszakaptam a jogosítványomat."

Munka után szüksége van egy vagy két sörre Fotó: Marton Szilvia - Origo

A beszélgetés nem nyúlt hosszúra, a színész sietett a következő próbára, komoly retorziókra számíthat az, aki késik. "Színházi rendtartás van, ha jól tudom, öt perc türelmi idővel, de egyébként retorzióra lehet számítani. Ha előadás van, a kezdő szereplőknek 6.20-kor ott kell lenni, a második felvonás szereplőinek is legkésőbb 7 órára. Nem indíthatja az előadást az ügyelő, míg nincs bent minden szereplő. A próbákról sem lehet késni, színházanként változnak a szabályok. tizenöt, harminc, hatvan percek vannak szankcionálva, 5, 10, 15 ezer forint a büntetés. Ez nem vicc, nagyon komolyan veszik" - árulta el zárásként.