Denis Leary már megint iszik, mint az állat

Kínos helyzetekbe keveredik az öregedő zenész
Vágólapra másolva!
A Sex&Drugs&Rock&Roll szórakoztató darab, de nem olyan hatásos, és messze nem olyan mély, mint a humorista-színész előző nagy sorozata, a Ments meg! volt. A már kimúlt Kaliforgia híveinek, és a negyvenes-ötvenes korosztálynak ajánljuk.
Vágólapra másolva!

Denis Leary szerepe szerint Johnny Rock, a The Heathens frontembere, énekese. Igazi rock'n'roll figura, minden együttese szétesett, általában miatta: a Heathens például pont aznap, amikor megjelent az első és egyetlen lemezük. Kiderült, hogy John jóformán mindegyik zenekari tag nővel lefeküdt, a botrány miatt feloszlottak, noha épp felszálló ágban volt a banda, amit a szaklapok is nagyon szerettek.

Kínos helyzetekbe keveredik az öregedő zenész Forrás: FX

Flash (John Corbett) legalább vitte valamire, Lady Gaga mellett pengeti a gitárt, tízezres arénákban lép fel. Elizabeth Gillies alakítja Gigit, Johnny lányát, aki húsz év után bukkan fel az életében: persze ő is zenész, énekesnő, hatására áll össze a régi formáció, és ő menti meg a bandát Belgiumban egy roppant csúnya lebőgéstől. Főbb szereplő még Bobby Kelly, mint Bam Bam, a kajamániás dobos, Elaine Hendrix, mint főhősünk régi csaja, Ava. Ott van még John Ales, Rehab néven – nem véletlenül kapta ezt, drog- és piafüggő, hiába próbált leállni sokszor, sok helyen.

Felbukkan egy elfeledett gyerek, akárcsak a Kaliforgiában Forrás: FX

A történet arról szól, hogyan próbál megint egy csapatot formálni több nehéz egyéniség, egoista és addikt alak, hogyan próbálja – jobbára sikertelenül – feledni a múlt sebeit. Apró trükköktől sem riadnak vissza, például amikor elterjed, hogy Johnny Rock meghalt (egy kis hírt kap a Rolling Stone magazinban is), rászólnak, hogy 48 órán át ne is mutatkozzon sehol, hiszen meglódultak az eladási mutatók. Mint tudjuk, egy zenész halála mindig jót tesz a forgalomnak.

Rock barátnője 20 éve várja, hogy a pasi befusson Forrás: FX

A sorozat humorosabb, mint a Leary korábbi sorozata, a Ments meg! volt, de sokszor feketehumorról van szó. 1846 és 1851 között az éhezés és a nyomában fellépő epidémiás betegségek miatt egymillió ember halt meg Írországban, majd kétmillióan emigráltak. Ebből a nagy nemzeti tragédiából is viccet csinál a sorozat a második részben (az egyik zenekari tag háromórás, ám roppant keserű és unalmas konceptalbumot ír róla, ezzel tréfálkoznak), de olyan kényes, humoros sorozatban erősen került témák is előkerülnek szellemes dialógusban, mint a holokauszt.

Megkapja a magáét Sting, a Radiohead, az Aerosmith, a drogról leszokása óta állítólag semmi eredetit nem alkotó David Bowie, vagy épp Keith Richards, a Rolling Stones gitárosa. A rengeteg popkulturális utalás harminc-negyven fölöttieket szórakoztat, de nyilván sok fiatal azt sem tudja, miről van szó, miről fecsegnek az agg muzsikusok.

Végre összejön egy nagy buli, nézők ezrei előtt Forrás: FX

A főszereplőnek viszont nem kellett sokat gyakorolnia tükör előtt: Johnny Rock egy kicsit olyan, mintha Tommy Gavin otthagyta volna a tűzoltókat, sok Rod Stewart-album hatására hülye frizurát választott volna magának. A piával itt is épp annyira küzd, mint korábban, sőt, látomásai is vannak: a Rescue Me-ben halottakka trécselt, itt meg hatalmas baglyot és kígyót vizionál a színpadra, de sajnos épp fellépés közben.

Színpadon a régi banda Forrás: FX

A Sex&Drugs&Rock&Roll egy szórakoztató alkotás, egy nap alatt kivégezhető a tíz, egyenként 22 perces rész. Jópofa széria, de nem sokkal több, nem lesz az év sorozata. Az IMDb-n 7,3 százalékon áll, és nem véletlen, hogy a Ments meg! 8,4-re állt be. Ha nem Leary lenne, akkor egy hatost kapna tőlünk az öreg rockerek civakodása, de vele megérdemel egy 7/10-et.