Juszt László nem az MTVA-val, hanem az MTV-vel volt perben

Juszt László
Vágólapra másolva!
Juszt László A tévé ügyvédje műsora megszüntetése okán nem az MTVA-val, hanem az MTV-vel volt perben.
Vágólapra másolva!

Helyreigazítási kérelmet juttatott el az Origónak a közmédia egy júniusi cikkünkre reagálva. A szöveget alább közöljük:

„Az origo.hu internetes portálon 2015 június 30-án 08 óra 45 perckor Juszt László pert nyert az MTVA ellen címmel megjelent cikkünk címével valótlanul állítottuk, hogy Juszt László pert nyert az MTVA-val szemben. Ezzel szemben a valóság az, hogy sem Juszt László, sem az MTVA, sem pedig Juszt László cége és az MTVA között nincs, és nem is volt folyamatban peres eljárás."

Valóban hibás volt a cím: a tévés valójában az idén július 1-re megszűnt MTV-t perelte. Az ügy jogilag 2010 szeptember 3-án indult, amikor a Beacon International Szolgáltató Kft. beperelte a Magyar Televízió Zrt-t.

„Ilyen régi ügy, jelzi, hogy milyen hosszú ideig kell várni az igazságszolgáltatásra egyes esetekben. A Tévé ügyvédje című műsort 2009 májusában ideiglenesen lezártuk, az ígéretet kaptuk, hogy szeptemberben folytatjuk, külső gyártásban, így az irodát is fenntartottam nyáron. Nyár végén jelezte az MTV, hogy belső gyártásba megy a műsorunk, szobát kaptunk, két kollégámat felvették státuszba. Volt kamerapróba is, majd az adás előtti nap közölte Medveczky Balázs, hogy nem lesz műsor. Kártérítés címen indítottam a pert 2010-ben" – mondta Juszt az Origo megkeresésére.

Első fokon Juszt cége megnyerte a pert, ez 2012 szeptember 5-én történt, mint megtudtuk Juszt cégét képviselő ügyvédtől. A bíróság részben helyt adott a keresetnek, a jogalapot megnyerte, az MTV-t elmarasztaló ítélet született. Fellebbezett a köztévé, másodfokon pedig eljárási okokból hatályon kívül helyezték az első döntést.

Juszt László Forrás: MTI/Földi Imre

A megismételt eljárásban újabb elsőfokú ítélet született 2015 júniusában, ez is kötelezést tartalmaz Magyar Televízió Zrt. felé (tehát az alperest fizetésre kötelezték), amely azóta azonban megszűnt. „Egy hónappal ezelőtt megint megnyertük a pert, de az összegről nem nyilatkozhatok. Azt még nem tudjuk, fellebbeznek-e" – tette hozzá a tévés.

Átalakult a felperes, beolvadt az alperes

Miközben az alperes elvileg a közben épp megszűnő MTV volt, a felperes tekintetében is volt változás. A Beacon Kft 2012 októberének végén átalakult, és a Fanny-Aka Kft. lett a felperes, ebben hárman tulajdonosok, Juszt László, fia és felesége, ügyvezető az ismert tévés, és fia, Balázs.

Időközben – 2015 július elsejével - egyesült a négy közszolgálati médiaszolgáltató, azaz a Magyar Televízió Nonprofit Zrt., Magyar Rádió Nonprofit Zrt., Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. és Duna Televízió Nonprofit Zrt. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. elnevezéssel egyedüli közszolgálati médiaszolgáltatóként folytatja tevékenységét.