Eltűnt színészek, akiknek nem kellett a hírnév

Konta Barbara a SportKlub műsorvezetőjeként tér vissza a képernyőre
Vágólapra másolva!
Nem mindenkinek való a rivaldafény, több, a képernyőről is ismert színész akadt, aki egy idő után úgy határozott, hogy felhagy a szakmával, vagy legalábbis jóval kevesebb időt szentel neki. Akad, aki a családja miatt nem játszik már tíz éve, más a tanulmányait tartotta fontosabbnak a hírnévnél, de volt olyan is, akinek sikeres sorozata forgatásán kattant be, hogy inkább Dél-Afrikában találná meg önmagát.
Vágólapra másolva!

Nem ritka jelenség, hogy egy színész egy markáns szerepe után nem nagyon kap munkát, előfordul azonban olyan is, hogy maga mondja vissza a megkereséseket, mert valamiért elege lett az egészből. Bemutatunk pár képernyős arcot, akik hátat fordítottak a színészetnek, vagy kvázi amatőrként csinálják tovább, akár egy évtizedet is kihagynak két szerep között.

Dennis Franz

A nyolcvanas években a Zsarublues egyik rendőrét játszotta, a New York rendőrei-ben pedig már főszerepet kapott, amiért Golden Globe-díjjal és négy Emmy-díjjal is jutalmazták. Tizenkét évadon keresztül, 1993-tól 2005-ig vitte a vállán a sorozatot, azóta viszont nem láthattuk semmiben. A visszavonulás oka egyszerű volt: Franz több időt akart tölteni a családjával.

Jól elvan otthon a családdal Forrás: AFP/Dave Kotinsky

Az Access Hollywood 2012-es videójában arról beszélt, hogy jól elvan a családdal, sokat utazgatnak, a felesége pedig folyamatosan csinosítgatja a házat. Arra a kérdésre, hogy visszatérne-e valamikor is a színészethez, így felelt:

Rick Moranis

Bár elsősorban filmekből ismerjük – főként a Drágám, a kölykök összementek-ből és az Űrgolyhók-ból –, a pályáját a tévében kezdte, 1980-1981-ben a Second City TV-ben, majd folytatásában, az SCTV Network 90-ban láthatták az amerikai nézők.

1996-1997-ben vonult vissza a filmezéstől, azóta csak a hangját kölcsönzi különféle produkciókhoz,

illetve ő készítette a Bob & Doug című rajzfilmsorozatot is.

Nem tudta összeegyeztetni a forgatásokat a gyerekneveléssel Forrás: Getty Images/AFP/Mark Mainz

Moranis felesége 1991-ben hunyt el, a színész pár évre rá kezdte el visszaadni a szerepeket. 2005-ben így nyilatkozott a USA Todaynek: „Egyedülálló szülő vagyok, és úgy éreztem, túl nagy feladat nevelni a gyerekeimet, miközben a filmforgatások miatt utazgatok. Szóval tartottam egy kis szünetet. Aztán a szünet egyre hosszabb lett, én pedig rájöttem, hogy nem is hiányzik ez az egész.”

Konta Barbara

Nem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy sok ezer férfinak hiányzik a képernyőről. 1998-ban ott volt az immár hazai tévétörténetet író Barátok közt indulásakor nyafka tinédzserként,

úgyszólván a nézők szeme láttára lett nővé az egykori Hoffer Eszter.

Csúnya szakítás következett öt év múlva, egy könyvben a producert gyalázták távozáskor, így az RTL-nél logikusan bezárultak a kapuk. A TV2-re ment Konta, talkshow-t kapott, vezette a Mokka elődjét, a Lazac című műsort, majd tudatosan visszavonult a médiából. Ha a Barátok közt nem is, a Jóban Rosszban biztos foglakoztatná, de nyilván más is hívta tévés produkciókba, mégsem ment. Interjúra sem nagyon lehet rávenni, de 2013-ban igent mondott a SportKlub csatorna hívására.

Konta Barbara sportosan Forrás: SportKlub

Juga Veronika

Ha már magyar szappanoperáknál tartunk, akkor megemlíthetjük Juga Veronikát is, aki szintén az RTL Klubon lett ismert. Berényi Kata néven alakította András lányát a Barátok köztben, a karakter meg is halt, a lány pedig jó ideje nem bukkant fel, 1998 és 2004 közt forgatott intenzíven. Nem ment semmilyen realitybe, pedig valószínűleg hívta az RTL és a TV2 is, visszavonult a médiától, a sajtó megkereséseit hárítja. 2010-ben az LMP országos listáján szerepelt a választásokon, pár éve a Budapest Park nevű szórakozóhelynek dolgozott menedzserként.

Juga Veronika origo

Hujber Ferenc

A Valami Amerika színésze is besokallt egyszer csak, 2004 környékén elindult Ausztrália felé, felhagyva mesterségével. Igaz, csak Londonig jutott, és egy idő után hazaszivárgott. „Motoros pizzafutár vagyok. Hamar megszoktam az itthonitól elütő balkezes forgalmat, már nincs semmi gondom vele. Szinte a teljes fizetésem rámegy az albérletre, nagyon drága London. A városhoz egész gyorsan hozzászoktam, bár nehéz volt eleinte, hogy mindig hideg van, fúj a szél, és elég ritkán tapasztalható az itthon megszokott jó idő.

nyilatkozta akkoriban. Kivonulása a magyar médiából csak átmeneti volt, szerepelt a Hacktion-ben, és sok más tévéműsorban is.

Hujber Feri a Mokkában Forrás: Facebook/Mokka

Dave Chappelle

Szerepelt többek között a Bölcsek kövéré-ben és a Kutyaütők-ben is, az Egyesült Államokban azonban saját sorozatával, a humoros szkeccseket felvonultató Chappelle’s Show-val ért a csúcsra. 2006-ban az Esquire Amerika komikus zsenijének nevezte, pedig addigra már visszavonult, elege lett saját sikeréből. Nagyjából egy évtizedes szünet után jövőre tér vissza a vászonra, jelenleg épp forgatja a Chiraq című filmet.

Sorozata a csúcson volt, de ő inkább lelépett Forrás: AFP/Robyn Beck

Először egy stand-upos fellépésén borult ki, amikor a közönség a sorozatából ismert szállóigét (I'm Rick James, bitch!) skandálta: levonult a színpadról, majd percek múlva visszatért, és azt mondta, a show tönkreteszi az életét – a harmadik évad forgatásának kellős közepén ki is szállt, elutazott Dél-Afrikába.

2007-ben a Time magazinnak nyilatkozott a lépésről:

Kíváncsi vagyok, milyen emberré fogok válni. Kiegyensúlyozott akarok lenni, de az iparág tele van extrém alakokkal. Meg kell találnom a céljaimat” – mondta.

Karyn Parsons

A Kaliforniába jöttem című sorozatban hat évig játszotta Will Smith karakterének az unokatestvérét, Hilaryt, a 148 epizódból 146-ban benne volt. Ezután azonban már csak két rövid életű sorozatban és pár filmben jelent meg, 2002 óta nem láthattuk se képernyőn, se filmvásznon. Az egykori színésznő azóta anyai teendőire koncentrál, 2003-ban lánya, 2007-ben fia született.

Az anyaság fontosabb volt számára, mint a színészet Forrás: Getty Images/AFP/Frederick M. Brown

Dylan és Cole Sprouse

2007 körül a világ leggazdagabb gyerekeinek számítottak, miután akkoriban nagyon pörgött a Zack és Cody élete című tinisorozat – készült hozzá folytatás is (Zack és Cody a fedélzeten), az ikrek pedig a Disney Channel más sorozataiba is beugrottak, például a Hannah Montana és a Varázslók a Waverly helyről egy-egy epizódjában is megismételték a szerepüket.

Inkább a tanulmányaikra koncentráltak Forrás: AFP/Donald Bowers

2010-ben felvették őket a New York Egyetemre, de akkor még halasztottak egy évet – még egy évadot lezavartak a Zack és Cody a fedélzeten című sorozatból, amely így 2011-ben ért véget. Idén végeznek, egyetemi tanulmányaik alatt azonban egyiküket sem láthattuk szerepelni.

Catherine E. Coulson és Harry Goaz

A Twin Peaks Tuskó Ladyje, Catherine E. Coulson tizennégy évre tűnt el, 1995 és 2009 között legfeljebb színházban lehetett látni. 2009-ben aztán megjelent a Calvin Marshall című filmben, majd vállalt egy-egy vendégszerepet a Psych – Dilis detektívek-ben és a Portlandiá-ban is. Elvileg a jövőre érkező Twin Peaks-folytatásban is benne lesz.

Elvileg benne lesz a Twin Peaks folytatásában is Forrás: AFP/Alberto E. Rodriguez

A Twin Peaks színészei közül nem ő az egyetlen, akinek a kultikus sorozat volt az utolsó komolyabb munkája. A Truman seriff egyik helyettesét, Andy Brennant játszó Harry Goaz is igen ritkán jelenik meg filmen, 1995 és 2005 között például semmiben nem szerepelt, és azóta is csak négy filmben vállalt munkát – abból is az egyik rövidfilm volt. Jobban foglalkoztatja a szobrászat és a fotózás, munkáit megnézheti a blogján.

Amanda Bynes

A Nickelodeon egykori sztárja az All That-ben, majd saját műsorában, a The Amanda Show-ban bizonyított, 2002 és 2006 között pedig a What I Like About You című sorozatot is vitte az akkori WB csatornán – vagyis a gyerekkori szerepek után is meg tudta állni a helyét, utolsó filmje azonban így is a 2010-es Könnyű nőcske volt.

Már csak a balhéi miatt hallunk a Nickelodeon egykori sztárjáról Forrás: AFP/Valerie Macon

Akkor ezt írta a Twitteren:

Egy hónappal később meggondolta magát, de aztán megint úgy döntött, hogy visszavonul, divattervező és rapper lesz inkább. A Twitteren azóta is irkál furcsaságokat, 2014-ben be is került a pszichiátriára, miután azt posztolta, hogy az apja molesztálta, majd azt, hogy mégsem molesztálta, viszont az agyába ültetett egy mikrochipet.

Időközben különféle balhéi miatt is gyakran került az újságok címlapjára, ittas vezetésért és cserbenhagyásos gázolásért is perbe fogták, majd marihuána birtoklása miatt tartóztatták le.

Taylor Momsen

A Gossip Girl – A pletykafészek színésznője 2011-ben, tizennyolc éves korában jelentette be, hogy a sorozattal be is fejezte színészi pályafutását – holott gyerekként számos produkcióban szerepelt, többek között A Grincs-ben is. A Gossip Girl óta már inkább zenei karrierjére koncentrál, döntse el, hogy jó váltás volt-e:

Itthon is

Itthon is akad még rengeteg képernyős, aki valamiért feladta a munkáját, és más dolgoknak szenteli az idejét a tévézés helyett – róluk Hová tűnt? cikksorozatunkban olvashat, amelynek pár darabját megtalálja alább.