A legemlékezetesebb meleg karakterek a tévéből

Bajor Imre, Oli úr, Szomszédok
Vágólapra másolva!
A Budapest Pride alkalmából összeszedtük pár emlékezetes meleg karaktert a tévétörténetből, a Fiúk a klubból srácaitól kezdve a Sírhant művek temetkezési vállalkozóján át a Szomszédok-ban megjelent Oli úrig, aki a hazai televíziózásban elsőként képviselte a homoszexuálisokat. 
Vágólapra másolva!

1972 meghatározó év volt a homoszexuálisok számára, ugyanis ekkor jelent meg az első visszatérő meleg szereplő a tévében, az ABC The Corner Bar című sorozatában. Ezután következett még pár rövid életű show, de

az igazi nagy áttörést az 1977-es Soap hozta meg,

amely már rendszeresen dolgozott meleg karakterekkel. Azóta rengetegen megfordultak a képernyőn, ismerjünk meg párat közülük.

Vincent Schiavelli játszotta az első visszatérő meleg karaktert Forrás: Getty Images/AFP/Vince Bucci

2012-ben a melegeket célzó AfterElton.com szerkesztősége összeállított egy ötvenes listát a legkedveltebb tévés karaktereiről, akkor

a Glee – Sztárok leszünk! egyik figurája, a Darren Criss által játszott Blaine Anderson végzett az első helyen.

Volt kalandja lánnyal is, de alapvetően egy Kurt nevű srác volt a szerelme, akinek a vívódása komoly téma volt az első pár évadban – ami akár segítséget is nyújthatott a hasonló helyzetben lévő tinédzsereknek.

Darren Criss mint Blaine Anderson Forrás: FOX

Kurt (Chris Colfer) egyébként a második lett ugyanezen a listán, a dobogóra pedig felfért még a Fiúk a klubból főhőse, Brian Kinney is, akit Gale Harold alakított. Az öt évadot megért sorozat egy brit széria remake-je volt egy melegközösség mindennapjairól – ahogyan később az L is, csak annak középpontjában leszbikus nők álltak.

Melegek természetesen olyan sorozatokban is fel-feltűnnek, amelyek nem kifejezetten az ő élethelyzetüket hivatottak bemutatni.

Emlékezetes karakter volt például a Sírhant művek temetkezési vállalkozója, David Fisher, akit Michael C. Hall alakított igen meggyőzően: a figura minden gyötrődése ellenére szimpatikus volt, drukkolni tudott neki a néző, hogy megtalálja a boldogságot az embere mellett.

David Fisher és párja a Sírhant művekben Forrás: HBO

Eléggé komplex karakter volt a Született feleségek-ben Bree fia, Andrew (Shawn Pyfrom) vagy a Vészhelyzet-ben a leszbikusságát sokáig takargató Kerry Weaver (Laura Innes) is, meleg szereplők azonban nemcsak drámai viszonylatban, de vígjátéksorozatokban vagy akár rajzfilmsorozatokban is megjelenhetnek – gondoljunk csak a Modern család párjára vagy a Jóbarátok-ban Ross leszbikus exfeleségére, Carolra, illetve Mr. Burns asszisztensére, Smithersre a Simpson család-ban.

Akadnak magyar versenyzők is

A magyar tévétörténetben Bajor Imre Szomszédok-beli figurája, Oli úr volt az első meleg karakter, bár ez sohasem volt így kimondva a sorozatban, csupán a beszédmódja, gesztusai és szavai alapján lehetett erre következtetni. A széria alkotója, Horváth Ádám "félmeleg"-nek nevezte a fodrászt, aki

Az emlékezetes figuráról a rendező mellett Bajor is mesélt annak idején az Origónak, ezt itt olvashatja.

A következő hazai mérföldkő a Barátok közt-höz kötődik, itt jelent meg Hoffer Misi (Halász Gábor), akinek megalkotásánál – Oli úrral ellentétben – nem a sztereotípiákra játszottak rá. Nagyon is emberinek mutatták a másságával birkózó srácot, amivel talán segítettek is azon, hogy javuljon a homoszexualitás társadalmi megítélése.

A Hoffer Misit játszó Halász Gábor politikusnak állt Forrás: Origo

A Barátok közt-ben jelenleg is van olyan karakter (Tóbiás – Józan László), aki melegként érkezett a napi sorozatba, és vele kapcsolatban is felmerültek olyan társadalmi problémák, mint például a munkahelyi diszkrimináció. Akárhogy is, az olyan kényes témákban, mint a homoszexualitás, a tévéseknek mindig körültekintően kell eljárniuk, hiszen a képernyőn látottakra sokan tekintenek mintaként.