Nem lehet elhanyagolni a tényt, hogy biszexuális

Lee Pace Halt and Catch Fire - CTRL nélkül
Vágólapra másolva!
Június 1-jén folytatódik a második évaddal az AMC Halt and Catch Fire – CTRL nélkül című sorozata, amelynek egyik főszereplője a Halottnak a csók-ból és A hobbit-ból is ismert Lee Pace. A színész az Origónak mesélt a karakteréről, első számítógépes élményeiről és gyerekkoráról, búcsúzóul pedig azt is megígérte, hogy a következő útja Magyarországra vezet majd.
Vágólapra másolva!
  • Nem lehet elhanyagolni a tényt, hogy a karaktere biszexuális
  • Sokat hallgatja a nyolcvanas évek zenéit, Michael Jacksonra és New Orderre pörög
  • Steve Wozniakról kiderült, hogy rajong a sorozatért
  • Muszáj a technikával jó viszonyban lenni
  • A hobbit emlékezetes volt, közel-keleti gyerekkoráról csak villanások maradtak

A karaktered, Joe MacMillan elég zűrösen zárta az első évadot, a történet szerint azonban azóta eltelt egy év. Merre tart a második évadban?

Próbálja átértékelni a dolgokat, megérteni a saját motivációit, és azok mentén haladni tovább. Amolyan életközépi válságba esik, elgondolkodik azon, hogy eddig helyesen cselekedett-e. Abban már biztosan tévedett, hogy mindenki utálja őt, szóval megpróbál az emberekkel kicsit jobban bánni – egy nőt is beenged az életébe, ami nála nagy dolog.

Lee Pace újabban Joe MacMillanként látható a tévében Forrás: AMC

A sorozatról

A Halt and Catch Fire – CTRL nélkül a személyi számítógépek hőskorába, a nyolcvanas évekbe vezet vissza, amikor a szakemberek között azért folyt a verseny, hogy létrehozzák a korszak leghatékonyabb számítógépét. Lee Pace játssza Joe MacMillant, aki az IBM volt alkalmazottjaként a cég gépeit próbálja lemásolni új munkaadójának – az első évad végén azonban felgyújt egy teherautónyi PC-t, tönkretéve ezzel sokak munkáját.

Ha az interneten rákeresel Joe MacMillan nevére, az első találatként megjelenő cikk szerint jelenleg ő "a szexuális szempontból legérdekesebb karakter" a tévében. Mit gondolsz erről?

Érdekes. Mármint nem gondolnám, hogy ez lenne a leginkább szembetűnő a figurában, de persze nem lehet elhanyagolni a tényt, hogy biszexuális. Szerintem ez is olyasmi nála, mint a jó és a rossz közötti harc a fejében, egyszerűen

nem tudja és nem is akarja egyértelműen eldönteni, hogy melyik oldalra álljon.

Amitől érdekesebb lesz a történet, hogy a nyolcvanas években járunk, amikor az AIDS terjedése – vagyis inkább a betegség közmegítélése – bizalmatlanná tette azokat, akik azonos neműekkel való kapcsolatra vágytak. Ezt egy finom mellékszálban ábrázoltuk is a sorozatban.

Nem tudja eldönteni, hogy a jó vagy a rossz oldalra álljon Forrás: AMC

Van, amit irigyelsz az általad játszott figurában?

A tökösségét. Még ha nem is biztos abban, hogy jól fog elsülni, amibe belevág, akkor is megcsinálja.

A sorozat másik szereplője, a Cameron Howe-ot játszó Mackenzie Davis mesélte, hogy nyolcvanas évekbeli zenékkel hangolódott a szerepre. Neked volt valami hasonló trükköd?

Nevetni fogsz, de én is sokat hallgattam a nyolcvanas évek zenéit. Amúgy is szeretem azt a korszakot, zeneileg igen sokszínűnek tartom, miközben mindenféle stílusban születtek remekművek.

A széria alapvetően a személyi számítógépek hőskorát idézi meg. Mennyi kutatást végeztél a témában, miután megkaptad a szerepet?

Szerencsére van egy nagyon profi, szakértőkből álló csapatunk, amelynek tagjai remekül felkészítettek, nem kellett magamtól utánajárnom a dolgoknak. Volt viszont egy nagy élményem, találkozhattam Steve Wozniakkal is (az Apple társalapítója – a szerk.), akiről kiderült, hogy nagy rajongója a sorozatnak.

Szakemberek készítették fel a szerepre Forrás: AMC

A nagy gyártók közötti versengés bemutatása tipikusan amerikaivá teszi a történetet, szerinted az európaiakat mennyire vonzza be a sztori?

Persze, az Egyesült Államokból indult az iparág, és a központja még most is itt van, de szerintem a történet csak annyiban amerikai, hogy itt játszódik, és amerikai emberek szerepelnek benne.

A sorozat nem is annyira a technológiai harcról, hanem a mögötte lévő emberi tevékenységről szól,

a versenyben részt vevő különböző személyiségekről, azok szándékairól, céljairól. Ez pedig Európában, sőt az egész világon érdekes lehet.

Neked milyen a viszonyod a technikával?

Muszáj, hogy jó legyen vele a viszonyom, hiszen körbevesz bennünket, ma már nem nagyon lehet kiküszöbölni a technikát. A Halt and Catch Fire jól bemutatja, hogyan indult ez az egész, emlékszem, nekem is óriási öröm volt, amikor megkaptam az első Nintendómat. Aztán Atari meg Commodore gépeken játszottam a ma már kezdetlegesnek számító játékokat, gyakorlatilag

Ahhoz a generációhoz tartozik, amely már belenőtt a technikai környezetbe Forrás: AMC

Hány évad van még ebben a történetben? Te mennyit vállalnál?

Bármennyit. Remélem, sokáig fog még menni a sorozat, nekem nagyon nagy élmény benne dolgozni.

Mi áll egyébként a legközelebb hozzád: a tévé, a film vagy a színház?

Igazából nincs preferenciám, mindig az adott munka minősége határozza meg, hogy mennyire érzem magam jól benne. A színpadon estéről estére kell teljesítenem, a tévében hétről hétre, a filmnek pedig korlátozott az ideje, így mindegyik más jellegű koncentrációt igényel, de alapvetően mindegyiket szeretem.

Mindegy neki, hogy film, tévé vagy színház Forrás: AMC

És ha a történet stílusát nézzük? Közelebb áll hozzád a Halt and Catch Fire realitása, mint, mondjuk, a Halottnak a csók fantasztikus világa?

Nem nagyon tudok ilyen szempontból különbséget tenni a szerepek között, hiszen

Úgy értem, ez Joe MacMillan és a többi szereplő valósága, az én világomtól eléggé különbözik. Színészként inkább az adott figura személyiségét kell magamévá tennem, mintsem azt a környezetet, amelyben létezik – a karakterjegyek pedig az eltérő közeg ellenére is lehetnek hasonlók, vagy fordítva, hasonló közegben is lehetnek ellentétesek.

A Halt and Catch Fire – CTRL nélkül egyik promóképe Forrás: AMC

Van azért olyan a munkáid közül, amelyik különösen közel áll a szívedhez?

Ha egyet ki kéne emelni – természetesen a mostanin kívül –, akkor az A hobbit. (Ott Thranduilt, az elfkirályt játszotta – a szerk.) Peter Jacksonnal fantasztikus volt dolgozni, és ott például a környezet is hatással volt rám, az új-zélandi tájban szinte tényleg Középföldén éreztem magam.

A gyerekkorod egy részét a Közel-Keleten töltötted, az milyen hatással volt rád?

Az édesapám dolgozott ott egy ideig mérnökként, miatta költözött a család. Akkor még kicsi gyerek voltam, nem sok mindenre emlékszem, csak egy-egy kép szokott bevillanni a tájról. Inkább a családomra emlékszem, ők vettek körül ott is.

Magyarországon vagy a környéken jártál már esetleg?

Még nem, de sok jót hallottam róla. Most éppen Kínába indulok nyaralni, de

Lee Pace 1979-ben született, pályája során kétszer jelölték Golden Globe-díjra, egyszer pedig Emmyre. A tévénézők a Halt and Catch Fire – CTRL nélkül mellett a Halottnak a csók főszerepéből is ismerhetik, de olyan filmekben is játszott, mint A hobbit-trilógia, A galaxis őrzői vagy az Alkonyat: Hajnalhasadás – 2. rész.

A Halt and Catch Fire – CTRL nélkül második évadja egy nappal az amerikai premier után, június 1-jén indul az AMC magyar adásán.