Top 10: a legemlékezetesebb prostik a tévéből

Jennifer Love Hewitt, Ügyféllista
Vágólapra másolva!
Az irodalom- vagy a filmtörténet prostituáltjait nehéz lenne mind felsorolni, a tévésorozatokban viszont sokkal kevesebb olyan szereplővel találkozni, aki a legősibb foglalkozást űzi. Vannak azonban köztük is érdekes karakterek, titokban praktizáló családanya, szexrabszolgaságra kényszerített úrilány, nappalos kurva meg egy férfi is.
Vágólapra másolva!

A Bűn és bűnhődés Szonya nevű szereplőjével Dosztojevszkij gyakorlatilag megteremtette az irodalomban a nemes lelkű prostituált toposzát, de például a perditaköltészet is a könnyű erkölcsű nőket méltatta, és olyan művek is szépirodalommá nemesülhettek, mint az Egy kis bécsi kurva emlékezései.

A teljesség igénye nélkül is látható, hogy rengeteg örömlánnyal találkozhatunk a könyvek lapjain – akárcsak a filmekben, az IMDb-n még százas lista is van fent a témában. De lássuk a tévés felhozatalt, hogy a képernyőn miféle prostituáltak fordultak már meg.

Samantha Horton (Jennifer Love Hewitt) – Ügyféllista

Az Ügyféllista hősnője egy anyuka, aki egyedül neveli három gyermekét, így nincs könnyű anyagi helyzetben. Munkát vállal egy masszázsszalonban, hamar kiderül azonban, hogy a vendégek többet várnak tőle – ő pedig némi vívódás után meg is adja nekik, hogy el tudja tartani a gyerekeit. Persze gondosan vigyáz rá, hogy ne tudódjon ki a dolog, egy kisvárosban azonban nincs könnyű dolga.

Masszőznek készült, prosti lett belőle Forrás: AXN

Belle (Billie Piper) – Egy call girl titkos naplója

Egy Belle de jour, vagyis A nap szépe néven írogató nő blogján és az abból megjelent könyvön alapul az Egy call girl titkos naplója – ennek főszereplője a fiatal lány, aki Belle néven London legkeresettebb luxusprostijává válik, miközben a hétköznapokban egy átlagos lánynak mutatja magát. 2009-ben derült ki, hogy az írói név mögött Brooke Magnanti áll, aki egyetemi évei alatt valóban dolgozott call girlként.

Az Egy call girl titkos naplója egyik plakátja Forrás: Showtime

Alex Udinov (Lyndsy Fonseca) – Nikita

A Nikitának segítő nő egy milliárdos iparbirodalom örököse, apja halála után azonban egy egykori üzlettárs eladja őt szexrabszolgának. Nem elég, hogy akarata ellenére kényszerítik prostitúcióra, még mindenféle drogokkal is tömik, az így kialakult függősége pedig a későbbiekben is okoz neki problémákat.

Alexet kényszerítették, nem magától ment örömlánynak Forrás: CW

Patty Weemzer (Dale Dickey) – A nevem Earl

Patty a „nappalos kurva” A nevem Earl című sorozatban, ami annyit tesz, hogy csak napközben fogadja a kuncsaftokat – akik rendre a legzüllöttebb és legperverzebb alakok közül kerülnek ki, miután Patty már eléggé le van robbanva. Már a pilotban fontos szerepet kap, Earl és Randy ugyanis befizetik nála egy körre az egyik haverjukat, akiről még nem tudják, hogy meleg.

Patty eléggé elhasználódott már Forrás: NBC

Wendy S. (Julia Minesci) – Totál szívás

A Totál szívás, Breaking Bad egyik szereplője a methfüggő Wendy, akinek az arcán már igencsak látszik a folytonos szerhasználat. Egy motel parkolójában várja vendégeit, köztük Jesse-et, aki más munkákra is szívesen kibéreli a lányt: van, hogy arra kéri, szolgáltasson neki alibit, máskor pedig a nőnek mérgezett hamburgereket kell leszállítania a rivális dílereknek.

Wendynek nem tett jót a meth Forrás: AMC

Laura Palmer (Sheryl Lee) – Twin Peaks

Laura Palmer meggyilkolása indítja a Twin Peaks-et, és az elején egy kedves és népszerű lány képe rajzolódik ki, akit a kisvárosban mindenki szeretett. Ahogy azonban halad előre a történet, kiderül, hogy Laura kettős életet élt, amellett, hogy kokainfüggő volt, a One Eyed Jacks nevű, kaszinóként is üzemelő kuplerájban is dolgozott.

Félreismerték a kisvárosban Forrás: ABC

Sydney Andrews (Laura Leighton) – Melrose Place

A Melrose Place lakóparkjában is akad egy nő, aki egy ideig abból keres némi pénzt, hogy eladja a testét. A sorozat elején amúgy is egy könnyűvérű nőnek tűnik, akinek megkérdőjelezhető az értékrendje – többek között a nővére pasijával, Michaellel is összekavar – később azonban megmutatja más oldalát is, jóval árnyaltabbá válik a karaktere.

A nővére pasijával is összejött Forrás: FOX

Yvette Carte-Blanche (Vicki Michelle) – Halló, halló!

A központi kávézó pincérnője, akinek a tulaj, René az egyetlen igaz szerelme – a sorozat végén el is szöknek együtt –, ez azonban nem akadályozza meg abban, hogy másoknak árulja a testét. Miután a történet a második világháború idején játszódik, Yvette nem pénzt kér a szolgáltatásaiért, hanem mindenféle hiánycikket, benzint, cukrot, vajat.

Yvette a Halló, halló! főcímében Forrás: BBC

Darla (Julie Benz) – Buffy, a vámpírok réme

Darla a Buffy, a vámpírok rémé-ben és annak spin-offjában, az Angel-ben is megjelenik. A tizenhatodik században született, és hamar rájött, hogy prostituáltként remekül meg tud élni – nem számolt azonban azzal, hogy elkapja a szifiliszt. Bele is halna, ha a mestere nem változtatná vámpírrá, hogy a következő évszázadokat ártatlan emberek kínzásával töltse.

A tizenhatodik században született, de jól tartja magát Forrás: WB

Ray Drecker (Thomas Jane) – Hung – Neki áll a zászló

A végére hagytuk összeállításunk egyetlen szereplőjét, aki férfiként űzi a legősibb mesterséget. Ray Drecker egy középiskolai kosáredző, akit eléggé alulfizetnek, és még biztosítása sincs, így nagyon nehéz helyzetbe kerül, amikor leég a háza. Jó barátja, Tanya segítségével vág bele a prostitúcióba, hasznosítva adottságát, miszerint óriási farka van.

Az egyetlen férfi a listán Forrás: HBO