Nem tűrték sokáig a vérfertőző családot és a házi szexvideót

X-akták Home című betiltott epizód
Vágólapra másolva!
A tévétörténetben akadnak olyan sorozatepizódok, amelyeket a rajongók sosem, vagy csak nagy késéssel láthattak, mert a producerek letiltották a sugárzását. Többek között az X-akták-ban, a Hannibal-ban, a Star Trek-ben vagy az Egy rém rendes család-ban is találunk ilyen részt, de vajon miért döntöttek úgy a csatornánál, hogy nem adják le?
Vágólapra másolva!

Egy-egy epizód betiltásának különféle okai lehetnek, a leggyakrabban az, hogy túl erőszakosra vagy szexuálisan túlfűtöttre sikeredett, ami a producerek szerint már megfeküdheti a nézők gyomrát. Olyan is előfordul azonban, hogy egy aktuális tragédia miatt, kegyeleti okokból napolnak el egy részt, lássunk pár konkrét példát!

X-akták

A Home című 1996-os epizód egy rémisztő családot mutat be, akik egy tanyán élnek különféle testi deformáltságokkal, a fiúk pedig vérfertőző kapcsolatot tartanak fenn az anyjukkal, akinek mind a négy végtagja hiányzik.

Csak egyszer merték megmutatni a srácokat Forrás: FOX

Ennyi aberráltság már sok volt a producereknek, de azért adásba engedték, csak az ismétléseket tiltották le, a sorozat történetében példátlan módon. A széria hívei nem hagyták annyiban a dolgot, 1997-ben az FX X-akták-maratonján a legjobb epizódnak szavazták meg. Mutatunk is egy előzetest, amelyet egy rajongó készített.

Egy rém rendes család

Könnyedebb vizekre evezve, az Egy rém rendes család-nak is volt egy epizódja, amely tizenhárom évvel az elkészülte után került a nézők elé – a FOX akkori vezetősége ugyanis attól tartott, hogy túl sok szex, vagyis inkább arra való utalás van benne. Az I’ll See You In Court című epizódot így csak 2002-ben láthatta az amerikai közönség, de még akkor is kihúztak belőle négy, durvának tartott sort.

A sztori szerint Peggy és Al egy motelben talál egy felvételt, amelyen a Rhoades házaspár szexel. A látványtól Bundyék is kedvet kapnak, de őket is felveszik videóra, így szomszédjaikkal együtt beperelik a motelt – hogy aztán a bíróságon egyedül maradva is egymásnak essenek, amit persze szintén rögzít a biztonsági kamera.

Balu kapitány kalandjai

Még egy rajzfilmnél is előfordulhat, hogy valamit túl soknak tartanak a producerek, így volt ez a Balu kapitány kalandjai utolsó epizódjánál is, amelyet az első sugárzás után egyből levettek a műsorról. A Flying Dupes című részben Balunak egy olyan csomagot kell leszállítania, amelyről kiderül, hogy egy bomba – a cenzorok szerint a téma összekapcsolható a terrorizmussal, ezért állították le, pedig tíz évvel 2001 előtt készült.

Simpson család

A The City Of New York vs. Homer Simpson című részt viszont már a 2001. szeptember 11-i terrortámadás miatt vették le több évre a műsorról, nem találták ugyanis helyénvalónak, hogy az 1997-es epizódban Homer még a World Trade Centerben talál egy mosdót. Az ominózus epizódot csak mostanában kezdték el újra adni az amerikai tévék.

Buffy, a vámpírok réme

A Buffy, a vámpírok réme hasonlóba szaladt bele, az Earshot című résznek egyszerűen rossz volt az időzítése, kegyeleti okokból nem került adásba. A történetben egy középiskolás szerepel fegyverrel, az epizód pedig eredetileg a Colombine iskolai mészárlás után egy héttel került volna adásba – így viszont csak öt hónap múlva merték bemutatni.

Hannibal

A magyar származású Peter Medak rendezte az első évad Oeuf, vagyis Tojás című részét, amelyet az Egyesült Államokban nem adtak le, de nálunk például lement. A történet agymosott gyerekekről szól, akik egy nő irányításával követnek el gyilkosságokat, ami önmagában is elég borzasztó, de nem emiatt vették le a műsorról, hanem mert nem sokkal az adás előtt történt a robbantás a bostoni maratonon. Tévében később sem adták le az epizódot, csak iTunesra pakolták fel.

Star Trek

A Star Trek-ben több olyan epizód is volt, amely sok volt a BBC producereinek: az Egyesült Királyságban az eredeti, hatvanas évekbeli sorozat négy részét is évekre letiltották a tévéből, csak rajongói találkozókon lehetett találkozni velük. Az indok: szörnyű kínzásokat, szadista jeleneteket mutatnak be, amelyek megzavarhatják a nézők nyugalmát.

A Miri című részben (a fenti videón) Kirk kapitány gonosz gyerekekkel találkozik, a Whom The Gods Destroy-ban egy alakváltóval gyűlik meg a baja az Enterprise legénységének, a The Empath egy nőről szól, aki képes átérezni mások fájdalmát, a Plato's Stepchildren pedig egy szadista fajt mutat be, amely az ókori görögök eszményeire alapozza társadalmát.