Demcsák Zsuzsa a Bochkor-ügyről: Ilyennek nem szabadna megtörténnie

Demcsák Ssuzsa
Vágólapra másolva!
A múlt héten Bochkor Gábor az Önindítóban poénkodott a nőket érintő erőszakkal kapcsolatban, és többek között Demcsák neve is felmerült: a Mokka műsorvezetője először beszélt nyilvánosan az incidensről. A rádiós később bocsánatot kért tőle, azt mondta, nagyon kedveli őt, de úgy érzi, ez a műsorblokk akkor is elhibázott volt.
Vágólapra másolva!

Nők elleni erőszak, szerepük a médiában és a közéletben: a legfontosabb témák, melyeket a Koktél a paradicsomban – Ádám és Éva XXI. századi problémái címmel tartott nőnapi kerekasztal beszélgetésen vetődtek föl. A három résztvevő véleménye szerint fontos, hogy a nők médiabeli szerepéről több szó essen nyilvános beszélgetéseken.

Demcsák Zsuzsa több fronton is érintett volt a kerekasztal-beszélgetés témáiban, hiszen közel húszéves médiakarrierje során egyaránt tapasztalt hideget, meleget, továbbá a volt férje megnyilvánulásaival állandó szereplője volt a bulvárlapoknak. A külvilágnak, a férjének, a gyerekeinek, bárkinek a véleménye fontosabb volt, mint az, hogy ő mit akar – vélte. Szerinte ha valaki elfeledi a megfelelési kényszert, az már fél siker az ember életében. Megfogalmazása szerint ő az a típusú nő, aki „maga ejti el a mamutot, viszi haza, majd dolgozza fel a gyerekeivel együtt".

Demcsák Zsuzsa szerint jó lenne, ha a férfi vadászna, a nők meg maradhatnának nők Forrás: Athenaeum Kiadó - Bach Máté

„Sokat változtunk, és nem tudom, hogy jó irányba-e, mert olyan jó lenne néha gyengének lenni, csak úgy figyelni, és csak a család tüzével foglalkozni, és nem mindennap nőként vadászatra menni. A férfiaknak tudatosabban kellene élniük, gondolkodniuk. Mi sokkal többet teszünk azért, hogy fejlődjünk, hogy változzunk, hogy alkalmazkodjunk, de ettől még sok minden nem a mi feladatunk" – vélekedett.

Bochkor bocsánatot kért

Mint korábban hírt adtunk róla, a Music FM Önindító című műsorában Bochkor Gáborék kissé újraértelmezték a „Szőke vagy gyereket szeretnél tőle?" nevezetű játékot, és szerencsétlen módon „Szőke vagy ütnéd?"-re változtatták. A viccesnek gondolt verbális játékban többek között Demcsák Zsuzsa nevével is poénkodtak, ami a családjában történtek ismeretében igen ízléstelenre sikeredett, és a Magyar Nők Szövetségének vendégei körében egyöntetű ellenszenvet váltott ki. Demcsák itt először reagált az elhangzottakra.

Demcsák pereskedik volt férjével Forrás: Athenaeum Kiadó - Bach Máté

„Néha szélmalomharcot vívok. Tizennyolc éve dolgozom a médiában, és azt látom, hogy itt a nők megítélése semmit nem változott... Miután elhangzott ez a műsorban, elkezdtek keresni az újságok. Én magam nem hallottam a műsort, mert én is adásban voltam. Miután végeztem, felhívtam őt, és beszéltünk, mert nem a médiában akartam rendezni. Bochkor őszintén bocsánatot kért, ő elmondta a maga részét, majd én is elmondtam a magamét. Elfogadtam és elbúcsúztunk harag nélkül. Ő nagyon kedvel engem én is nagyon kedvelem őt. Persze ilyennek akkor se szabadna történnie a médiában" – jelezte.

Alig vannak női vezetők

A beszélgetés során Viola Szandra elmondta, hogy a nyilvánosság vagy a média bármely területén sok probléma van a testfelfogással: „Sok helyre hívnak, hogy beszéljek a testhez való viszonyomról, és a velem szemben megfogalmazott kritikáknak is ez az egyik alapja."

Pataki Éva Balázs Bála-díjas írónő szerint minden területen diszkrimináció van, Magyarországon pedig különösen rossz a helyzet. „Ilyen rossz arány a felső vezetésben sehol nincs! A gazdasági vezetők és politikai vezetők körében nincsenek nők itthon" – vélekedett.