Hét dolog, amit nem tudott a Pirx kalandjairól

Pirx kalandjai
Vágólapra másolva!
1972-ben mutatták be a Pirx kalandjai című magyar sci-fi sorozatot, amelyből a legtöbben valószínűleg csak a díszletekként használt háztartási eszközökre emlékeznek. De kik voltak a rendezők? Mi lett a női főszereplővel? Melyik magyar színész kezdte itt a pályáját? Minden kiderül.
Vágólapra másolva!

1. A Pirx kalandjai Stanislaw Lem írásai alapján készült, a Pirx pilóta kalandjai című novelláskötetből. A gyűjtemény a sorozat után pár évvel egy egész estés filmet is ihletett, ez volt a lengyel–orosz koprodukcióban készült Test pilota Pirxa, amely a magyar forgalmazásban a Robotokkal a Szaturnusz körül címet kapta.

2. A Pirx kalandjai volt talán az első magyar produkció, amelyben a bluebox technikát használták, vagyis a kék háttér előtt felvett eseményeket utólag helyezték más környezetbe. A megvalósításon ma már csak mosolyogni lehet, a kozmoszban lebegő, felnagyított citromfacsarók és az űrhajós akadémia előtt parkoló, egyértelműen felismerhető matchboxok nem igazán tették hitelessé a látványt.

3. A gyatra látványvilág ellenére az egyik író-rendező, Rajnai András teljesen beleszédült a trükkökbe, egy évvel később elkészítette például a Pokol – Inferno című tévéjátékot, melyben akkor újnak számító, elektronikus trükköket alkalmazott. Közben váltig hangoztatta, hogy a filmgyártás új szakaszába érkeztünk, amikor az emberi fantázia már teljesen szabadon szárnyalhat, nem köti gúzsba a megvalósíthatatlanság súlya – a tárgyban még nemzetközi konferenciát is szervezett Budapesten.

4. A sorozat másik rendezője Kazán István volt, aki a szakmában inkább színházi munkáival vált ismertté, a hatvanas években a József Attila Színház főrendezője, 1973-tól 1977-ig pedig a Budapesti Gyermekszínház igazgatója volt. A Fészek Művészklubban jelenleg is működik egy kamaraszínház, amely az ő nevét viseli.

5. A széria női főszereplője, a Pirx szerelmét alakító Sunyovszky Szilvia a kilencvenes években már inkább politikai tevékenységével tűnt ki, 1998-ban a KDNP jelöltjeként indult az országgyűlési választásokon, majd pár évig a Fidesz elnöki tanácsosa is volt. Feleségül ment Fekete Györgyhöz, 2013-ban pedig megjelentette önéletrajzi könyvét Csak semmi titok címmel.

6. Szakácsi Sándor a Fehér sereg című főiskolai vizsgafilm után a Pirx kalandjai-ban kapta első tévés munkáját, ami után számos tévéfilm mellett olyan szériákban is vendégszerepelt, mint a Linda vagy a Kisváros. A sci-fi sorozatban egy kadétot alakított, de csak egy epizódban jelent meg.

7. Egy-egy részben számos, akkor már ismert vagy azóta ismertté vált színész is feltűnt, akire nem pont a Pirx kalandjai-ból emlékszünk: Sáfár Anikó, Básti Lajos, Blaskó Péter, Fülöp Zsigmond, Izsóf Vilmos, Márkus László, Sinkovits Imre, Szilágyi Tibor, Tordy Géza, Ujlaky László, Zenthe Ferenc.

+1 A sorozat a magyar underground hip-hop két ismert alakját is megihlette, Bobakrome Závada Pál fiával, az Újonc néven alkotó Závada Péterrel állt össze a P.I.R.X. című számra.