Anger Zsolt: Melegszívű, önző görény a figurám

Fapad sajtótájékoztató és mini-interjúk a Duna TV stúdiójában 2014 augusztus 25-én
Fapad sajtótájékoztató és mini-interjúk a Duna TV stúdiójában 2014 augusztus 25-én
Vágólapra másolva!
Az M1 új, saját gyártású sorozatának egyik főszereplőjét, Szemlő Róbertet, az Air Horse légitársaság vezérigazgatóját Anger Zsolt alakítja. A színész szerint a Fapad sikerét a forgatókönyv, a szerethető archetípusok, és a jól működő színészgárda garantálja. Mint a forgatás lezárultával az Origónak elmondta, eddig a színészek szórakoztak, október 5-től nevessenek a nézők.
Vágólapra másolva!

Egy karakter megformálásának az a titka, hogy az ember saját külső és belső tulajdonságait tárja fel és formálja a szerephez, az önazonosság mellett pedig a sikert a színészek összhangja adja. "A sorozat szereplői inkább archetípusok és nem csupán karakterek. Bár tulajdonságaiban nem sokban hasonlítok az általam alakított Szemlő Róbertre, ebben a szerepben is megtalálom önmagam. Illetve Szemlő Róbertet saját magamban. Gigor Attila forgatókönyvíró és rendező A nyomozó című filmje óta nem találkoztam olyan forgatókönyvvel, amit elolvasva az az érzésem támadt volna, hogy ez olyan, amilyennek lennie kell, egyszerűen zseniális. Litkai Gergely és Vinnai András olyan archetípusokat keltettek életre, mint Milne a Micimackó -ban. A meseíró Micimackó és barátai a történetébe tömörítette az összes emberi gyarlóságot és erényt. Azért olyan fantasztikus és örökéletű, mert mindenki magára ismer általa: a világon vannak Fülesek, Kangák, Malackák és Micimackók."

Tulajdonságaiban nem igazán hasonlít Szemlő Róbertre Forrás: Szabó Gábor

"A Fapad szereplői szintén szeretnivaló, esendő, olykor gyarló álmodozók, akikben mindenki felismerheti magát, és jót nevethet saját magán. Szemlő Róbert az AirHorse légitársaság vezérigazgatója a szociopataságig önző, elviselhetetlen alak, aki ennek ellenére csupa szív és szeretet, nem lehet rá haragudni. Egy melegszívű, önző görény" - részletezte.

Úgy véli, hogy egy alakítás, legyen az dráma vagy komédia, akkor lesz élvezhető, ha az ember azokat a tulajdonságokat, amelyeket a karakter diktál, magában találja meg. Ha nem sztereotípiákat akar eljátszani, hanem magában keresi meg saját szomorúságait, esetlenségét, gyarlóságait vagy erényeit. "Nem valaki más bőrébe kell bújni, hanem saját bőrünkből kell bátran kibújni. Azokat a mentális állapotokat és karakterjegyeket, amelyeket Szemlő Róbert visel, magamban próbálom megtalálni és beletömöríteni a karakterbe."

A Fapad szereplőivel könnyen tud azonosulni a néző Forrás: Szabó Gábor

A színészek széles palettáról lettek kiválasztva, a forgatókönyv mellett a másik fontos dolog egy sorozat sikerénél a szereposztás. "Azt is figyelembe kell venni, hogy az önazonosság mellett a színészeknek passzolniuk kell egymáshoz is. A 22 főszereplő és a közel 80 epizodistából álló csapatot a kreatív vezetőként is működő Litkai Gergely állította össze, nagyon jó érzékkel. Orientális világkép szerint működünk, ennek a csapatnak a része vagyok, és együtt adjuk az összképet, ami a legjobb keverék."

"Úgy érzem, egy olyan színvonalas komédiasorozat született, amely megállja a helyét bárhol a világon, és a magyar nézők biztosan felismerik a groteszk eszközökkel bemutatott hazai valóságot. Igényességét tekintve az is lehetséges, hogy export terméket gyártottunk. A mai magyar valóságot a groteszknek és az abszurditásnak egy olyan torz tükrén keresztül ábrázoljuk, hogy mindenki jóízűt tud majd nevetni. Gogol óta tudjuk, hogy ha igazán jót nevetünk, akkor általában mindig magunkon nevetünk. A különösen terhelt hétköznapokon, amikor mindenféle nyomás nehezedik mindnyájunkra, jót fog tenni az a 26 perc, mikor leülünk a képernyő elé és az AirHorse légitársaság hajmeresztő és fergeteges kalandjait élvezzük. Nem a bohóckodás a sorozat célja, hanem egy groteszk ábrázolása 21. század eleji Magyarországnak. A Fapad nem puszta talpcsiklandozás, hanem egy elgondolkodtató társadalmi szatíra is" - mesélte.

A sorozat társadalmi szatírának készült Forrás: Szabó Gábor

A forgatások jó hangulatban teltek, sokszor nevetésbe fulladt a jelenet és le kellett állítani a kamerát, mert az operatőrök is a könnyeikkel küzdöttek. „A Fapad egy olyan vígjáték, ami szituációs füzérként is felfogható, az epizódok önmagukban is megállják a helyüket. A légitársaság alapításától kezdődik a történet, de menet közben is könnyű lesz bekapcsolódni, hiszem, hogy hétről hétre egyre több nézője lesz a sorozatnak."

A nézőknek bizonyára lesznek kedvenceik a karakterek között, a sorozat szereplői egytől egyig szerethetők. "Nagy összeggel le merném fogadni, hogy a Dumaszínházból ismert Tóth Szabolcs és Galló Ernő, akik erdélyi komikus színészek, nagyon sok rajongót fognak begyűjteni. Egy erdélyi testvérpárt alakítanak, akik repülőgépszerelők az AirHorse légitársaságnál. Azt tudni kell, hogy a székelyföldiek tudnak úgy beszélni, hogy a pesti fül nem érti még a témát sem, hogy miről van szó. Ebből aztán rengeteg humoros szituáció fakad és természetesen a finom erdélyi pálinka is jelentős szerepet játszik egynémelyik epizódban. Egyébként Litkaiék kérésére ők maguk írták saját szövegeiket, úgyhogy valódi autentikus 'székely dumákat' löknek majd a sorozatban. Velük kifejezetten katasztrófa volt a munka, többet röhögtünk, mint dolgoztunk. Sajnos véget ért a forgatás. Most a nézőkön a sor. Röhögjenek velünk, rajtunk és persze saját magukon október 5-től minden vasárnap este az M1-en."