Ha tényleg jó, megszűnik a külvilág

Született feleségek játék, PC game
Született feleségek játék
Vágólapra másolva!
Októberben jelent meg az Éghasadás című tévésorozat alapján készült PC-s játék, amelyben túlélőként kell küzdeni a játékosoknak, látványos megoldásokkal legyőzve az érkező támadásokat. Szintén a hónapban debütál a The Voice zenei tehetségkutató játékverziója, ami sokkal inkább hasonlít majd az ismert vetélkedőre, mint egy szokványos karaokéra. Nem újdonság, hogy ilyen típusú sorozatadaptációk születnek, szinte nincs olyan sikeres sorozat, aminek ne lenne legalább egy PC-s, Play Station-ös vagy Xbox-os játékverziója. 
Vágólapra másolva!

A sorozatjátékok kezdetben nem tartoztak az igényes, látványos grafikájú és élvezetes játékok kategóriájába, a készítőknek elég volt annyi, hogy az ismert karaktereket használták, ezzel megnyerve a rajongókat. Mocsáry József,a GameStar főszerkesztője az Origónak elmondta, hogy a múltban divat volt leszólni ezeket, és ez a trend nem is volt alaptalan, mivel a kiadók nem fordítottak túl nagy figyelmet a minőségre, hisz a nem túl tájékozott vásárlók megvettek minden olyan játékot, melyben kedvencük neve felbukkant. "Ez a hozzáállás nem igazán változott, a Telltale az egyetlen fejlesztő, aki képes olyan játékot készíteni, mely méltó módon mutatja be a legsikeresebb tévésorozatokat ebben a műfajban" -vélekedik.

A játékban mi irányítjuk a történetet

A legtöbb játék kipróbálását követően a játékosok csalódnak, hiszen Mocsáry szerint egy rosszul sikerül adaptáció roppant lehangoló tud lenni. Minőségi tartalmat viszont mindenki szívesen lát viszont a monitoron, ezért is kap például a The Walking Dead játék egyaránt jó kritikákat az újságíróktól és a vásárlóktól. Jó példaként a szakember ennek a játékváltozatát emeli ki: "A második évad fut éppen, de érzelmileg még mindig tud meglepetéseket okozni. A tévéképernyő előtt passzív szereplői vagyunk a cselekménynek, egy játékban viszont nekünk kell dönteni arról, hogy két pozitív szereplő közül ki maradjon életben. Ez egy olyan lelki teher, amit elég nehéz elviselni, de éppen ettől olyan izgalmas. Ráadásul egy ok arra, hogy ismét elővegyük az epizódot és megnézzük, hogyan alakul a cselekmény, ha másként döntünk."

Forrás: The Walking Dead PC Game

Általában nem kell ismerni a sorozatot ahhoz, hogy élvezhető legyen a játék, bár rajongóként számos apró utalás fedezhető fel, ami jó érzés a játékosnak. Ha a gyártó csak arra hajt, hogy egy népszerű sorozat nevével eladja a terméket, és nem áldoz a minőségi megjelenítésre, akkor a játék vélhetően a kukában landol, mert nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Összegyűjtöttük a legnépszerűbb tévésorozatokat, melyeknek már készült játékverziója az elmúlt években:

The Walking Dead

A már említett horror sorozat 2010-ben debütált Amerikában, a játékverzió pedig ugyanakkora népszerűségnek örvend, mint a zombis epizódok. A Telltale Games gondozásában kiadott epizodikus játék a képregényből és az abból készült tévésorozatból is emel át elemeket, de ismeretlen főszereplőket állít a középpontba, akiket korábban nem láttak a rajongók. Útjaik során összetalálkoznak a már ismert szereplőkkel, például Atlanta határában Rickkel, Lillyvel és Glennnel, és a tévészériához hasonlóan ebben az adaptációban is számtalan zombit elintéznek. Tökéletes a grafika, izgalmas a játékmenet és nem csak a mészárlásról szól a játék. A cél az volt, hogy a szokásos zombis játékokhoz képest nagyobb legyen a hatás, ezért gyakran hozzák a szituációk nehéz helyzetbe a játékost azzal, hogy a felkínált lehetőségeknek minden esetben tragikus végkimenetelük van. A játék eddig két évadot élt meg, és mindkét széria garantálja a drámát és az izgalmat.

Tudorok

A Merscom által készített játék az itthon az HBO-n látható sorozat adaptációja, melynek érdekessége, hogy a cég családbarát kalandjátékként kínálja. A történelmi sorozat a nőfaló VIII. Henrik botrányokban gazdag uralkodását mutatja be, melyben az erőszak és a szex is kimagasló szerepet kap. A játék célja nem az, hogy karakterünk erotikus kalandokba, majd viszályokba bonyolódjon, hanem hogy megfejtsen egy titokzatos rejtélyt. A Jonathan Rhys Meyers főszereplésével készített Tudorok 2007-ben indult és 2010-ig négy évadot élt meg. A tévésorozat cselekménye nagyjából valósághű, de nem valós dokumentumsorozat: vannak benne olyan elemek, melyeket a nézők szórakoztatás miatt át kellett alakítani.

Forrás: The Tudors

Grace klinika

2009-ben készült játék a népszerű kórházas történetből, melyben a műtétek mellett a szerelem és a flört is kiemelt szerepet játszik. Az ABC kedvelt sorozatából PC-re, Nintendo Wii-re és DS-re is készült anno játékverzió az Ubisoft gondozásában. A szokványos orvosos sztorikkal szemben a Grace klinika nagyobb hangsúlyt fektet a rezidensek és az orvosok magánéletére és viharos kapcsolatára, mint a kórház betegeire. Sokszor a munkahelyi viszályok kerülnek előtérbe, és az átlagosnál több a szerelemi és erotikus jelenet, valamint a humor. A játékadaptáció is ezt igyekszik visszaadni, a rajongók a számítógép elé ülve maguk alakíthatják a történéseket. Szabadon lehet lavírozni munka és szerelem között, és kapcsolatba bonyolódhatunk a páciensekkel és az orvosokkal.

Forrás: Grey's anatomy PC game

Dr. House

Az orvosos sorozatok közül a másik nagy kedvencből, a Dr. House-ból is készült játékszoftver. A beszólásairól elhíresült doki a monitoron is olyan, akár a tévében, a markáns karakter a játékverzióban nem csak külsőleg ismerhető fel, hangja, beszéde és stílusa is épp olyan, amilyennek lennie kell. A kritikusok szerint a játék unalmasra sikerült, csak az igazi Dr. House rajongók találják meg benne az élvezetet. Az adaptáció öt esetet tartalmaz, melyeket meg kell fejteni, ha pedig mindent jól csinál a játékos, sikerül kiállítania a helyes kórképet. Van ügyeleti idő, amikor vizsgálgatni kell a pácienseket, és arra is van lehetőség, hogy műtéteteket bonyolítsunk le.

Trónok harca

A nagysikerű könyv- és tévésorozat után 2011-ben videojáték formájában is megjelent a Trónok harca. Az legelső izgalmas játékszoftver a Game of Thrones nevet kapta, és az első kötet előtti eseményekbe invitálja a játékosokat. Ettől függetlenül számos ismerős helyszínre eljuthatunk, és az ismerős karakterek sem maradtak ki. A játékban a világ hét részre van szabdalva, melyeket a sorozatból megismert nagyobb uralkodóházak között osztották fel, például a Starkok az északi területeket uralják, míg a nyugati vidék a Lannisterek kezében van. Szövetségeket kell kötni, aranyat kell bányászni és ételt kell termelni, hogy elláthassuk a lakosságot és a katonáinkat. A sereggel elindulhatunk az ellenfél városai ellen, ahol ügyes taktikákat kell bevetni a győzelem érdekében. A Trónok harcának az elmúlt években számos verziója megjelent, legutóbb például egy lelkes fejlesztő készítette el a nosztalgikus, 8-bites változatot. Az ingyenesen letölthető játékban négy különböző szereplővel lehet kalandozni, akik a karakterre jellemző fegyverekkel és képességekkel tudnak megküzdeni az ellenfelekkel.

Született feleségek

A Buena Vista Games dobta piacra a Desperate Housewives című játékot, melynek köszönhetően bárki kipróbálhatja, milyen az élet a Lila Akác közben. A feladat egyszerű: be kell költözni a szomszédságba, háztartást kell vezetni, ápolni a kertet és menedzselni a karakterek életét. Akár a sorozatban, a játékverzióban is gyorsan rá kell jönnünk arra, hogy szomszédjaink korántsem olyanok, mint amilyennek láttatják magukat. A játékfejlesztők a fiatal nőket célozták meg az adaptációval, akik szívesen vezérlik karakterük életét, a legapróbb mozzanatokig. A konyhában süthetünk-főzhetünk recepteket követve, gyomlálhatjuk vagy permetezhetjük a virágokat, és kitüntetést is kapunk, ha miénk a legszebb kert a lakóövezetben. Karakterünk személyisége is alakítható, az ellenséges szomszédokkal lehet veszekedni, és virágágyásaikat is szét lehet taposni. A sorozatban megismert arcok természetesen gyakorta feltűnnek a házunk környékén, Lynette, Bree, Gabrielle és Susan pont olyanok, mint amilyennek a nyolc évad alatt megismertük őket.

Forrás: Desperate Housewives PC Game

Cobra 11

Az Alarm für Cobra 11 játéka a német autópálya-rendőrség kalandjait dolgozza fel, a sztorik pedig a sorozatban látott bűntényeken alapulnak. A programból több rész is megjelent, az egyik legjobb epizód pedig a Crash Time lett. Az elsőhöz hasonlóan, ebben a második változatban is a száguldás és a banditák elfogása a cél, de a minőségi grafikára és látványos effektusokra is odafigyeltek a fejlesztők. Az autórajongók nagy örömére a hagyományos német kocsik mellett akár F1-es versenyautókkal, katonai járművekkel, illetve helikopterekkel is lehet száguldozni. A tévéképernyőn jól bevált robbanások, ütközések és kaszkadőrprodukciók a számítógépen is ugyanolyan ütősek, a játékosok pedig a multiplayer módnak köszönhetően egyszerre ketten is a bűnőzök nyomába eredhetnek.

Lost

A Csendes-óceáni szigetre zuhant repülő utasairól készült sorozat épp olyan népszerű a tévében, mint a játékpiacon. Azoknak, akik nem követték az epizódokat, talán kicsit kiábrándító lehet a leegyszerűsített játékmenet és a nem épp legmodernebb grafika, a készítők alapvetően a sztorira helyezték a hangsúlyt. A Lost kedvelőinek azért is jelenthet nagy élményt a kalandjáték, mert barangolhatnak az első két évadban látott helyszíneken, és az összes fontosabb szereplővel interakcióba léphetnek. A megismert negyven túlélőből az adaptáció elkészültéig csak mintegy tucatnyi figura történetét ismerhettük meg, ezért a játék új karaktert emel a középpontba. A főszereplő ez esetben egy fotóriporter, akit egy titokzatos támadó vesz üldözőbe közvetlenül a zuhanás előtt. Főhősünk dolgát nehezíti, hogy a balesetet követően amnéziás lesz, így nem elég, hogy a szigeten köt ki, semmire nem emlékszik - így azt sem tudja, miért üldözi a rejtélyes idegen. A sziget felderítése mellett így a fotós múltját is vissza kell idéznünk a játékban, amihez nagyon ötletes megoldást találtak ki a készítők.

Forrás: Lost PC Game

Defiance

A sci-fi szériákról ismert SyFy csatorna indított el a Defiance című sorozatot, ami mellé játékkal is készültek. Nem a szokványos utat választották, azaz nem csak a széria van hatással a játékra, hanem fordítva is, a játék eseményi kihatással lehetnek a következő epizódokra. A történet szerint a Földön járunk, amit évtizedekkel korábban megtámadott egy idegen faj, így az emberiség nagy része kihalt. Különböző események hatására a bolygó növényzete és állatvilága teljesen átalakult, a túlélőknek pedig ezekhez a változásokhoz is alkalmazkodniuk kell. Egy jólelkű csoport megépítette Defiance városát, ahol békében élnek egymással és küzdenek a fennmaradásért, azonban harcolniuk kell a gonosz kívülállókkal. Nem csak lövöldözős játékról van szó, küldetéseket is meg kell oldani, és taktikázni is szükséges. A grafika nem túl ütős, és egy idő után a hasonló megpróbáltatások könnyen unalmassá válnak, tipikusan olyan játéknak tűnik, amit egy sorozat nevével próbálnak eladni.

Forrás: Defiance PC Game

Kemény zsaruk

A több díjat nyert, itthon Kemény zsaruk címmel futó akciósorozat játékváltozatában korábban nem vetített epizódokat lehet végigjátszani, rengeteg lövöldözéssel és üldözéssel. A fejlesztők olyan játékot dobtak a piacra, melyben kizárólag a játékos döntései a meghatározók. Eldönthetjük, hogy becsületesen vagy bűncselekményekbe bonyolódva oldjuk meg az ügyeket, lehet pénzt hamisítani, lopni és a brutális vallatások is megengedettek. A rajongók jól tudják, hogy a tévésorozatban is hasonlóan alakulnak az események, keménységből és kegyetlenségből nincs hiány. Kétségkívül nem egy gyerekbarát játékverzió, tele van káromkodással és szexszel. A grafika és néhány megoldás kicsit kiábrándító lehet, de aki valaha követte a törvénnyel takarózó bűnbanda történetét, a játékverziót is élvezni fogja.

Forrás: The Shield PC Game

Lehetséges magyar sorozatjátékok

Hazai gyártású sorozatból egyelőre nem készült játékszoftver, pedig akadnak olyan szériák, melyekből ki lehetne hozni izgalmas megoldásokat. Az 1983-tól vetített Linda című krimi főszereplőjeként a sorozatban Görbe Nórától látott rúgásokat, üldözéseket és sikolyokat átemelve készülhetne magyar nyomozós játék, rejtélyes rendőrségi ügyekkel és látványos verekedős részekkel. A máig népszerű magyar teleregény, a Szomszédok szereplőinek élete is jó alapul szolgálhat, a gazdagréti lakótelep családjaink életét a Született feleségek játékverziójához hasonlóan képzelhetjük el. Mágenheim doktor, Vágási Feri vagy Taki bácsi bőrébe bújva menedzselhetnénk az életüket, berendezhetnénk lakásaikat és alakíthatnánk kapcsolataikat.

A Família Kft. játékverziójában valószínűleg a kisboltot kellene üzemeltetni, árukat rendelni és eladni, a helyet bővíteni és szépíteni, sikerre vinni a családi vállalkozást. Ha inkább olyan magyar játékot választanánk, melyben szerepet kapnak a szerelmi szálak és megcsalások, a taktika és az ármánykodás, akkor a Barátok közt epizódjait vehetjük alapul. A kedvelt karakterek közé költözhetne az általunk megformált család, belebonyolódhatnánk a Mátyás király tér életébe, és kitúrhatnánk Berényiéket cégük vezető székéből.