Nem ér a nemem - nemcserék sorozatokban

David Duchovny női ruhában, Twin Peaks
Vágólapra másolva!
A Sztárban sztár versenyzői úgy váltogatják a nemüket, mint más az alsóneműt, de többek között David Duchovnyt vagy az Így jártam anyátokkal Barney-ját is láthattuk már női ruhában. A tévésorozatokban sem ritka tehát a nemváltás, sőt az angolban különféle idiómák is léteznek a bizonyos változatokra: másképp nevezik például, ha egy férfi szimplán beöltözik nőnek, mint ha egy nő férfiszerepet játszik el.
Vágólapra másolva!

A színészek közötti nemváltás nemcsak, hogy nem ritka, de komoly hagyománya van, hiszen már az ókori Görögországban is férfiak játszották az összes női szerepet, csakúgy, mint az angol reneszánsz színházban. Manapság is találunk példát ilyesmire, ha, mondjuk a japán kabukidrámákra vagy akár az opera műfajára gondolunk: előbbiben csakis férfiak játszanak, utóbbinál pedig bevett szokás, hogy a fiatal fiúkat nők személyesítik meg. Az animációs filmeknél sem ritka, hogy a fiúgyerekeknek nők kölcsönzik a hangjukat, a Simpson család Bartját az eredetiben például Nancy Cartwright szólaltatja meg.

Egyszerűen öltözzünk át!

A nemváltásnak azonban több módja is van, amelyeket az angol tévés szaknyelv mind különbözőképpen hív: a legegyszerűbb, ha egy férfi karakter női ruhát ölt, de úgy, hogy a történet szerint végig férfi marad, csak eljátssza, hogy nő. (Persze előfordul ennek ellenkezője is, amikor egy nő játszik férfit, de az jóval ritkább.) Erre talán a legkézenfekvőbb példa Robin Williams alakítása a Mrs. Doubtfire-ben, ahol a férfi csak azért öltözik be, hogy nevelőnőként a gyermekei közelében maradhasson.

Az egyszerűen „cross-dressing”-nek nevezett jelenségre említhetnénk még rengeteg példát a filmtörténetből – akár Dustin Hoffmant az Aranyoskám-ból vagy a Van, aki forrón szereti párosát, akik női ruhában menekültek a gengszterek elől –, a tévében is akadt azonban pár próbálkozás. 1980 és 1982 között ment például a Bosom Buddies (a fenti videón), amely Tom Hanks egyik első szerepe volt, és amelyben sorozatbeli lakótársával együtt nőnek adta ki magát, hogy megtarthassa az albérletét. Hasonló produkció volt a 2012-ben óriásit bukott Work It, amelyben pedig egy állás miatt sminkelte ki magát két jó barát.

David Duchovny női ruhában nyomozott

Van persze olyan is, amikor a nőnek beöltözés a történetben nem a fő csapásvonal, csupán egy mellékszál, esetleg egyszeri történés. A Twin Peaks-ben David Duchovny karaktere, Dennis Bryson bújt szívesen női ruhába (a videón nagyjából 1.37-nél jelenik meg), az Így jártam anyátokkal Barney-ja pedig azt akarta bebizonyítani a többieknek, hogy fel tud szedni egy leszbikust is – amivel persze nőként próbálkozott.

Arra is találunk azért példát a sorozatok világában, amikor egy nő öltözik férfinak. Így tett például a Fekete Vipera Kate-je, aki Bobként szolgálta a címszereplőt – az pedig nehezen tudott megbirkózni vele, hogy egy fiúhoz vonzódik –, illetve a Crusoe-ban is volt egy Oliver nevű figura, aki valójában Olivia volt, csak a hajó kiéhezett legénysége miatt tettette magát férfinak.

Chandler apja érdekes eset

Vannak olyan esetek is, amikor a színésznők, színészek valóban ellenkező nemű karaktereket játszanak, mármint a történet szerint is azoknak számítanak – ezt hívják az angolban „cross-gender acting”-nek vagy „cross-cast role”-nak. Legutóbb Allison Williams vállalta el Pán Péter szerepét, de ilyesmire gyakorlatilag az összes sketch comedyben találunk példát, a Monty Python tagjai vagy az Angolkák színészei is gyakran játszottak női szerepeket.

Ebben a mezőnyben külön kategóriát képvisel Chandler apja, akit Kathleen Turner jelenített meg a Jóbarátok-ban, róla ugyanis nem derült ki, hogy átoperálták-e, vagy sem – vagyis hogy a színésznő végül is egy férfit vagy egy transzneműt játszott.

Egyszer férfi, egyszer nő

A nemváltásnak van még legalább két kategóriája, az egyiket „gender flip”-nek, a másikat „gender bender”-nek mondja a tévés szaknyelv. A „gender flip” arra vonatkozik, amikor egy több történetből ismert szereplőt egy ellenkező neművel helyettesítenek. Ez történt például a Sherlock és Watson esetében, ahol dr. Watsont Joanre keresztelték, a szerepet pedig Lucy Liu-nak adták. Hasonlóképp, a Csillagközi romboló (Battlestar Galactica) eredetijében Starbuck hadnagyot még Dirk Benedict alakította, a kétezres évek remake-jében azonban már nőiesítették a figurát, Katee Sackhoff játszotta el.

A „gender bender” egy történeten belüli nemváltásra utal, amikor egy szereplő valamilyen csoda folytán ellenkező neművé változik. Nyilván az ilyesmi inkább fantasztikus sorozatokban fordul elő: a Bűbájos boszorkák gyakran jelentek meg férfialakban, miközben a démonok is szívesen bújtak az ő bőrükbe, és az alakváltásra képes Sylar is kipróbálta a Hősök-ben, hogy milyen női testben létezni. A „gender bender” emellett vígjátéki elem is lehet, a Már megint Malcolm-ban például a fiaitól lefáradt anyuka képzelte el az egyik epizódban, hogy milyen lenne lányokat nevelni.