Bíróságra megy az RTL Klub

Éjjel-nappal Budapest
Vágólapra másolva!
Nem fizeti be a 40 milliót az Éjjel-nappal Budapestért kapott büntetést.
Vágólapra másolva!

Az RTL Klub az NMHH döntésével szemben bírósághoz fordul. Mint korábban írtuk, a Médiatanács 40 millió forintra büntette a tévétársaságot, a határozat szerint a drogfogyasztás helytelenül (következmények nélkül) volt ábrázolva többször az Éjjel-nappal Budapest című napi sorozatban.

"A sorozat kapcsán kért szakértői vélemény szerint is ezen epizódok megfelelnek a szakmai előírásoknak és a drogprevenciós iránymutatásoknak. Az Éjjel-Nappal Budapest egy olyan napi sorozat, amely felvállalta, hogy epizódokon keresztül foglalkozik a szenvedélybetegség témájával. A szakértői vélemény megfogalmazta, hogy a kizárólag az elrettentésen alapuló programok teljességgel hatástalanok a fiatalok elérése és szemléletformálása szempontjából. A kizárólag negatív példák és a szerhasználathoz kapcsolódó egészségügyi kockázatok ismertetése, bár felkavaróan hat a védendő korosztály számára, mégsem akadályozza meg az első kipróbálást vagy a későbbi használatot. Ezért tehát azok a prevenciós programok tudnak hosszútávon sikeresek lenni, amelyek képesek a szenvedélybetegséget a maga összetett bio-pszico-szocio-kulturális kontextusában bemutatni, és nem az elrettentésen hanem az objektív informáláson alapulnak" - áll a szövegben.

Éjjel-nappal Budapest, balról Fanni Forrás: RTL

Az RTL szerint a sorozatban Fanni története hitelesen és objektíven mutatja be egy átlagos szerhasználó életét. Az NMHH döntése ellenére a médiavállalat bízik abban, hogy a drog téma objektív bemutatása az Éjjel-Nappal Budapest népszerűsége okán "a drogprevenciós szemléletnek köszönhetően fontos információkkal látta el a védendő korosztály tagjait és környezetüket."