Sorra öntik le magukat a tévések is

Gönczi Gábor jeges vödrös kampány
Vágólapra másolva!
A magyarok közül először Gönczi Gábor vállalta be a jeges vizet, a külföldi tévések közül azonban rengetegen csatlakoztak már az ALS adománygyűjtési kampányához. Charlie Sheen, Ashton Kutcher, Jimmy Kimmel, Nina Dobrev, Kaley Cuoco – csak néhány név a listáról.
Vágólapra másolva!

Magyarországon is terjed az igen látványos jeges vödrös kampány, miután Gönczi Gábor a Fókusz augusztus 19-i adásában nyakon öntötte magát, és kihívta Kovács Ákost, Palvin Barbarát valamint Dzsudzsák Balázst, hogy 24 órán belül ők is tegyék meg ugyanezt. A lánc azóta többek között Kiss Ádámhoz is eljutott, egy másik láncot pedig Keane84 indított el, aki az interneten visz saját műsort Dömilizáció címmel. A szokásnak megfelelően ő is megjelölt három embert, szintén a webről ismert arcokat.


Az Egyesült Államokban már rengeteg tévés színész és műsorvezető csatlakozott a kampányhoz, a Két pasi – meg egy kicsi-ből ismert Jon Cryer például arra panaszkodott, hogy tizenkét óra alatt kétszer is kihívták, ezért először leöntötte magát, másodjára már inkább tízezer dollárt adományozott az ALS gyógyítására.


Cryer egyik kihívója éppen egykori sorozatbeli testvére, a Két pasi – meg egy kicsi-ből kirúgott Charlie Sheen volt, aki szintén tízezer dollárt ajánlott fel, csak éppen anélkül, hogy jeges vizet zúdított volna magára bár megpróbálta eljátszani. Mint a videóban mondta, a jég elolvad, a pénz viszont segít a beteg embereken.


A Két pasi meg egy kicsi-ben Sheent váltó Ashton Kutcher volt a másik, aki kihívta Cryert ő Wilmer Valdemarrával együtt hajtotta végre a kihívást, akivel még az Azok a 70-es évek show-ban játszottak együtt.


A népszerű sorozatszereplők között pár nő is akadt, aki nem ijedt meg a jeges víztől, többek között az Agymenők Kaley Cuocója is teljesítette a kihívást. A Vámpírnaplók-ból ismert Nina Dobrev a lehető legvagányabb módon hajtotta végre a feladatot: fürdőruhára vetkőzött egy hajón, majd miután rázúdult a jeges víz, beugrott az óceánba.


A Hősök-ben és a Nashville-ben is látott Hayden Panettiere ugyancsak csatlakozott a kampányhoz, közben, mintegy mellékesen, megerősítette a terhességéről szóló pletykákat is. A harmadik kihívott ugyanis még meg sem született gyermeke lett. Így a baba az anyukájával együtt már teljesítette is a kihívást.

A Grace klinika csapata kollektíven öntötte le magát, ennek megfelelően két másik széria komplett stábját hívta ki. A Botrány és a How to Get Away with Murder szereplői következtek, nyilván azért, mert az ominózus produkciókat is a Grace klinika alkotója, Shonda Rhimes készíti.

Nemcsak tévésorozatokból ismert színészek, de több műsorvezető is csatlakozott már a jeges vödrös kampányhoz, a késő esti talkshow-k házigazdái közül például Jimmy Kimmel, Stephen Colbert és Conan O'Brien is beszállt. Utóbbi az ALS alapítványtól remélt száz dollárt, amiért leöntötte magát. Amikor felvilágosították, hogy neki kellene adakoznia, kiakadt, és bevallotta, hogy jég helyett átlátszó műanyagdarabokat használt. Erre leöntötték igazi jéggel is.

A legjobban talán a népszerű műsorvezető, Oprah Winfrey (a lenti videón) akadt ki, óriásit sikított a jeges víztől. A Totál szívás egyik szereplője, Bill Burr rávilágított a kampány másik oldalára is. Ő inkább adományozott száz dollárt, ahelyett, hogy pazarolja az értékes vizet, ugyanis sivatagos területen él, és sokakat ismer, akik nap mint nap szenvednek a vízhiánytól.

A kampány terjedéséről és eredetéről itt írtunk korábban.