Mit nézzünk a tűzijáték helyett?

Tűzijáték Budapesten
Budapest, 2013. augusztus 20. Ünnepi tűzijáték a Duna felett
Vágólapra másolva!
Ha a vihar miatt elmarad a tűzijáték, vagy csak önt egyszerűen nem érdekli, akkor is tud még mit nézni a tévében augusztus 20-án - akár Harry Potterre vagy a Dr. Csont-ra is kapcsolhat, esetleg harmincnyolcadszorra is megnézheti az Amerikába jöttem című vígjátékot. A TV2 készül a viharra, az MTVA B-terve egyelőre nem ismert.
Vágólapra másolva!

A tűzijátékot hagyományosan elég sokan nézik a tévében is, annak ellenére, hogy nagyon nagy újdonságot nem képes nyújtani a korábbi évekhez képest. 2013-ban például az ország nyolcadik legnézettebb műsora volt, az egyetlen, amellyel a köztévé be tudott kerülni az első tízbe. A teljes lakosságból akkor körülbelül 1,47 millióan követték figyelemmel az M1-en, igaz, ennek nagyjából a fele a nyugdíjas korosztályból, a hatvan év felettiek közül került ki - viszont a Duna TV 296 ezres nézettsége még nincs benne.

Tavaly közel 1,5 millióan nézték az M1-en Forrás: MTI/Lakatos Péter

Szerettük volna megkérdezni az MTVA-t, hogy mivel készül arra az esetre, ha az előre jelzett vihar miatt lefújják a tűzijátékot, de a kommunikációs igazgatóság egyelőre sem telefonon, sem e-mailben nem reagált a kérdésre. Az M1-en és a Duna Worldön kívül az idén a TV2 is élőben adja a tűzijátékot, pedig utoljára 2007-ben közvetítette - ha elmarad az esemény, egyszerűen előrébb hozza a tűzijáték után betervezett filmet, az Álljon meg a nászmenet!-et.

Harry Potter után Stallone

A tűzijátékkal szemben a legerősebb ellenfelet talán az RTL Klub állítja ki, bár nem először adja a Harry Potter és a Titkok kamrájá-t. Utána jön viszont Sylvester Stallonéval a Fejlövés című akciófilm - ezt valószínűleg még nem látták annyian, hiszen 2012-ben készült, könnyen elképzelhető, hogy többen lesznek rá kíváncsiak, mint a TV2-n az Álljon meg a nászmenet!-re, amelyet 1997-ben mutattak be, és a tévében is sokszor ment már.

Romantikus komédia és krimisorozat közül választhatunk

A Viasat3 egy kalandfilmet és egy romantikus vígjátékot pakol egymás mögé, A múmia után a Nászok ászá-t állítja csatasorba, vagyis két, szintén nem ritkán sugárzott filmmel készül az estére. A Cool és a Comedy Central ezzel szemben nem sokat vacakol, egy az egyben meghagyja szerdai műsorsávját, így előbbi adón A mentalista majd a Dr. Csont, utóbbin pedig a Páran párban és a Ne bízz a ribiben! megy szembe a tűzijátékkal.

A Dr. Csonton is izgulhatunk a tűzijáték helyett Forrás: Fox

Karácsonyi film is megy augusztus 20-án

A kisebb csatornákon belefuthatunk még többek között az X-akták-ba (Viasat6), az Amerikába jöttem című vígjátékba (FEM3), sőt érthetetlen módon egy karácsonyi filmbe is, a PRO4 ugyanis az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Hull a pelyhes-t tűzi műsorára.

Filmcsatornán az egyetlen magyar versenyző

A kifejezetten filmcsatornának számító adók közül az HBO-n a Jégvarázs című Disney-film fog menni, amibe így az ébren maradt gyerekek is be tudnak kapcsolódni, ha épp nem köti le őket a tűzijáték. A Cinemaxon Mr. Bean, vagyis Rowan Atkinson hülyül (Johnny English - Újratöltve), a Film+-on pedig Schwarzenegger erőszakoskodik (Erőnek erejével).

Zimmer Feri 2., az egyetlen magyar versenyző Forrás: Hungaricom

Közben a Film+2-n talán egyetlen magyar versenyzőként indul a Zimmer Feri 2. - annak ellenére, hogy a korábbi években az RTL Klub, a TV2 és a Viasat3 is szívesen adott magyar vígjátékot augusztus 20-án, ekkor ment többek között A miniszter félrelép vagy a Csak szex és más semmi is, a Magyar vándor-ról már nem is beszélve.

Sportosan is eltölthetjük az időt

Aki a tűzijáték helyett inkább az úszó-Eb-re kíváncsi, az a EuroSportra kapcsoljon, ahol aztán az U20-as női futball-világbajnokságba is bele tud nézni. A SportKlub közben autósportot ad, a Digi Sport két csatornáján pedig a Bajnokok ligája rájátszásának első mérkőzése megy.

Hogy állunk az ismeretterjesztéssel?

A Spektrumon a Nagyvárosi klímabomba friss epizódja robban, a Discoveryn Király kacatok között turkálhatunk, a National Geographicon pedig Kincsvadászok-kal múlathatjuk az időt. A LifeNetworkön a Csendes szörnyetegek-ből okulhatunk, amely az embert megtámadó parazitákat mutatja be, majd jön a Hihetetlen emberi történetek. Az OzoneNetworkkel két távoli vidéken kalandozhatunk, a Természetesen Ausztrália után ugyanis egyből jön a Vad Afrika.

Miből áll még a közszolgálat?

A közszolgálati adók közül, mint említettük, az M1 és a Duna World adja a tűzijátékot, az M2-n pontban kilenckor a Híradó este kezd, a Duna TV-n pedig ugyanekkor indul a Magyar szentek és boldogok sorozatban Az országegyesítő című rész, amelyben Jankovics Marcell szemével láthatjuk Szent Istvánt. Aki pedig nem a történelmen, csak legfeljebb a magyar tévétörténeten merengene inkább augusztus 20-án, annak marad az M3, A koppányi aga testamentumá-val.

Augusztus 21-én kiderül, a nézők idén mennyire voltak kíváncsiak a tűzijátékra, aznap a nézettséget vizsgáló, elemzős cikkel jelentkezünk - már amennyiben az esemény nem marad el.