Önnek megérne egy ezrest a Szomszédok folytatása?

Szomszédok
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évekig a megszűnésre ítélt tévésorozatok rajongóinak nem volt sok választása, maximum petíciókat gyárthattak tonnaszám, vagy esetleg változatos módon zaklathatták a döntést meghozó csatornát, hogy gondolja meg magát. Nemrég változott a helyzet, ha sok az elszánt tévéző, fordulhat a kocka.
Vágólapra másolva!

Évtizedeken át csak petíciókban bízhattak a sorozatrajongók, de az efféle akciók sosem lehettek igazán sikeresek, hiszen pár ezer, tízezer néző erőfeszítése nem sokat nyom a latba, ha többmilliós nézettség kellene egy széria túléléséhez. Ritka esetként előfordult, hogy némelyik csatorna visszavonta egy sorozat megszüntetésére vonatkozó döntését, de ilyenkor sem a rajongók hatására, hanem a készítőkkel, illetve a gyártókkal folytatott tárgyalásoknak, valamint bizonyos feltételek (gázsi, költségcsökkentés) megváltoztatásának köszönhetően.

Változnak az idők, és megjelentek a közösségi finanszírozási módszerek, melynek egyik élenjáró változata a Kickstarter: ennek egyes aspektusai olyanok, mintha egyenesen az efféle sorozatmegszüntetések esetére találták volna ki. A Kickstarter-féle modell lényege az, hogy a projektgazda egy bizonyos mennyiségű összeg összegyűjtésének igényével fordul a rajongók felé, akik ezt különböző támogatási szintekre klikkelve megadhatják neki. Ha összejön a kért összeg, akkor megvalósulhat a projekt a rajongói támogatásokból - ha nem, akkor nem történik semmi, a pénzt a közösbe virtuálisan beadóktól nem vonnak le semmit. (Bónuszként egyébként a támogatók különböző jutalmakat, egyéb juttatásokat kaphatnak pénzükért cserébe.)

Veronica Mars

Nem véletlen, hogy idővel nemcsak a független filmesek fedezték fel a Kickstartert, hanem azon sorozatkészítők is, akik megkapták sorozataik jogát. Ugyan egy tévés széria normális folytatását természetesen lehetetlen lenne a nézők segítségével finanszírozni: még egy középkategóriás sorozat egy epizódjának elkészítése is legalább 1-2 millió dollár, vagyis 10 rész elkészítéséhez 10 milliónál is többet kéne összeszedni. Bármennyire is népszerű a Kickstarter, ilyen mértékű támogatásra még nem igazán láttunk példát, de a módszer épp ideálisnak tűnik ahhoz, hogy egy sorozatnak lezárást készítsenek, esetleg egy filmes folytatást - már mindkettőre láthattunk példát.

Kétmilliót kért, közel hatot kapott

A Veronica Mars című 3 évadot megért kultsorozat készítője például 2 millió dollárt kért, és 5,7 milliót kapott egy folytatást jelentő film elkészítésére - a 2 milliós összeg összeszedésével a gyártó stúdió bízta meg, mondván a maradékot pótolják. Ugyancsak a Kickstarter segítségével kap lezárást film formájában az itthon az MTV-ről ismert Blue Mountain State, mely a 3. évaddal ért véget hirtelen – az alkotók által kért 1,5 millió dollár helyett 1,9 millióval gazdálkodhatnak.

Akadnak még példák: kap egy filmet a Corner Gas című kultikus kanadai komédia is, bár ez esetben a készítőknek elég volt 100 ezer kanadai dollár – végül 285 ezret kaptak. A The Middleman című komédia készítője pedig 37 ezer dollárt kért és majdnem 68 ezret kapott az IndieGogón azért, hogy egy képregényben zárja le kultikus szériája történetét.

The Middleman

Mint utóbbi példa is mutatja, sorozatokat nem csak mozgóképes formában lehet folytatni. Persze egy könyv vagy egy képregény sokak szemében nem tökéletes megoldás, de mégiscsak több mint a semmi, ráadásul írt vagy rajzolt formában még a költségvetés sem szab határt a készítők fantáziájának. Nem véletlen, hogy több befejezett széria esetében így folytatták további szezonokkal a főszereplők kalandjait, elég csak olyan sorozatokra gondolni, mint a Firefly - A Szentjánosbogár, a Buffy, a vámpírok réme, az Angel, a Jericho, a Smallville, vagy esetleg a Bűbájos boszorkák. Sajnos ezek egyike sem kapható magyar változatban, azonban a hazai, képregényekkel foglalkozó boltokban, vagy digitális formában remekül elérhetőek a keményvonalas rajongók számára, akik kíváncsiak arra, hogy miképpen is folytatódtak kedvenceik kalandjai.

A sorozatok lezárásának számos akadálya lehet. Hiába akarja ugyanis egy készítő folytatni vagy befejezni a sorozatát, ahhoz nemcsak a jogokkal vagy a stúdió támogatásával kell rendelkeznie, hanem színészekkel is, akik egy-egy sorozat megszüntetését követően a szélrózsa minden irányába szétszélednek, és sokszor logisztikailag lehetetlen tető alá hozni velük egy közös forgatást. Éppen ezért nem lesz még nagyon sokáig például Firefly-folytatás, hiszen az eredeti sorozat majd minden szereplője más szériában állandó szereplő, ami évi 6-9 hónapos elfoglaltságot jelent, és a forgatási szüneteket a különböző munkaidőszakok miatt lehetetlen ugyanarra az időpontra időzíteni.

Melyik tábor lenne könnyen mozgatható?

Persze a fentiek ellenére vannak olyan sorozatok, amelyeknek vagy muszáj, vagy pedig rajongói szemszögből ajánlatos lenne folytatást, illetve lezárást készíteni. Előbbire az egyik legjobb példa a Chuck, ez az akciókomédia ugyan kapott lezárást, de a rajongók mindenképpen szívesen látnák a két főhős legújabb kalandjait, és valószínűleg mind Zachary Levit, mind Yvonne Strahovskit meg lehetne győzni egy új filmről, ráadásul most fix elfoglaltságuk sincsen.

Chuck

Annál nehezebb lenne megoldani egy lezáró filmet a Deadwoodhoz, még az is lehet, hogy a készítő, David Milch sem szívesen dolgozna rajta, de a kultikus sorozat befejezetlensége nagy űrt hagyott a szívekben. Ugyanez a helyzet A mentalista és a Gotham készítőjének előző, HBO-s sorozatával, a Rómával, melynek igencsak kijárna egy lezárás. Annak idején volt is szó egy mozifilmről, de valamiért elhaltak az erre vonatkozó elképzelések. És persze a sort folytathatnánk még kultikus sorozatokkal (Csillagkapu, Star Trek, X-akták, 24), amelyek rajongói minden bizonnyal könnyen mozgósíthatóak lennének egy-egy projekt érdekében.

Magyar sorozat még nem támadt fel

Horváh Ádám rendező-író szerint teljesen irreális, hogy folytatódjon a Szomszédok. "A jelentős színészek meghaltak. Nincs Zenthe Ferenc, Komlós Juci, Raksányi Gellért. Mire mennénk a szeretni való öregek nélkül? Az amerikai Dallas érdekes történet lehet kint és itthon is, mert benne volt Jockey, viszont én nem tudnám már beletenni Taki bácsit" - mondta korábban az Origónak.

Horváth szerint még egy ok van, amely miatt biztosan nem térhetne vissza a Szomszédok. "Akkoriban az a fajta társadalmi kép, amelyet mi tudtunk adni, nem volt egyenlő a nyílt politizálással, de ma direkt politizálás lenne, ha a szereplők reflektálnának a mindennapok gondjaira" - vélekedett. A sorozatos folytatást kizárta, ahogy a lezáró tévéfilm ötletét sem tartja reálisnak: noha, mint mondja, szándékosan hagyta nyitva a történet végét.

Ön mely magyar sorozatot támasztaná fel? Adna egy kis pénzt pár újabb Mézga család-epizódért, Kisváros-részért? Szeretné tudni, hogyan folytatódott volna a Szeress most! vagy a Marslakók? Írja meg nekünk!