Elhunyt Bajor Imre, a színész 57 éves volt

Bajor Imre
Vágólapra másolva!
Kora reggel, egy budapesti kórházban meghalt Bajor Imre színész. 57 éves volt.
Vágólapra másolva!

1957. március 9-én született, Bajor Rezső és Hodálik Judit gyermekeként. Az Állami Déryné Színházban kezdte pályáját 1976-ban, itt öt évet töltött, majd 1989-től a Játékszínben játszott. 1999-től volt szabadúszó színész, emellett az ebben az évben induló Heti Hetes állandó tagja lett.

Bajor Imre a Heti Hetesben Forrás: RTL Klub

Az ország főképp a Szomszédokból ismerte meg, amikor Gábor-Juli szalon fodrászát alakító színésznő állapotos lett, így ki kellett szállnia a sorozatból - közvetve ennek köszönheti a létét Oli úr. A jellegzetes karaktert Horvát Ádám találta ki, aki akkoriban látta először Bajor Imrét, a Játékszín Hyppolit, a lakáj előadásában. "Ádám odaadott nekem két oldalt a meglévő történetből, ahol minden s betű sz-nek volt írva. Először gépelési hibára gyanakodtam, és vissza is adtam a szöveget, mondván, jó lenne még egyszer átnézni. Nem, Oli úr így beszél, mondták, de nem csak ez van: meleg is. Atyaúristen, gondoltam magamban, mi lesz ebből!" - elevenítette fel akkori reakcióját Bajor Imre korábban az Origónak. Eredetileg csak pár adásról volt szó, elvállalta a szerepet, de a figura kinőtte magát, így három epizód helyett körülbelül három évig, 1990-től 1993-ig volt jelen a történetben, és Bajornak országos népszerűséget hozott.

Oli úr tévétörténetet is írt, ugyanis az övé volt az első magyar, meleg tévés karakter: Bajor megtapasztalta a dolog negatív oldalát is, előfordult, hogy ismeretlenek lebuzizták az utcán. "Édes kicsikémtől kezdve minden voltam" - mesélte. Hosszabb távon azonban egyáltalán nem azonosította a közönség Oli úrral, a későbbi szerepek és a Heti hetes sikere megóvta ettől.


A meleg fodrász diadalútjának az vetett véget, hogy Bajor kiadott egy lemezt Csóközön címmel, anélkül, hogy ehhez Horváth engedélyét kérte volna. A csóközönt mint Oli úr jellegzetes köszönését ugyanis a rendező írta a sorozatba (más kérdés, hogy ő is vette valahonnan, hisz a kifejezés Molnár Ferenc Az üvegcipő című darabjából származik). Horváth a Molnár-jogok egyik tulajdonosaként is úgy vélte, Bajornak egyeztetnie kellett volna vele, ezért kiírta Oli urat a Szomszédokból, de később újra jóban lettek. Erről itt olvashat részletesen.

Bajor Imre sikeres volt a színházban, a kilencvenes évektől elmaradhatatlan résztvevője volt a Rádiókabaréknak, de pályafutásában alighanem a tévé játszotta a legfontosabb szerepet. 2004-ben saját show-t kapott az RTL Klubtól, amely remek számokkal indult, de aztán esni kezdett a nézettsége, így nem is ment sokáig. A Heti Hetesben alaptag volt, főleg Gálvölgyi Jánossal és Hernádi Judittal értette meg magát, velük forgatta a Pasik című szitkomot is, amely a Família Kft. után az egyetlen olyan magyar szituációs komédia volt, amely több évet kibírt a képernyőn, közel hetven epizód készült belőle.

A Pasik című sorozatban Hernádi Judittal Forrás: RTL Klub

Számos sorozatban, tévéfilmben szerepelt még, ott volt a Lindában, a Hetes csatornában, a Família Kft.-ben, a TV a város szélénben. Színpadon többek között A nagy buli, A víg özvegy, a Hyppolit, a lakáj, a Janika, a Svejk, Az élet lapos oldala, az Én, Te, Őt, a Jókedvet adj, a Lovagias ügy, a Mágnás Miska, a Stand-apók, a Mosolykommandó előadásaiban láthatta a közönség.

A filmezés is fontos volt neki, bár a tévében nagyobb sikerei voltak. Szerepelt többek között a Meseautó című remake-ben, melyben az eredeti filmen Kabos Gyula által játszott szerepet bízták rá. 2004-ben Tímár Péter Le a fejjel című produkciójában játszott Hernádi Judittal és Gálvölgyi Jánossal, később jött az Egy szoknya, egy nadrág vagy a Superboyz. Csóközön című önálló estjével bejárta az országot.

A Meseautó című filmben Forrás: RTL Klub

1995-ben és 1996-ban rádió nívódíjat kapott, 1997-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 1999-ben a Karinthy-gyűrűt vehette át, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

A legbiztosabb pont a Heti Hetes maradt, de 2010 körül kezdett elmaradozni a talkshow-ból. Januárban még csak kimerültség miatt hagyott ki egy adást, februárban már arról írtak a lapok, hogy a színész röviddel az előadás előtt mondta le egy fellépését, az Operettszínházban lett volna jelenése a Mágnás Miskában.

Az élet lapos oldala című darabban Forrás: MTI/Bruzák Noémi

2010 őszén aztán kórházban kezelték, a lapok depresszióról írtak. „Imrét rá kellett beszélni, hogy kezeltesse magát, mert a problémája orvosi jellegű. Nagyon sok minden jött össze az életében, fizikailag és pszichikailag is kimerült, és saját tapasztalatból mondhatom, minden ember eljut egyszer a mélypontra. Nekünk, a barátainak az a feladatunk, hogy segítsük talpra állítani" - nyilatkozta egy barátja, Verebes István. Bajor később felépült, visszakerült a színpadra, és a Heti Hetesben is sokat szerepelt újabb betegségéig, az agydaganatig.

Két gyermeke volt Hámori Eszter színésznőtől, Lili és Marcell. A Life.hu-nak elmondta, hogy 2009-es szilánkos bokatörése, későbbi vérnyomásproblémái, az étterme körüli állandó gondok vezettek oda, hogy búskomorságba süppedt, csak feküdt a sötétben, és semmi nem érdekelte. Korábban nyerőgépezett sokáig, de egyik napról a másikra ezzel a szenvedéllyel szakított. Az alkoholról is le kellett mondania, noha előtte nagy társasági életet élt, a legtöbb előadás után órákig poharazott a kollégákkal.

Fotó: Schmidt Barbara/Life.hu

Minden nyűg ellenére úgy érezte, hogy irigylésre méltó pályája volt, erről 2010-ben beszélt: „Nem bánok semmit, mert olyan elképesztő gazdag életem volt, annyi emlékem van, annyi mindent tudok, és annyi mindent megéltem, amit más nem."

Olvasnivaló: A társaság közepe volt - pályatársak emlékeznek Bajor Imrére