Sarah Jessica Parker negyven éve a képernyőn

Sarah Jessica Parker
Sarah Jessica Parker, akkor és most
Vágólapra másolva!
Sarah Jessica Parker a Szex és New York óta nem vállalt tévés főszerepet, a Busted című krimisorozattal azonban hamarosan visszatér a képernyőre. Mit csinált azonban azelőtt, hogy közel száz epizódban és két nagyfilmben játszotta Carrie Bradshaw-t, alakításáért pedig négy Golden Globe-ot és két Emmy-díjat is kapott?
Vágólapra másolva!

Sarah Jessica Parker lesz az egyik főszereplője a Busted: A Tale Of Corruption And Betrayal In The City Of Brotherly Love című sorozatnak, amely Philadelphia legnagyobb rendőrségi korrupciós botrányát mutatja be. A széria Wendy Ruderman és Barbara Laker riportkönyvén alapul, a szerzőpáros oknyomozó munkáját Pulitzer-díjjal is jutalmazták. A sorozatot a Web-terápia írója, Don Roos jegyzi, a pilotot pedig David Frankel (Az ördög Pradát visel, Marley meg én) rendezi, aki a Szex és New York-ban már dolgozott együtt a színésznővel.

Boszorkány is volt a felmenői közt

Carrie Bradshaw megformálójáról talán hajlamosak lennénk azt hinni, hogy tősgyökeres New York-i, pedig Ohio államban született - igaz, hamar átkerült álmai városába, hisz már tizenegy évesen debütált a Brodwayn, ezt követően pedig a család úgy is döntött, hogy átköltözik New York-ba, ahol a kislány megfelelő színészi és táncos képzést kaphat.

Sarah Jessica Parker, akkor és most


Parker nagy családban, hét testvérével nőtt fel, igaz, a gyerekek egy része anyja második házasságából született. Apja kelet-európai zsidó családból származik, családnevük eredetileg Bar-Kahn volt, anyai ágon pedig leszármazottja egy Esther Elwell nevű nőnek is, aki a salemi boszorkányperben merült fel gyanúsítottként (állítólag megátkozta, és ezzel megölte a szomszédját), de végül nem került bíróság elé.

Nem csak a jelennek él

Mindezt Parker a Who Do You Think You Are? című családfakutató műsorban derítette ki, és az információ igen nagy hatással volt rá - korántsem mondhatni rá, hogy csak a jelennek élne, mint Bradshaw. "El nem tudom mondani, mennyire sokkolt, hogy ilyen fordulatot vett a család története. Fizikailag is megráz… egyszerűen szörnyű" - mondta a boszorkányper jegyzőkönyveit lapozgatva.


Hihetetlenül felvillanyozta viszont, amikor kiderült, hogy egyik őse, John S. Hodge 1849-ben, az aranyláz idején elindult Cincinnatiból Kaliforniába - hát még amikor rábukkant egy filmbe illő csavarra. Cincinnatiban egy helyi újság ugyanis úgy tudta, Hodge nem sokáig jutott, már 1849-ben megírta annak halálát, a neve - és a beazonosítására szolgáló többi adat - ennek ellenére felbukkant az 1850-es kaliforniai népszámlálásban. "Hihetetlen! Van egy rokonom, aki egy igazi álmodozó, egy igazi kalandor volt" - lelkendezett Parker.

Kilencévesen már a tévének dolgozott

Parker a tévébe még hamarabb bekerült, mint a Broadwayra, alig kilencévesen már feltűnt A kis gyufaárus lány egyik feldolgozásában, igaz, itt még nem jegyezték szereplőként. 1980-ban a 3-2-1 Contact című, gyerekeknek szóló ismeretterjesztő műsorba került be, az alábbi videón például az állatok hőmérséklethez való viszonyáról magyarázott gyerektársainak - a bevezető jelenet és a főcím után, körülbelül 1.55-től:


Ezután jött a Drawing Power című rajzfilmsorozat, ahol a gyerekszereplők közül az összes kislánynak ő kölcsönözte a hangját, majd 1982-ben megkapta első tévés főszerepét is: a Square Pegs-ben egy elsős gimnazistát játszott, aki próbált népszerűvé válni a suliban. Bár a fenti és a lenti video között csak két-három év telt el, Parker itt már jóval inkább felismerhető, még ha vastagkeretes szemüveget is adtak rá az alkotók:


Mai szemmel megmosolyogtatónak tűnik ugyan a sorozat, akkoriban a kritikusok mégis felfigyeltek Parkerre, és több jó szerepet is kapott, a Gumiláb-ban Kevin Baconnel, az Édenkert a javából című filmben Helen Hunttal játszhatott. Igazi, felnőtt karrierje talán az L.A. Story-val kezdődött, a kilencvenes években már számos sikeres filmben szerepelt - 1998-ban aztán elindult a Szex és New York is, a többi meg már, mondhatni, történelem.